Tej (laktoz) érzékeny gyereknek receptet tud valaki? Főleg süti érdekel. Oviba kéne a karácsonyi bulira. (tudásbázis)
Szia!
Minden sütit el lehet készíteni amihez tej kell, csak zab, vagy szója, vagy rizsitallal kell helyettesíteni a tejet! Ugyanolyan finom lesz, mintha tejjel készült volna a süti:)
PISKÓTA ALMALÉVEL:
2,5 dl almalé
12 dkg cukor
fél citrom leve és héja
1 csomag vaníliás cukor
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 csipet só
1 kávéskanál szódabikarbóna
4 evőkanál étolaj
Ízlés szerint rakható a nyers tésztába kakaó, fahéj, gyömbér
- Az almalevet cukorral,vaníliás cukorral,fél citrom héjával és levével összeturmixolom.
- A fehéres színű léhez hozzáadom a lisztet, sütőport,sót,szódabikarbónát és az olajat is.
- A hozzávalókat alaposan összedolgozom
- Kivajazott lisztezett formában 120-150 fokon 15-20 percig sütöm.
- A forma aljára rakhatsz almát vagy ananász karikákat és sütés után a formából kifordítva dekoratív, ízletes sütit kapunk.
Ezt még nem készítettem el.
MEGGYES PISKÓTA:
4 db tojás
150 gr. cukor
200 gr. liszt
400 gr. magozott meggy
1/2 tasak sütőpor
10 evőkanál forró víz
1. A sütőt előmelegítjük 160 fokra,a meggy levét lecsöpögtetjük.
2. A tojássárgákat a porcukorral,gépi habverő segítségével kb. 10-15 perc alatt alaposan összedolgozzuk.
Evőkanalanként hozzáadjuk a víz felét.
Majd a sütőporral elkevert liszt következik,szintén részletekben,de közben már mehet bele a maradék víz is.
3. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és nagyon óvatosan beleforgatjuk a tojásos-lisztes masszába.
4. A tésztát vajjal kikent, lisztezett tepsibe öntjük és a tetejére rászórjuk a meggyet.
5. Aztán be a sütőbe kb. 30 percre
Tényleg finom süti, a lányaim szeretik.
A piskota receptek érdekelnek :)
Köszi a válaszokat. Nálunk szerencsére nincs ilyen gond, viszont a fiam kisbarátja az oviban laktózérzékeny, és gondoltam tekintettel leszek rá is, ha más sütök, szegény kisfiu ne csak azt a sütit ehesse amit anyukája külön süt neki, míg a többiek az összes többiből ehetnek.
Van még egy méz érzékeny gyerek is a csoportban, de gondolom annál csak arra kell figyelni hogy mézes cuccok ne kerüljenek bele az ételbe.
Szia! A nagylányom is tejallergiás és ezt a muffint készítettem el az oviba karácsonyra tavaly.
15 dkg liszt
15 dkg liga margarin(ez tejfehérje mentes)
15 dkg cukor
2 tojás
1/2 csomag sütőpor
2 evőkanál nesquick kakaó
pici fahéj és gyömbér
kb. fél tábla apróra vágott étcsoki
1 dl víz
Az egészet összekeverni, muffinformába tölteni és 180 fokon előmelegített sütőben 15-20 percig sütni.
Szerintem ez nektek is jó, mert a lányom a sima laktózmentes dolgokat sem kaphatja, csak a teljes tejfehérje mentes ételeket.
Szia.A barátnőm laktózérzékeny,szerencsére mi nem.Szerintem egyszerűbb,ha veszel laktóz mentes tejet /bár tudom nem olcsó/,és azzal csinálsz meg bármilyen sütit...
De tudok most írni neked tej nélküli muffin receptet:
Hozzávalók 12 db-hoz:
1 és 3/4 bögre liszt
3/4 teáskanál sütőpor vagy szódabikarbóna
1/4 teáskanál só
3/4 bögre kristálycukor
2 db lágyan felvert tojás
1/2 bögre olaj
+ ízlés szerint héjastul lereszelt alma levével együtt,esetleg mazsola,fahéj...
A lisztet a sütőporral /vagy szódabikarbónával/ szitáld egy mély tálba,majd add hozzá a sót,cukrot.Egy másik tálban öntsd bele a lágyan felvert tojáshoz az olajat,keverd össze,majd öntsd össze a két tál tartalmát és lazán keverd össze.Mivel elég sűrű lesz,meggy vagy cseresznyekompót levével higítsd,hogy piskóta tészta állagú legyen.
Muffinpapírral béleld ki a muffinsütőt,ha nincs muffinsütőd,akkor rakd a papírformákat egy lapos tepsibe,és mert tele a muffinpapírt.Közepébe pedig belenyomhatod a meggyet,illetve a cseresznyét. 190 fokon kb.15-20 percig sütöm.
Nekem bevált,jó étvágyat :)
További ajánlott fórumok:
- Mitől lesz varázslatos ma egy gyereknek a karácsony?
- Alnatura karácsonyi almás sütemény - olvasta valaki ezt a receptet, jó?
- 9 éves gyereknek karácsonyi ajándék?
- Tej-tojásérzékeny gyereknek milyen legyen az étrendje?
- Pizzát sütök 15 gyereknek tudna valaki pontos receptet írni, nehogy kevés legyen a tészta?
- Tudna valaki nekem valami jó receptet ajánlani karácsonyra ami vadhúsból készül?