TB ellátás.TAJ kártyával jár nekem? (tudásbázis)
Az gáz, ha csak mondta a munkáltató, és még sincs bejelentve. Ha kap bérlapot, januárban kapott adóigazolást (10m30, ha önadózó; illetve döntött az adó beadásának módjáról), akkor 2010-re még tuti be volt jelentve. Ha a fizu bankszámlára jön, még az is ellenőrzési módszer!
Ezt legegyszerűbben egy Oep-es telefonszámon lehet megtudni. De jó ötlet egy ügyfélkapus regisztráció (okmányirodában kell regisztrálni), itt akár naponta lehet ellenőrizni a bejelentést.
Ma magyar személyivel, lakcímkártyával, TAJ kártyával MINDENKINEK jár az ingyenes egészségügyi ellátás (fogászat külön téma). Ha sürgős, ha nem, akkor is.
Az ellátást végző orvos jelzi az OEP felé, hogy volt egy "piros lámpása", azaz az OEP rendszere szerint nem biztosított betege (ez kötelező, nem szimpatikára megy!). Az OEP megnézi, hogy valami baj volt-e a rendszerben, vagy tényleg nem biztosított-e. Ekkor küld egy levelet a betegnek, hogy igazolja magát, hogy biztosított-e valamilyen módon. Ha nincs semmilyen módon biztosítva, akkor az OEP KÖTELEZŐEN jelenti a NAV-nak. A NAV meg szépen behajtja visszamenőlegesen a havi 5.100Ft-ot (2011-ben ennyi), amikortól megszűnt a biztosítás.
Attól hogy még a munkáltató a hivatalosan bejelentett munkavállaló után nem fizeti a járulékokat, attól még biztosított az OEP rendszerében, csak épp "piros lámpa" jön le az orvosnál, de az OEP látta, hogy járulékfizetés elmaradás van, azért nem ment tovább az ügy.
A férjemnek most derült ki nem régen, hogy a cége tavaly óta nem fizeti a tb-jét.
Ez most derült ki, mikor epegörccsel elment a háziorvoshoz. Simán ellátta, minden további nélkül, röntgen is volt, meg vérvétel, meg minden.
Szóval ellátnak, ha érvényes taj-od van, és mégsem vagy biztosított.
Azóta már elintézte, hogy fizeti maga után, tehát ha műteni kell sem lesz semmi, de simán meg is műtötték volna, egy fillért nem kért senki.
Az exosztálytársam belgyógyász, megkérdeztem tőle, mi van ilyen esetben. Azt mondta, hogy simán ellátnak mindenkit, és jelenleg semmi következménye nincs még.
További ajánlott fórumok:
- Vodafon telefon van nálam, feltöltős kártyával, ami viszont nincs feltöltve. Hogyan tudhatom meg mi a száma?
- Taj kártyával kapcsolatban tudnátok segiteni?
- Ha egy étteremben SZÉP kártyával fizetsz, adsz külön borravalót a pincérnek?
- Rendelkezik-e valaki "START KÁRTYÁVAL"?
- Mit jelent az, hogy háziorvosi ellátást kaptam támogatás nélkül? Nekem kell utólag fizetnem?
- Ajánlanátok nekem Miskolcon olyan fogorvost akinél TB kártyával ingyenes a foghúzás/tömés?