Tiszta só vagy himalája só? (beszélgetés)
Jaj.. jó nagy vita kerekedett is :/ inkább zárjuk le a têmát, nem szeretnék itt balhét :)
Mindenesetre nagyon nagyon szépen köszönöm mindenkinek a hozzászólást így legalább mindkét oldalról hallottam érveket és ellenérveket is.
Nem akarom már ragozni, de ha azt a cikket kifogásolod, amelyet linkeltem, akkor olvasd át újra, figyelmesebben.
És bizonyára tudod, só se essék róla, a kálium alapvetően fontos az emberi szervezet számára. Megfelelő mértékben persze. Nem a sóeladók, hanem az élettan tudósai szerint.
Emlékszel biztosan, az a nátrium/kálium pumpa. Biológia. Most nem tudom, hányadik osztály, ez mindig változik.
Hát ez hamar ment. Leadták a jelzést neked is.
(Ja, és szólítsál csak nyugodtan Sanyi bácsinak, a korod miatt. Köszönöm!)
Részemről nincsenek többiek.
Olyan van aki mellettem kiütést kap tőled.
Szórd csak sóval továbbra is! 😘
Igen. Pont olyan sós, mint a vérünk. :)
De hogy a témához is hozzászóljak, inkább a tiszta mint a Himalája. Ugyanis annak csak a neve Himalája só. Régen, mikor még vettem, az volt a zacskóján hogy az EU-ban gyártották. Mi van??? Aztán kisebb kutakodás után hamar fényderült a turpiszságra. Amit ide hoznak himalája só néven, azt Ausztriában hamisítják. Színezik a nem emlékszem már milyen sót, és azt adják Himalája só néven. Ugyanis a Himalájában ahol azt a bizonyos sót bányásszák, egy rendkívül keskeny ösvényen lehet felmennei. A sót szamárháton 2 oldalra kötözve hozzák le, és az út egyszerre csak az egyik irányban használható. A valódi Himalája só a nehezen elérhetősége miatt és a kézi bányászása miatt nagyon drága, és csak nagyon elitt helyeken kapható.
Szerintem a fekete szennyeződés=aprő kő. Adalékanyagmentes erdélyi sót használok. Kannás savanyúság levében ez a törmelék meglátszik, nem oldódik. Külön edényben oldom fel a sót, és szűrve öntöm össze.
A kálium-izét csomósodásgátlóként alkalmazzák. Nem hiszem, hogy egészségre ártalmas lenne, kálium eleve van a természetes élelmiszerekben is. Főleg nem úgy árt, ahogy írnak róla... "direkt a magyarokat akarják kiirtani", nevetséges teória.
Nem védem Guruljkát, még véletlenül sem, de neked ugyanolyan rögeszméd a patika só.
A betonodat pedig pár év múlva úgy fogod sepregetni, mint a homokot...
Nem nekem rögeszmém.
De ha félreértenek, futok a dologgal még egy kört.
Senkinek nem ajánlottam káliummal kevert sót vagy egyebet, ez a káliumozás a pár évvel ezelőtti só-pánik elindítója volt.
Van kifejezett szóróanyag is, amit lehet venni, de a saját lépcsőidet szintén azzal szórod, amivel jólesik.
NEM ÁLLÍTANAK ELŐ laboratóriumi körülmények között konyhasót eladásra, azaz ipari méretekben, de ha találsz erre adatot, győzz meg az ellenkezőjéről.
A káliumot alapból sok élelmiszerünk tartalmazza. Az, hogy klorát formájában mérgező, az más dolog.
Az ember napi káliumigénye 2-4 gramm.
Nem a són múlik a bevitele.
Sok élelmiszer ezzel-azzal szennyezett, de van egy alapvető ellenállóképességünk. Én most disznósajtot fogok enni zöldpaprikával, de belegondolás nélkül. Akkor a gusztusom megmarad.
További ajánlott fórumok:
- Van még őszinte tiszta barátság, vagy már csak érdekből barát?
- Lehet lúgosítani a Himalája sós, szódabikarbónás fürdővel?
- Ez a Himalája só rózsaszín granulátum ehető?
- Van aki már használta a Himalája sót?Mik a tapasztalatok illetve milyen hatással van a szervezetre?
- Tudja valaki hol kapok (nem interneten) himalája kristálysót?
- Tényleg olyan jó a Himalaja sószappan a bőrnek?