Titkos pizzatészta receptek (beszélgetés)
Nekem ez a kedvenc receptem:
Hozzávalók:
500 g liszt
3 dl víz
1 dl olívaolaj
1 ek. só
1 tk. cukor
7 g instant élesztő
Elkészítés: Alapvetően a por állagú instant élesztőket nem szükséges langyos vízben vagy tejben felfuttatni, elég, ha csak összekevered a többi alapanyaggal. Ha mégis ragaszkodsz a hagyományokhoz akkor, az élesztőt 2 dl langyos vízben 1 kk. cukor hozzáadásával pár perc alatt futtasd fel, majd add egymáshoz a hozzávalókat és gyúrd össze. (Nekünk az élesztős vízen kívül kb. még 1 dl szokott kelleni, hogy jól összeálljon a pizzatészta.)
Ezt követően jöhet a kelesztés. Minél tovább kel a tésztád, annál jobb lesz, azonban ha nincs túl sok időd, akkor legalább 1-1,5 órát hagyd pihenni. Igyekezz megtalálni a lakás legmelegebb pontját, így felgyorsíthatóbb a folyamat.
Miután megkelt a pizzatészta még egyszer gyúrd át. A tésztát vedd kétfelé, nyújtsd kör alakúra, majd tedd pizzaformába. Ha ügyesen dolgoztál, ebből a mennyiségből 2 db 32 cm-es pizza kell, hogy kijöjjön. Ízlés szerint jöhet rá a feltét, ki mit szeret.
Előmelegített sütőben, alsó és felső módban 200 C-os fokon kb. 10-15 perc alatt süsd készre.
Ez a mi kedvenc házi pizzareceptünk:
40 dkg finomliszt
2,5 dkg élesztő
1 dl tej
0,5 dl olaj
1 tk. só
1 tk. cukor
1 bögre(kb. 2 dl)langyos víz
Elkészítés: az élesztőt felfuttatom a cukros langyos tejben. A lisztet egy tálba szitálom, ráöntöm az olajat, a felfuttatott élesztőt, hozzáadom a sót és annyi vizet, hogy kelt tészta állagú tésztát kapjak. Ha jól összeállt,-nyugi, ez csak pár perc-letakarom és egy fél órán át pihentetem. Utána kiolajozott tepsibe kézzel belenyomkodom, és a család ízlésének megfelelően "díszítem" és reszelt sajttal megszórva közepes lángon, előmelegített sütőben megsütöm, kb. 20 perc alatt.(figyelgetni szoktam, az idő sütőtől is függ)
Pizza recept, ahogy a család szereti:
35 dkg liszt
2 dkg illesztő
1/4 l tej
só
2 evőkanál olvasztott vaj
1/4 csésze olaj (mokkás csésze)
1 tojás
2 kisebb főt krumpli.
Az élesztőt a tejjel és pici cukorral megfuttatni.
Az egészet összegyúrni. Ha megkelt tepsibe nyújtani kechappal megkenni és félig megsütni.
Ha félig megsült ráteszem a feltétet én szalonnát, szalámit, gyulai kolbász, virslit és hagymát szoktam rátenni. Utánna megszórom oregannóval és reszelt sajttal.
Tovább sütöm ,amíg a sajt picit megbarnul.
Mennyei, és a tészta is nagyon finom:D
Tészta
-2dkg élesztő
-2.5 dl víz
-kb 30-35dkg liszt
-2 evőkanál olaj
-1kávéskanál cukor
-só izlés szerint/Érződjön rajta,ne maradjon édes/
Én sokfélét szoktam .Az én kedvencem:
Kolozsvári szalonnás:
A nyers szalonnát picire felcsíkozom.Jól kisütöm.Fele zsírját leöntöm,margarint teszek bele.Liszttel megszórom,tejszínnel felfőzöm.Izlés szerint izesítem./Só,bors/
Rákenem a tésztára,jó sok sajtot reszelek rá.
Nagyon szeretem!
A férjem kedvence:
Chilis babos
Ezt úgyszoktam hogy mikor főzök,főzök jó nagy kondérral és a maradékot lefagyasztom.Ezt szoktam a pizzára tenni.
Kislányom kedvence:
tejfölt kikavarom egy kis sóval,sonka ,gomba nyersen,füstölt sajt,trapista sajt.
Fantázia kérdése az egész.
Én igy készítek feltéteket.
Fokhagymás: 4-5 gerezd szép nagy fokhagyma, tejfől, pizzasonka, gomba, oreganó, bazsalikom, só, bors, sajt, paprikakarikák, paradicsomkarikák.
Mehet még ezenkívűl bármi rá, kukorica, borsó, cukkini, olivabogyyó, lilahagymakarikák, tojás főve, vagy nyeresen (tükörtojás lesz) A mennyiséget te szabod meg, milyen laktatóra szeretnéd készíteni. Az elkészített tésztára kened a tejfőlt, nem vastagon, és rá a vékony hosszúkásra vágott sonkát, rá a többit szeletelve.
Készítheted ugyanezt, még csirke, vagy pulyka mellből is! Akkor viszont felaprítás után kevés olajon hirtelen megsütöd majdnem készre, fűszerekkel.
Csak a hozzávalók passzolására kell figyelned.
Fél kg liszt, fél kocka élesztő, kb. egy pohár víz, egy ek. olaj, csipetnyi só, cukor. Simán az egészet összegyúrni és tepsibe tenni. Nem kell az élesztőt felfuttatni meg várni sem kell a tésztával.
A szószhoz: paradicsomkonzerv, ketchup, (mindegyik ízlés szerint), cukor, só, oregano, bazsalikom, reszelt fokhagyma.
Ha spagettihez csinálok szószt, akkor a vöröshagymát összevágom, olajon megpirítom kicsit, és hozzáöntöm az előbb leírtak keverékét, és jól összeforralom, és egy kis vajat is teszek bele. Ezt is lehet pizzára tenni, csak tovább tart elkészíteni.
Tuti Pizza
40 dkg liszt
1/2 kockaélesztő egy csésze cukros vízben felfuttatva
1 kiskanál só
4 evőkanál étolaj
A lisztet a felfuttatott élesztővel, sóval, étolajjal kelesztőtálban összedolgozod. Lefeded, majd ha megkelt lisztes olajos kézzel a tepsibe formázod.
Megrakod az általad szeretett paradivsomos szósszal.
Erre jö a reszelt sajt.
Végül a legtetejére teszed a vékonyra szelt paprikát, paradicsomot. Megszórod oregánóval, kis ketchuppal.
10-20 percet hagyod állni, mielőtt beteszed az előmelegített sütőbe.
Ugyan olyan mint az olasz pizza.
Nekem van egy tuti receptem-)
Ez egy nagy adag,de hűtőben több napig eláll.
1kg sima liszt
2tk oregáno
2tk bazsalikom
2db tojás
2dl olaj
kb fél liter vízben 1kk cukor,4,5dkg élesztő/langyos vízben hamarabb felfut/
Ebben a sorrendben összegyúrod és vársz még megkell a tészta.
A tészta vastagságot te választod.
Pizza krém ,minden amit szeretsz ,sütő és KB 10-15perc sütés.
Csak addig kel sütni míg a sajt ráolvad és kicsit megsül.
De bocsánatkérés-képpen az én receptem:
Kb. 1 deci vízben elmorzsolsz 2 dkg élesztőt. Hozzáadok fél kiló lisztet, pici sót, másfél evőkanál vajat. Jól összegyúrom. Kb. 10 percet pihentetem. Olajozott tepsibe belenyújtom, megpakolom mindenféle finomsággal, tetejére sajt. 180-200 fokos előmelegített sütőben 20 perc alatt megsül. Jó étvágyat!
....ezt a receptet használta az,aki megírta a kisgömböc meséjét...!!!!!!
Zsuzso!Nem bántani akarunk ám,csak viccelünk,ne haragudj:DDDD)
A 30 deka élesztő az kicsit sok lenne bele nem....
:DDDDD)))
Van egy kímélő megoldás!
Nem kell tepsi hozzá -> nem kell elmosogatni!!!
Rácsra teszel alufóliát, erre teríted el a pizzát.
Egyébként nekem van volt pizzaszakács kollegám, és azt mondta, hogy egy nagy titka van a pizzának, amit otthon úgysem tudsz elérni! Hogy 350-400 fokon kell sütni, és így 5 perc alatt kész is!
De amit én csinálok, az is isteni!
Sokat próbáltam már, jelenleg a Jamie Oliver-é jön be legjobban: 30 dkg élesztő, 30 g méz (vagy cukor-de talán a méz jobb-ezt a kollegám is mondta nagy titoknak) 6dl-nél kicsivel több langyos víz, 500 g finomliszt, 500 g daraliszt (jó a sima is, mert itthon úgyse kapnánk :-))30 g só!
Ennyi! Próbáljátok ki!