Tehetnek-e inkasszót a gyerek f.számlájára, ha a szüleinek van adóssága? (tudásbázis)
Az a személy, aki a törvényes öröklés szabályai alapján lenne jogosult az öröklésre, az örökhagyóval kötött írásbeli szerződésben lemondhat az örökléséről. Ez a lemondás vonatkozhat az egész örökségre, de akár annak meghatározott részére is
1959.évi IV. tv. 603§ (1) bek.---a törvényt nem olvastam el :)
Az örökség visszautasítása
A törvény lehetőséget biztosít az örökös számára, hogy az öröklés megnyílta után az örökséget visszautasítsa §. A visszautasítás joga mind a törvényes, mind a végrendeleti, mind pedig a szerződéses örököst megilleti.
Az örökség visszautasítását nem szabad összekeverni az örökségről való lemondással. A visszautasítás az örökhagyó halálát követően történik, míg lemondás csak az örökhagyó életében lehetséges, arról az örökhagyóval kötött szerződés rendelkezik. Emellett a lemondás az örökség egy részére is kiterjedhet, míg az örökség visszautasítására főszabályként - egyetlen kivétellel - csak az egész örökség tekintetében kerülhet sor.
Ide vonatkozó tv, szintén nem olvastam el: 1959. évi IV. tv. 674§ (1) bek., (2) bekezdés
Talán segít valamit :)
nem tudom, hogy az életkorra hogy vonatkoznak a dolgok. passz
Az ilyen öröklési dolgokban nem vagyok annyira otthon.
Szia!
Szerintem ne egy bankszámlára gyűjts :)
Én mindkét gyerekemnek előtakarékossági szerződést kötöttem, mikor megszülettek. A nagyobbiké 25 év lejáratú, a kicsi 22 év. Havi X összeget fizetek be csekken, és Y összeget kapnak majd ha nagykorúak lesznek. Ha 18 éves korukban férjhez mennek, vagy tovább tanulnak, akkor felvehetik akkor, ha nem, akkor ki kell várni a lejárati időt. Mindkettőn van életbiztosítás ránk (az egyiknek én vagyok a szerződője és a párom a biztosított, a gyerek a kedvezményezett, a másikon fordítva) Tehát ha ne adj isten elpatkolunk, akkor is valami pénzhez jutnak a gyerekeink :)
Én most mentem keresztül ezen az örökösödési procedúrán. :-(
Lemondani az örökségről még az örökhagyó életében lehet,méghozzá szerződéssel. Ha az adósság több mint maga az örökség,vagy nincs is más csak adósság,akkor visszautasítani lehet az örökséget közjegyző elött. Végülis mindegy hogy hívjuk,a lényeg ugyanaz. Ja,és csak a teljes örökséget lehet visszautasítani. Ha van pl valakinek tehermentes ingatlana és mondjuk 3 millió tartozás autóra vagy bármire,azt nem lehet megcsinálni,hogy lemondok a tartozásról a házról meg nem. Ilyen esetben mérlegelni kell.
Visszatérve az eredeti kérdésre,tuti nem tehetnek!
Igazad van,csak ezt a büntetés dolgot nem értem,hogy miért ezt érdemeljük.
Már beszéljük a férjemmel a gyerekek jövőjét,anno az én férjemet 21 évesen nem engedték családot alapítani az örökséggel zsarolták meg ő bedölt ott hagyta a lányt akit akkor szeretett,apósomnak meg kellett halnia hogy az én férjem 30 évesen családot alapithasson,jó apa jó ember.a hibákat mi szeretnénk ki kerülni,mi már most a fiukért élünk és küzdünk,pont azért nehéz lenyelni hogy mind a 2 szülötől rosszat kapunk.
Tudtommal olyan 300e ft-rol,állítolag valami hűség idő felmondássa miatt ugrott igy meg.Rossz esetben meg fizethetek...
És az számít hogy ez olyan 5-6 éve volt azóta semmit nem kapott állitolag.
Nagyon meg vagyok döbbenve azt látva hogy amit a nagyanyáink neveltek a mi őseinkbe szikrája sincs meg bennük,nagyon ritkán találkozok olyan nagyival aki odaadó a családja felé és öszintén megmondom irigylem az olyan fiatalpárt aki kap lelki és anyagi támogatást a szülőktől és nem a bajt okozza.
Nekem a kisebb fiamat aki 2 éves novemberben műtötték élet halál között volt és hivtuk a "mamát"jöjjön segitsen kereken meg mondta nem!NA AZ ILYEN EMBERTŐL MIT VÁRHATUNK?!
További ajánlott fórumok:
- Miért nem mutat be a szüleinek?
- Elmondjam a szüleinek?
- 2008-as babák szüleinek beszélgetése-flancolás nélkül
- Szerintetek nagykorú gyermek esetén aki tanul a tartásra kötelezett szülő utalhatja-e önhatalmúlag a gyerek számlájára a gyerektartást?
- Meghalt édesanyám, szeretném tudni, hogy a novemberi nyugdíjat utalják e még a számlájára?
- Nem egyszerű egy kamasznak a szüleinek lenni. Néha...