Te hogy készíted a rizses húst? (tudásbázis)
Én a rizses húst nagyon egyszerűen készítem el, s nálunk ez bevált, nagyon szereti mindenki.
Megfőzöm a pörköltet, apró kockákra vágott húsból, jó sok hagymával, paprika, paradicsom,fokhagyma, bors, egy kis delikát, pici köménymag, pici erőspaprika fűszerezéssel, aki szereti gulyáskrémet is tehet bele egy kis kanálkával. Tteszek bele egy kis füstölt szalonnát is az íze miatt, amit később kiveszek. Vele egyidőben egy pici olajon megfuttatom a rizst, hogy szemenként külön váljon, majd felöntöm kétszerannyi vízzel, kicsit főzöm, majd eloltam alatta a gázt, befedem.
Amikor a pörkölt kész, összekeverem a rizzsel, egy-két percig főzöm, majd elzárom a gázt alatta. Az ízek összeérnek, l5-2O perc múlva tálalható.
A rizseshús általam bevált receptje, magyarosan, ahogy anyúm is csinálta anno.
3-4 nagy fej vöröshagymát aprítok, olajban megdinsztelem. Ha üvegesre váltott, akkor 4 kk jó minőségű pirospaprika, 1 kk fekete bors, kis örölt kömény és majoranna megy bele, megkeverem. Hozzáadom az apróra kockázott, sózott, 75 dkg körüli s.lapockát/combot. (Csirkezúzával is szoktam.) Jól összekeverem, (vizet tilos hozzá adni), és fedő alatt kisebb lángon, eleinte többször, később, -mikor már levet engedett- ritkábban megkeverem. Csak a saját levében fő a hús, kisebb lángon, víz hozzáadása nélkül.(!) Lényeg.
Ha már olyan 3/4-részt megpuhult (kb. 1 óra), akkor 6 dl rizst keverek bele, és 1 liter meleg vizet adok hozzá. Utánasózom kicsit.
Ha felforrt, onnantól kislángon, fedő alatt párolom tovább, kb. 10 percenként megkeverem. nagyjából 30 perc alatt felveszi a rizs a folyadékot, tökéletes lesz az állaga, pergős, és az íze más, mintha külön vízben lett volna megfőzve; átveszi a pörkölt ízét.
Kb. 6-8 adag lesz belőle.
Jó étvágyat hozzá!
Rengeteg féle képpen el lehet készíteni a "rizses húst", különféle ízkombinációk jöhetnek ki belőle, csak el kell engedni a fantáziánkat. Össze is lehet főzni, külön is lehet főzni őket és a végén összekeverni, vagy a tányéron egymás mellé téve tálalni külön a húst, a rizs és a borsót (vagy bármilyen egyéb zöldséget), vagy lehet külön a húst és mellé a borsós rizst. Rizibizivel is tálalhatjuk, ilyenkor borsón kívül kukorica, répa és egyéb zöldségek is kerülnek a rizshez.
Ha a pörköltöt vörösborral öntjük fel víz helyet, az íz teljesen más, sokkal finomabb. Ugyanígy barna sörrel is felönthető, ha marhából készül a pörkölt, akkor kifejezetten banra sörrel az igazi és feldarabolt zeller szárral.
A rizst is rengeteg féle képpen lehet ízesíteni és persze rengeteg féle rizst lehet venni. Ha látványos rizst szeretnénk indiai stílusban, akkor hosszú rizst kell sáfránnyal és római köménnyel kifőzni, érdekes foltos lesz a rizs, fehér, arany és narancs színekben fog pompázni.
Lehet keverni fehér és barna rizst is, fantasztikusan mutat - ez utóbbi két rizzsel jobb nem összekeverni a húst, mert akkor oda a szépség.
Friss zöldségekkel is díszíthetjük, úgymond oldal salátát tehetünk mellé, ami egészséges és nagyon finom is hozzá.
Rengeteg mód van, csak el kell engedni a fantáziánkat.