Terhesgondozási protokoll (beszélgetős fórum)
A cikk, amelyhez ez a fórum nyílt, már nem aktív.
Szia
Még egy kérdés. Neked milyen hosszú ciklusaid voltak?
Köszi
Szia
Köszönöm a válaszodat.
Nekem április 2.-án volt az utolsó mensz. Én akkor leszek 16+2 napos. Az UH szerint (a ciklusom miatt) 15+1 napos. HM.. Holnap jön hozzám a védőnő aki ezt a 25.-ét kijelölte és rá fogok kérdezni újra. Jól vagyunk köszönöm. TI?
Az AFP-re július 17-én kell mennem, ami nálam a 16 hét + 6. napra esik. Én is csodálkoztam, ezek szerint betöltött 16. héten végzik el.
Egyébként éhgyomorra érdemes a vérvételre menni, vagy szabad előtte enni? A neten egy orvos azt írta: éhgyomorra, a védőnőm pedig azt mondta, hogy ehetek előtte. Tehát akkor hogy is van ez?
Köszönöm a választ!
Akkor akkor nem a magzat fejletségét, hanem az utolsó menstruációtól eltelt időt nézik? Mert így tényleg betöltöm a 16 hetet és átlápek a 17.-be.Viszont mivelt tuduk a fogamzás napját (+- 1 nap)és az ultrahang eredményét (mely kettő tényleg fedi egymást) így akkor kezdem a 16. hetet.
Neked mikortol datálják a terhességet?
Köszi
Szia!
Azért az utolsó menstruációt veszik figyelembe, mert általában nem tudható biztosan a fogamzás napja.
Nekem egy hét múlva kell mennem. Amikor megbeszéltem az orvosommal, akkor rákérdeztem, mikor menjek, ugyanis az előző terhességemnél a védőnő számolta ki. Akkor kb. 26 napos volt a ciklusom, és hétfőnként töltöttem be a hetet. Akkor szerdán tehát 16. hét + 2 naposan kellett mennem.
Most olyan 35 napos volt a ciklusom, és pénteken töltöm be a hetet. A dokim azt mondta, nyugodtam menjek csak kedden, tehát 16. hét + 4 naposan, mert újabban túl alacsony értékeket mértek az AFP-n abból kifolyólag, hogy nagyon korán csinálták meg.
Az UH mérésről már tárgyaltunk egy másik topicban. Az ottani erdmények sem szentek és sérthetetlenek.
Az orvosom elmagyarázta, hogy ez azon múlik, ő milyen referenciapontokat jelöl ki, amikor pl. fejátmérőt vagy combcsont hosszúságot mér. Ha egy picikével eltolja erre vagy arra, máris két különböző értéket fog neked mérni, akár 10 mp-en belül. A gép az őáltala mért értéke összességéből kalkulálja ki a magzat korát.
Az én fiam pl. végig nagyobb volt a méretei alapján, mint a valós kora. Pedig nála ráadásul pontosan tudtuk, mikor fogant. (Pl.a feje akkora volt, hogy 37 hetesen már majdnem 10 cm volt a fejátmérő. Azon viccelődtünk, hogy a feje nyugodtan megszülethet, akár most azonnal! :))) Apai örökség! :))))) )
Sziasztok!
Az AFP-vel kapcsolatban kérdeznék.
Tegnap voltam a 12 hetes UH-n megállapították, hogy a 13 hetes a magzat. Ha a z utolsó menstruációm időpontját nézzük akkor 14 hetes terhes vagyok (35-37 napos ciklusaim voltak) az időpont amit az AFP-re kaptam holnaphoz 2 hét (júl. 25.). Én azt olvastam, hogy ennek az ideje a betöltött 16 hét.
1) ez azt jelenti hogy a 17. héten kell megcsináltatni?
2)én a 25.-én az utolsó menstruációt nézve a 17. héten leszek (tehát betöltöttem a 16 hetet), de ha a mazat fejlettségét nézem csak a 16. héten vagyok.
Most akkor jó ez a 25.-e? Mit kell alapul venni?
Köszönöm a segítséget.
Én pont hogy a védőnőre támaszkodom. Nekem ő a legfőbb információ forrásom és legfőbb bizalmasom :) A nőgyógyásztól már csak a nagyon szakmai dolgokat kérdezem meg.
Nálunk a védőnőnél van vizeletvizsgálat is minden alkalommal, meg a baba szívhangját is meghallgatjuk. Közben van pocakvizsgálat is, meg a végtagokat is megnézi, nincs-e vizesedés. Szóval az én védőnőm elég alapos szerencsére.
Lehet, hogy ez nincs mindenhol így? sokaknak biztos már csak rutin. :(
nem tudom, hogy másnak mi a tapasztalata, de nálam nem vitték ennyire túlzásba a vizsgálatokat. A védőnőnél pl csak testsúly, haskörfogat és vérnyomás mérés van. Beutalót pedig még soha nem sikerült kicsikarnom tőle. Másfél havonta találkozunk, nekem ennyi bőven elég is.
Az Uhu és a labor stimm, de én már ezt is soknak találtam, és a nehe még hátra van.
Eddig nem érzem úgy, hogy a védőnővel sikerült volna egyetlen problémámat megoldanom, vagy választ kaptam volna a kérdéseimre. Ti hogy vagytok ezzel?
A cikk, amihez ez a fórum nyílt, már nem aktív.
További ajánlott fórumok:
- Sopronban terhesgondozás és nőgyógyászat
- Bajcsy kórházban a terhesgondozásról tapasztalatokat tudna nekem írni valaki?
- Szolnoki nőgyógyászt keresek terhesgondozáshoz és szüléshez!
- Hosszú protokoll, első lombik. Beszélgessünk.
- Megkeresztelhető a kisfiam, ha csak az egyik szülője van megkeresztelve? Mi a protokoll?
- Akik az érdi SZTK-ba járnak terhesgondozásra, tudnának segíteni?