Társadalombiztosítás érvényességében tudna valaki segíteni? (tudásbázis kérdés)
Sziasztok!
Gondoltam elmesélem mi történt ma.
Hát megkérdeztem az OEP-nél, hogy akkor most hogyan is állok biztosítás ügyileg. Közölte velem a hölgy, hogy sehogy. Úgyanis nem fizettek utánam járulékot, és pótolnom kell a hiányosságot. Szóval a tegnapi feltételezés miszerint kamu volt a papír amiket aláírattak velem beigazolódott. Elképesztő komolyan mondom. Ja és mondja a hölgyike, ha orvoshoz akarok menni előtte menjek be a Navhoz és kérjek igazolást, hogy elindítottam a dolgot... hoppsz ma nincs ügyfélfogadás... nos hát akkor így jártam... na mivel elég szarul voltam gondoltam akkor is elmegyek dokihoz, ha törik, ha szakad...éééés láss csodát még volt biztosításom. :) szóval elég érdekes dolgok vannak itt meg kell mondanom.
Szia!
Ha van ügyfélkapu regisztrációd Te is tudsz tájékozódni a jogviszonyodról.
Köszönöm az eddigi válaszokat. Az oep, csak személyesen ad ki infot... sajnos. Úgyhogy ezt ma már nem tudom meg.
Ezt én is olvastam az oep honlapján, csak nem tudom, hogy az egyszerűsített munka alatt érvényes-e a jogviszony vagy sem. Mert ha igen, akkor még van érvényes tb-m, ha nem akkor pedig már nincs vasárnaptól. Megőrülök. Nem elég, hogy munka sincs kilátásba még ez is... nem merek dokihoz menni. Félek, hogy utána küldenek egy csinos kis csekket...
Ezt írja az OEP: Az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságnál az aktuális jogviszonyt kell vizsgálni. Ennek
megszűnését követően maximum 45 napig áll fenn a jogosultság, ezt nevezzük passzív jogosultságnak.
Ezen időszak alatt egy másik jogosultságot kell szerezni: pl. új jogviszony (új munkavállalás), vagy
egyéb jogosulti kategória (nyugdíjas, szociálisan rászorult) alapján lesz jogosult igénybe venni az
egészségügy szolgáltatásait. Ha azonban a biztosítási jogviszony 45 napnál rövidebb ideig állt fenn, ez
esetben a passzív jogosultság is ezzel megegyező időtartamig érvényes.
Ha a biztosítás/jogosultság megszűnését megelőzően fennállt korábbi biztosítás/jogosultság 45 napnál
hosszabb ideig állt fenn, és az utolsókét megszűnt jogosultság nem állt fenn ugyan 45 napig, de a két
biztosítás/jogosultság fennállása között 30 napnál kevesebb nap telt el, 45 napig fennáll még az
egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság. Az úgynevezett passzív egészségügyi szolgáltatásra
való jogosultság a szünetelésre nem alkalmazható! A szünetelés első napjától egészségügyi
szolgáltatási járulékot kell fizetni, ha az érintett személynek más jogosultsága nincs.
Sziasztok!
Elég komplikált a dolog.
Szóval március 17-ig volt rendeszeres munkaviszonyom jó hosszú idejig.
Aztán sajnos felmondtak. Alkalmaztak egyszerűsített foglalkoztatásba (régen munkavállalói kiskönyv volt), azt tartott április 6-tól 21-ig. Majd felvettek heti 12 órába dolgoznI 22-től. Ez a munkaviszony tartott kerek egy hónapig, azaz május 22-ig. A kérdésem az lenne, hogy meddig van passzív TB-m? Mert elég sok mindent olvastam és már kissé belekavarodtam. Nem is érdekelne a dolog, csak annyira megbetegedtem és szeretnék elmenni orvoshoz, de nem szeretnék utána fizetni ha esetlegesen már lejárt a jogviszony. Ja és mielőtt bárki azzal jönne, hogy pedig kötelező fizetni, tudom! Jogosult vagyok, hogy az önkormányzat átvállalja, csak meg kell várnom a párom bérpapírját, amit csak jövő héten kapunk meg. Szóval már folyamatban van a rendezése...
További ajánlott fórumok:
- Számvitelből tudna segíteni valaki?
- Hogy tudna még oviban maradni a gyermekem? Tud segíteni valaki?
- Válás, lakáshitel gond, tudnál segíteni?
- Valaki tudna segíteni a horgolásban?
- Chevrolet Lasetti problémám van, tudna egy autószerelő segíteni?
- Örökösödési tartozás kifizetésével kapcsolatban tudna valaki segíteni?