Tárkonyos zöldségleves recept
A Tárkonyos zöldségleves hozzávalói:2 fej vöröshagyma
6-8 sárgarépa, 6-7 burgonya, zöldborsó (tetszés szerint lehet más is)
6-8 nagyobb fehér csiperkegomba
2 dl tejföl
zellerlevél
tárkony
só, liszt, olaj
és persze víz
A Tárkonyos zöldségleves elkészítési módja:
A felkockázott hagymát a karikára vágott sárgarépával együtt megpirítjuk kevés olajon(előtte sózzuk). A felvágott gombát hozzáadjuk, sózzuk, majd fedő alatt pároljuk, míg a gomba össze nem esik. Ezután annyi lisztet szórunk rá, mint mikor rántást készítünk levesbe, így pirítjuk rövid ideig – fedő nélkül már. A liszt könnyen lekap, állandó keverést igényel. Ezután annyi vízzel öntjük fel, amennyi éppen ellepi. Így főzzük addig, míg a sárgarépa már majdnem puha. Ekkor adjuk hozzá a felkockázott burgonyát, s ismét annyi vizet, hogy ellepje. Mikor már majdnem kellően megpuhult a krumpli, mehet bele a konzerv/fagyasztott zöldborsó, a morzsolt tárkony (néhány csipet) és a durvára vágott zellerlevél. Utántöltünk annyi vizet, amennyi a kész leves legyen. A vízzel simára kevert tejfölt belecsurgatjuk a levesbe – állandó keverés mellett, majd készre sózzuk. Ha a tárkony ízét nem érezzük a megkóstolt levesen, bátran tehetünk még bele.
Egészen addig, míg a végleges mennyiségre nem öntjük fel vízzel, lehet kicsit sós a készülő leves, így finomabbak lesznek a zöldségek – főleg a krumplin érezhető, nem lesz sótlan. Később úgyis öntünk még hozzá vizet, így a kész leves pont kellően sós lesz.
Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei
A receptet beküldte: biro.csilla, 2009. szept. 29. 22:02
A tárkonyos zöldségleves elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.