Tud valaki receptet ajánlani ezekhez a sütiformákhoz? (tudásbázis kérdés)
Szívesen!
El volt mentve gépen.
Mogyorókrémes Csillag (vagy más alakzat)
(kb. 50 db)
Hozzávalók:
320 g finomliszt
3 evőkanál őrölt mandula
1 teáskanál sütőpor
100 g cukor
porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipetnyi só
1 db tojás
100 g vaj
150 g mogyorókrém
25 g semleges ízű olaj (pl. : napraforgó)
40 g mogyoró felaprítva
1 csipet fahéj
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Keverjük össze a lisztet, az őrölt mandulát és a sütőport. Szintén keverjük össze a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojást, a vajat és a két evőkanál nutellát, majd keverjük hozzá a liszt keveréket, és gyúrjuk a tésztát simára. Tegyük a tésztát lisztezett felületre, nyújtsuk vékonyra, majd vágjunk ki csillag alakzatra és tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe és süssük körülbelül nyolc percig (elektromos és gázsütőn egyaránt 180 fokon / szint 3, légkeveréses sütőben 160 fokon). A kisütött csillagokat hagyjuk kihűlni rácson.
Vízfürdő fölött olvasszuk fel a mogyorókrémet, keverjünk bele apróra vágott mogyorót és a fahéjat és az olajat, majd hűtsük ki.
várom a beszámolót és a képeket! :)
ügyes legyél :D
Most találtam egy ilyet is, ezt sütni sem kell...ezzel kezdem a próbát ma, holnap meg élesben a fahéjassal..:)
belenyomjuk a tésztát a lisztezett formákba, a lelógó tésztaszéleket levágjuk és a tetejüket laposra simítjuk :)
bocsi!
Szia, ezek nem klasszikus sütiformák-hanem kiöntőfigurák. A cukrászok ebben nyalókát-grillázst, csokit öntenek ki.
Lehet bennük sütit is sütni-de semmiképp nem élesztőset-sütőporosat, mert túl aprók és ha felfújódik a tészta nem fogja visszaadni a figurák mintáját (a kizsírozásuk-lisztezésük amúgy is nagyon macerás lenne)
Azt javaslom, keress olyan aprósüteményreceptet, amiben nincs kelesztőszer.
Küldök egyet, német karácsonyi specialitás (én nagyon szeretem)
Fahéjas keksz (Spekuláciusz)
Hozzávalók: 350 g liszt; 100 g hideg vaj; 125 g porcukor; 3 db friss tojás; 3 teáskanál őrölt fahéj; 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg; 1/4 teáskanál kardamom; 10 g olvasztott vaj és liszt a tepsi kikenéséhez.
Az összes hozzávalót tálba rakjuk, majd az elektromos konyhai robotgép dagasztójával sima tésztává keverjük. A tésztát egy éjszakán át hideg helyen pihentetjük.
Másnap ismét jól átgyúrjuk, és alaposan belenyomjuk a lisztbe mártott formákat. A formák külső oldaláról levágjuk a tésztát. A kekszet kiütjük a formából és kizsírozott sütőlemezre helyezzük. 180 fokra (gázsütő 2-es fokozat) előmelegített sütőben 25 percig sütjük. A kész süteményt tálra téve hűtjük le.
Ezt a tésztát kipróbálom, köszi! Készülök mézest is sütni.
De ezek nem szaggató formák, hanem, olyan, amivel együtt meg kell sütni. Nagyi ebben sütötte, láttam egyszer mikor kiszedegette, csak ugye nem kértem el a receptet, mert úgy voltam vele, jövőre együtt ugyanitt... Hát nem így alakult..:(
Teasütemény állaga volt egyébként, omlós, porhanyós.
Ha csak megformázom vele, kiveszem, és megsütöm tepsiben, azzal az a gond, hogy a térfogatnövelő szertől megnő és nem rajzolódnak ki szépen a minták. Ezt már próbáltam nyáron egyszer, mikor elhoztam. Aztán jegeltem a témát, hogy messze van még a karácsony...
Mézes figurák(olyan mint a mézes puszedli, csak sokkal-sokkal finomabb és puhább és hetekig eláll a fémdobozban!)
25 dkg porcukor
2 egész tojás
2 teáskanál őrölt szegfűszeg
2 teáskanál fahéj
25 dkg langyos méz
2 dkg szalakán tejben felfuttatva
1 dkg szódabikarbóna
1 evőkanál zsír vagy margarin
2 dl tej forralva
6 evőkanál baracklekvár
1 kg liszt
A hozzávalókból jól nyújtható tésztát gyúrunk (ragadni fog, nem kell megijedni). Hűtőben pihentetjük másnapig, vagy akár több napig is. (ragadós a tészta nagyon, de a hűtőben megdermed annyira, hogy utána jól nyújtható. Vékonyra nyújtjuk , különféle alakokra szaggatjuk. (megdagad, én kb4-5 mm-re nyújtottam) Óvatosan sütjük, gyorsan kész!( én még a tetejét bekentem tojással, így kicsit fényes lett, villanysütőben 175°-on sütöttem aranybarnára)
Nagyon kiadós, 5-6 gáztepsi adag.
Jó sütögetést!
Ha a hűtőben áll a tészta legalább egy éjszakát, de ha kettőt annál jobb, nagyon jó kis állagú anyagot kapunk, szerintem lehet formázni, de ne a formákkal együtt süsd meg..
Annyi, hogy megcsinálom a tésztát, és beleegyengetem szépen?
Nem tudom a gyakorlatban ezt elképzelni. Attól tartok, hogy beleragad, illetve a mézes térfogata megnő sütés közben.
Sziasztok!
Az adatlapomhoz tettem ki egy képet apró, fém sütiformákhoz! Esetleg, ha tudnátok hozzá való recepteket ajánlani, azt szívesen fogadnám.
Nagyikától "örököltem" öket, de sajnos a receptet már nem volt alkalmam megtanulni Tőle! Köszi előre is! :)
További ajánlott fórumok:
- Tud valaki jó saláta receptet? Egyszerű dolgokból, most csinálnám és csak átlagos dolgok vannak itthon...
- Tud valaki nagyon jó pogácsa receptet, ami egyszerű és nem élesztős? Nem kell, hogy sajtos legyen vagy ilyesmi, csak jó puha :)
- Sürgősen, tudna valaki nagyon gyorsan és nagyon egyszerűen elkészíthető magyaros étel (édesség, bármi...) receptet ajánlani?
- Kis linzer sütemény, középen lekvárral vagy gyümölcs zselével. Mi a neve? Esetleg valaki tudja a receptet?
- Tud valaki olyan étel receptet amibe rengeteg sajt kell?
- Vettem sütiformákat, úgy néz ki, mint a kosárka, csak kifli alakú, de nincs hozzá receptem! Aki esetleg tud receptet, segítsen!