Tegeződés vagy magázódás? (Válaszadás előtt az első hozzászólást kérlek olvassátok el!) (beszélgetés)
Szia!
Én a tegeződés mellett szavazok, jobban szeretem, ha tegeznek a boltokban, éttermekben. Persze akit kell, azt magázok én is, de jobban szeretem a társalgást tegező formában.
Nő, 25 éves
A szakmámban teljesen természetes, hogy nem csak a kollégákkal, de a magyar partnerekkel is tegeződünk. Akkor is inkább kötetlenebb stílust veszünk fel, ha az angol vagy német a közös nyelv-pedig a németek aztán szeretnek önözni. Mégsem tudok egy olyat sem említeni, akire azt mondanám, hogy faragatlan a stílusa. Gyorsabb, egyszerűbb (gördülékenyebb) a kommunikáció és a végeredmény ugyanaz. Mondjuk magázódás helyett az idősebbeket inkább "tetszikelem", a többi korosztály a környezetemben meg nem igazán igényli, hogy magázódással fejezzem ki a tiszteletemet. Attól meg, hogy valaki azt mondja, hogy "maga" egyenesen falra mászok. Akkor már "Ön" (vagy hölgyem/uram etc) ha már annyira udvarias akar lenni bárki is.
A bolti eladókhoz pedig hallottam már vásárlókat olyan bicskanyitogató, degradáló stílusban szólni magázódva, hogy ihaj! Egy bunkó ember száját semmilyen stílusban nem tudja elhagyni udvarias mondat... Nekem pl a hangsúly többet jelent kedvesség vagy udvariasság szempontjából, mint a magázódás. - nő(25)
Eladóként dolgozom egy multinál az egyetem mellett, napjában legalább 100-szor köszönök. 20 éves vagyok, és igen, általában tegeződöm. (Általában=akiről egyértelműen látszik, hogy nem olyan túl sokkal idősebb, mint én (nem lehetne az anyám), kisgyerekkel van, negyvenes plázamaca (na, ők szinte hálásak a sziáért), bár tegyük hozzá, hogy a vásárlóközönségünket leginkább a sziázandó emberek alkotják)
És őszintén szólva baromi rosszul tud esni (habár már kezdek immunis lenni), amikor fiatalok (tőlem fiatalabbak is) jónapotoznak meg viszlátoznak, mert oké, hogy idegenek vagyunk, de szerintem ennek nincs helye. Attól, hogy nem feltétlenül magázódom, még nem vagyok tiszteletlen, ugyanolyan kedves és segítőkész vagyok, de egyszerűen sokkal könnyebb így elmagyarázni valamit, mint magázódva. Ha valakit zavar, akkor első körben köszönjön előre, és ha ő jónapotozik, én is fogok. De azért tegyük hozzá, hogy az emberek egy bizonyos százaléka köszönni se tud...
Jó, hogy feljött ez a téma.
Én 45 éves nő vagyok, de felnőtt korom óta (tehát 18) magázódást (vagyis ház önözést) használok olyan helyzetben, amikor ismeretlen számomra az illető (doki, pénztáros, banki ügyintéző, stb.)
És el is várom magammal szemben ilyen helyzetben.
A munkahely az persze más, ott az ember tegeződik általában mindenkivel.
Aztán: adószakértő vagyok, szakmai konferencián simán tegeződök vadidegenekkel is, mint kolleginával, kollegával. Viszont a NAV-nál az ügyintézővel meg sem fordul a fejemben tegeződni, akkor sem, ha egyidősek vagyunk, és szakmabeliek, és egy a végzettségünk is, még akkor sem jutna eszembe tegeződni.
A postás velem egyidős nő, de vele is magázódunk. Kórházban a nővér velem egyidős volt (én 30 voltam), de én akkor is úgy beszéltem, hogy Ön, köszönöm, kérem, megkérhetném...stb."
Nekem így a természetes.
Még egy: Átmegyek a sarki kisboltba, 17 éves tanuló kislány a pénztárban, neki is jó napot kívánokkal köszönök, és önözve beszélek. (Mert se nem barát, se nem haver, és se nem olyan az élethelyzet, hogy tegeződjünk.)
HÁt nálam így van.
Köszönöm a tanácsot, egyébként most csinálom! :)
Azért hoztam létre ezt a témát, mert szerettem volna ha kifejtős válaszokat is kapok, amibe szerintem a kérdőívet kitöltők előbb utóbb beleuntak volna és inkább ki sem töltötték volna. Így viszont jó, hogy nem kötött az, amiről beszélni kell és így mindenféle válasz jön. :)
Szerintem csinálj egy kérdőívet,max. 16 kérdéssel, a neten szerintem szívesen kitöltik neked.
Én azt gondolom, a téma komplexebb,mint itt egy fórum. És szerintem árnyalná a képet, ha tudnád,hogy a válaszolók milyen végzettséggel bírnak, mennyi idősek, milyen neműek, s nem utolsó sorban hol élnek.
Tapasztalataim szerint pl. a kisebb falvakban sokkal inkább magázódnak.
Én abszolút nem vagyok híve idegenként az azonnali magázódásnak.
Az üzleti partnereimmel is többnyire magázódom. Én úgy látom, tegeződésből nagyon könnyen átlépnek emberek a bratyizásba.
Igen, persze, észrevettem és igazad van, nem jó példát hoztam elő!
Ha a két fél (eladó-vevő) felismerte egymást a koncerten, de nem beszéltek egymással, akkor marad az illem, ha viszont beszélgettek is, persze több, mint 2 mondatot, akkor viszont a társaskapcsolat! Nem a barátság, csak a szimpla "csoportazonosság" miatt valószínű a koncert utáni további találkozások alkalmával a tegeződés.
De vannak kivételek... bonyolult ez a dolog. :)
Igeeeen, és ez a "jó napot" - "helló" szituáció leggyakrabban boltokban fordul elő:))
Legalábbis én ezt figyeltem meg, hogy a pénztáros lányok előszeretettel tegeznek le...
Mintha csak én írtam volna! :)
A gyorséttermes dolog engem is idegesít, meg az is, amikor a különböző mobilszolgáltatók mindenre, de leginkább korra való tekintet nélkül "Szia!" kezdetű, tegező sms-eket küldözgetnek.
Tovább az is zavar, hiába hogy még csak 22 éves vagyok, ha valakinek Jó napot kívánok!-kal köszönök, ő meg Helló!-val válaszol. :/
Nem azért, mert nagyképű vagyok (mint valaki írta, hogy mi az, hogy egy tizen-, huszonéves elvárja, hogy egy középkorú személy magázza? ki ő?!), hanem egyszerűen csak nem ismerjük egymást, semmit nem tudunk a másikról, szóval ha én megtisztelem azzal, hogy nem úgy szólok oda neki, hogy "Csá!", akkor elvárom, hogy ő is "normális" formában szóljon hozzám!
"Én tudtam, hogy ebben az esetben neki kell felajánlania a tegeződést, de eltelt pár hónap, mire ezt megtette."
Rosszul tudtad, hiába a rangbéli különbség, a protokoll szerint illetlenség lett volna. Én jobban örülnék neki,ha az emberek "nőnének fel a a feladathoz", minthogy a nyelvet butítsuk le az általános szintre.
Engem fiatal létemre elképesztően zavar a tegeződés elterjedése, általánossá válása. Az a halálom, amikor a különböző gyorséttermekben "szia, mit adhatok?" -al szolgálják ki a 40-50 éves embereket is a tini alkalmazottak.
Számomra a tegeződés személyeskedést sejtet, túlzott belépés a másik magánszférájába...
Ezzel szemben a magázódás tiszteletet fejez ki, és egyfajta távolságtartást, ami szerintem teljesen normális, ha idegen emberekről beszélünk, mindegy, mennyi idősek.
A munkahelyi tegeződést normálisnak érzem, persze kollégák között, és nem hierarchikus viszonyban.
Szerintem pedig nyugodtan megtarthatnák ezen emberek a hívatalos helyeken történő tegeződést is.
Úgyis tudja mindenki, hogy a magázódás köztük csak színjáték.
Az ügyvéd, a bíró, az orvos, ügyész (stb.) magázzák egymást hivatalosan annak ellenére, hogy egyébként tegeződnek. Ez a protokoll.
Ez a nagy tegeződési láz el fog múlni.
Nekem az a furcsa, hogy ha elmegyek egy koncertre ott nyugodtan letegezhetem azt a nálam kb. 10 évvel fiatalabbat, hiszen rokon lelkek vagyunk, de ha másnap esetleg kiszolgál a boltban, mert ő az eladó akkor már magázzam, hiszen az illem ezt kívánja.
Ez kissé ellentmondásos számomra....
További ajánlott fórumok:
- Ide írj, ha máshoz nem tudsz hozzászólni!
- Adj hozzá mindig annyit, ahányadik a hozzászólásod lenne!
- Népszámlálás. Te melyiket választod: internetes válaszadás, vagy számlálóbiztos?
- Elgondolkodtál már azon, hogy a fórum hozzászólások alapján bárki részese lehet az életednek?
- Legyen a Tiéd az utolsó hozzáSZÓlás
- Egy fiatal nő kezdeményezheti a tegeződést egy idősebb férfi felé, akit gyerekkora óta ismer,de már ciki a csókolom?