Töltike recept
90 perc
Szénhidrátszegény
A Töltike hozzávalói:
1 közepes fej kelkáposzta
1 konzerv egész paradicsom vagy 3-4 db paradicsom, esetleg még 1-2 dl paradicsomlé
kb. 30 dkg darált hús
kb. 5 dkg rizs
3 db tojás
ételízesítő
majoránna
3 gerezd fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
kb. 400 gramm tejföl
A Töltike elkészítési módja:
A káposzta külső, nagyobb ép leveleit leszedjük, félretesszük. A többit apróra szeljük. A leveleket és az aprókáposztát is rövid ideig (nem túl puhára) pároljuk. A leveleket épp csak annyira, hogy formázhatóak, hajlíthatóak legyenek. A darálthúst összekeverjük a rizzsel (száraz, nem főtt), az apróra vágott vöröshagymával, zúzott fokhagymával, ízlés szerint fűszerezzük ételízesítővel (vagy sóval) és majorannával, majd hozzáadjuk a két tojást. A húsos keveréket beletöltjük a káposztalevelekbe (ahogyan a töltött káposztát csinálnánk). Ezt beletesszük egy edény aljára, vizet öntünk hozzá és kb. 20 percig pároljuk. Ennyi idő alatt nagyjából megfő a húsos massza. Egy kisebb tepsi alját beterítjük a párolt aprókáposztával, megszórjuk ízlés szerint majorannával és sóval, rászeljük a paradicsomot (esetleg meglocsoljuk paradicsomlével), majd elhelyezzük rajta a töltött leveleket. A tojással elkevert, ízesített tejfölt ráöntjük egyenletesen a tetejére. Kb 180 fokon 30 percig sütjük (míg a tejföl teteje kissé megpirul).
Én pulyka darálthússal készítem, így könnyebb lesz, mint sertésből. Ha túl száraz a hús, adok hozzá 1-2 kanál vajat.
A kelkáposztát párolóedényben a legegyszerűbb és leggyorsabb elkészíteni, így nem fő szét túlságosan és egyenletesen párolódik.
Ebből az adagból 7-8 db töltött káposztalevél lesz - természetesen ez függ a káposztalevelek nagyságától is, hogy mennyi hús fér bele.
Kategória: Zöldséges ételek receptjei
A receptet beküldte: gyopár, 2007. dec. 1. 21:02
A töltike elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.