Tényleg ki kell nyomni a kutya bűzmirigyét, vagy magától ürül? (tudásbázis kérdés)
Az én kis spánielemnél voltak örök "kakigondok".
Ő például szerette a kiflicsücsköt, és rájöttem, hogy a kenyérféléktől kapkod a popójához. Tehát a kaja számít, persze. De a spániel alapból kényeske, ha jó a doki, nincsen nyüszi :)
A mi kutyusunknak is rendszeresen ki kell nyomni a bűzmirigyét. Az etetési elvek valóban sokat számítanak, de a kutya sajátos emésztésétől is függ a dolog. Van olyan kutya ,amelyikkel etetheted a csontot, akkor sem fog keményet kakilni.
Itt megállok egy gondolatra:
A bűzmirigy természetes úton attól ürül, hogy a kemény széklet belülről nyomást gyakorol a mirigyre.Szóval tök mindegy hogy szobakutya vagy kerti, ha nem jó az emésztése.
A másik: ha már húzza a fenekét a földön, vagy sokat kap hátra vakargatás céljából, akkor az egy jel, hogy a kutyának fájdalmai vannak, mivel tele lett a bűzmirigye és feszül neki.Tehát a fenék földön húzása nem üríti ki a mirigyet, csak enyhíti a feszítő viszketést.
A másik dolog, amitől gyorsan telítődik, az a kutya idegi állapota.
Stresszes, félős kutyáknál ez gyakori probléma sajnos.A miénknél is az okozza, hogy menhelyről kihozott kutyus, akit előtte sokat vertek, és szegény félősebb az átlagnál.
A lényeg: ha már látjuk a tüneteket vigyük el orvoshoz, mert ha nem foglalkozunk ezzel, akkor valóban olyan gyulladás és felülfertőződés alakul ki, hogy műteni kell, ahogyan ezt már más is leírta.
igen az etetés számít-mert könnyebben ürül-és ha szabadon van tartva akkor magán is segíthet ha dörgölődzik a földön.
a miénknek nem gyulladt be viszont nem ürült ki jól, kaki után csöpögött folyt belőle a maradék-és mivel irtó büdös ez nagyon kellemetlen volt a lakásban főleg napokig-ezért ilyenkor elvittük a dokihoz kinyomni-de nem kellett havonta egy évben 1-2 alkalommal fordult elő.
Állatorvos vagy profi kozmetikus nyomhatja ki. Meg persze , aki megtanulta ezt.
De javasolják, hogy legyen időként, (félévente, vagy amikor szükséges) kinyomva.
Beteg is lehet, ha nincs kiürítve.
Nekem yorkim van,és egyszer kinyomta neki a kozmetikus 3 hétig teljes lehangolt volt,alig evett,és állandóan ott nyalogatta.
Szóval én nem engedem,ha meg gond van vele,inkább elviszem dokihoz,mégegyszer nem szenveszteném meg a kutyánkat.
A spánielek nagyon érzékenyek és fogékonyak a betegségre.Nekünk is az volt,most halt meg 12 évesen.Elég sűrűn jártunk az orvoshoz vele.Most a végére már tele volt rákos szemölcsökkel.
Bűzmirigyre visszatérve.A végbélben található,Ha begyullad akkor ki kell nyomni.Ezt onnan tudod,hogy folyamatosan nagyon büdös a kutya,esetleg hasmenése is van,féregtelenítés ellenére is sokat "radíroz" a popsijával.
Szerintem minden kutyusnak van, de van amelyiknél kell, mert hajlamos a begyulladásra- ez fajtától is függ.
Nekem spanielem van, bár van kert, de bent van családtag. Most 5 éves és a kozmetikusunk kinyomja neki minden gond nélkül. Azt tudom, hogy ha "radíroz" a fenekével akkor valószínü, hogy ez a bűzmirigy miatt van.Tehát létező dolog és hozzátarozik a szükséges karbantartáshoz.
ami lakásban van annak rendszeresen ki kell nyomni.
az enyémnél lehetett tudni mikor-mert ha tele volt neki elkezdett szivárogni folyni belőle-nagyon büdös volt!
az állatorvos nyomta ki neki.
További ajánlott fórumok:
- A Norbi életmódrendszer tényleg hatásos?
- Ki dobna le tényleg jelentős súlyfelesleget 2012-ben?
- A tényleg nagyon nagy túlsúly!
- Értelmes személynevek: pl: Para Zita (A lényeg, hogy tényleges keresztnév legyen, és összeolvasva is értelmes szót kapjunk.
- Egy kis borzongás (tényleg borzongtam)- magától kialudt gyerta
- Mik a tapasztalatok kutyus bűzmirigy eltávolító műtétről? Mennyi idő alatt gyógyul, mennyire szenvedi meg a kutya?