Terhesség alatt megállapítható-e, hogy a babák lisztérzékenyek vagy csak a születésük után? (tudásbázis)
énszilvi
Sajna a Coeliákiát még nem szűrik születéskor, ez egy komolyabb vizsgálat eredménye kb 2-3 hónap alatt jön meg!
Szia!
Nem tudom ezekhez van-e vmi köze a lisztérzékenységnek, de újszülöttkorban a kórházban a hazaengedés előtt KÖTELEZŐ elvégezni minden kórháznak ezeket a vizsgálatokat:
Életkorhoz kötött szűrővizsgálatok
1. 0-4 napos életkorban:
a) teljes fizikális vizsgálat, különös tekintettel a fejlődési rendellenességek szűrésére,
b) testtömeg, testhossz, fejkörfogat mérése és a hazai standardok szerinti értékelése,
c) ideggyógyászati vizsgálat,
d) csípőficam szűrése,
e) érzékszervek működésének vizsgálata:
ea) hallás vizsgálata,
eb) látás vizsgálata,
f) veleszületett anyagcsere-betegségek:
fa) galactosaemia (összgalaktóz-szint és Gal-1-PUT), hypothyreosis, biotinidáz hiány,
fb) tömegspektográfiás vizsgálattal, egy vizsgálati mintából: jávorfaszörp betegség (MSUD), tyrosinaemia I, II, citrullinaemia I (argininosuccinát synthase hiány, ASS), arginosuccinic aciduria (arginosuccinát lyase hiány, ASL), homocystinuria, rövid-láncú acyl-CoA dehydrogenase hiány (SCAD), közép-láncú acyl-CoA dehydrogenase hiány (MCAD), hosszú-láncú hydroxi-acyl-CoA dehydrogenase hiány (LCHAD), nagyon hosszú-láncú acyl-CoA dehydrogenase hiány (VLCAD), Carnitin-palmytoil transferase hiány (CPT-I, II), Carnitin transzport zavara (CT), multiplex acyl-CoA dehydrogenase defectus (glutársav aciduria GA II), beta-ketothiolase (oxothiolase) hiány, glutársav aciduria I (GAI), isovaleriánsav acidaemia (IVA), metilmalonsav acidaemia (MMA), propionsav acidaemia (PA), 3-hydroxi-3-metilglutaryl-(HMG-)-CoA lyase, methylcrotonyl CoA karboxylase hiány (MCC) multiplex carboxylase hiány, phenylketonuria
újszülöttkori szűrése.
szia!
Beszélj a szülész orvosoddal hogy mikor a baba megszületik a köldökvért le kéne venni.
Amennyiben válalja, akkor vedd fel a kapcsolatot Heimpál korház Coeliákia részlegével.
Ott mindent elmondanak!
Kaptok a szülés előtt a köldökvér levételéhez steril tasakot.
Ebbe kell a vért levenni, majd hűtő dobozba betéve felvinni Bp-re a Heimpálba, minnél hamarabb!! Ez pár óra ,asszem 2 óra.
Sok sikert.
igen, a geneikai hajlam.... de az, h hordozza a hajlamosító gént vki, nem azt jelenti, h biztosan kialakul maga a betegség..... Amúgy meg ehhez a génhez más betegség is köthető, ami szintén autoimmun, uhogy pláne nem jelent semmit, ha tisztában vagy azzal, h hordozza agyerek a gént, vagy sem..... A genetikát pont ezért veti el sok szakorvos is! Mert önmagában nem támasztja alá a betegséget! Én is hordozom a kék szem génjét, mégis barna szemem van.....
Mellesleg pedig a mai álláspont pont az a szakmai kollégiumok szerint, h ha hordozza is vki a hibás gént, akkor is mielőbb meg kell terhelni a gyerekeket gluténnal, mert pont azzal védhető meg a gyerek a lisztérzékenységgel szemben.....
Ne legyél felháborodva, hanem járj utána a dolgoknak rendesen, pláne ha a férjed lisztérzékeny!
Akkor már a kezdetektől nem kapnának lisztet.
Egyébként azért kérdeztem, mert olvastam egy preventációs programról, ami szerint már a köldökzsinórból vett vérből megállapítható, és várták a kismamák jelentkezését is. De ennek már vége. És akár hová írtam e-mail, nem kaptam választ a kérdésemre.
Sziasztok!
Jelenleg iker babákat várok, és a férjem lisztérzékeny gyermek kora óta. Tudnátok nekem abban segíteni, hogy ilyenkor kell menni valamilyen vizsgálatra, vagy csak ha a babák megszülettek akkor deríthető e ki, hogy ők lisztérzékenyek e vagy sem?
Segítségeteket előre is nagyon köszönöm!
További ajánlott fórumok:
- A terhesség jelei a fogantatástól számítva 2 hétig
- A terhesség jelei
- '70-es születésűek gyertek csevegni!
- '73-as születésűek csevegjünk!
- Miért használ sok orvos a terhesség megállapításhoz hasi uh-t, ha sok helyen olvasni a kismamák körében, hogy nem lehetett látni?
- Ultrahangos vizsgálattal teljesen megállapítható a terhesség vagy annak hiánya?