Szükséges bármilyen előképzettség C1-es nyelvvizsgához? (tudásbázis kérdés)
A tolmácsoláshoz igen, kell a mesterszak.
Habár vannak, akik anélkül tolmácsolnak - ritka nyelvet, és/vagy amúgy is "házinyulak" már, azaz a cégnél vannak alkalmazásban.
A fordítókat nem nagyon ellenőrzik, én is minden külön képzettség nélkül kezdtem.
Az alapszakon különösebb fordítói dolgokat nem tanultunk, csak érintettük a témát. Ráadásul mind a négyünket (eggyien maradtunk a levelezős csoportban) eleve besorolták a projektmenedzser specializációba, amire viszont gyakorlatilag nem kaptunk specifikus képzést (ahhoz sok minden kellett volna, számlázási ismeretek is többek között). Remélem, a szakfordítói már hasznosabb lesz.
Szívesen, remélem, tudtam segíteni.
Az írásbelin nagyon vigyázz, sok fontos szabály van.
Pl. többször ellenőrizd, és inkább legyen szájbarágós, de csak a kérdésre válaszolj.
Lehet, hogy egy néhány órás, kifejezetten nyelvvizsga felkészítést érdemes megcsinálni, nekem emiatt egy évet még halasztanom kellett. 98%-os szóbeli mellett elégtelen lett az írásbelim, mert nem pontosan a témára válaszoltam a kis fogalmazásban, emiatt az egész dolgozat elégtelen lett.
Amennyire tudom, hasonló felépítésű és elbírálású a nyelvvizsga is.
Macerás. Én fordítóként dolgozom, szabadúszó vállalkozó vagyok.
Fordítóként nem tudom, be lehet-e kerülni céghez fix alkalmazásba. Inkább kereskedelmi szakembereket vesznek fel a megfelelő nyelvtudással.
Ha néha szerződést, ezt-azt kell fordítani, arra valószínűleg megvannak a megszokott külsős fordítóik.
Nehéz bekerülni a jobban fizető körökbe. Én tavaly szereeztem meg az alapdiplomát germanisztika szakon, idén kezdeném a szakfordító képzést.
Az a baj, hogy sima fordítói képesítés nem létezik, de műfordítóra van TEÁOR-szám, amivel vállalkozóként dolgozatsz.
No és a szakadatlan tapasztalatszerzés. Én már régóta foglalkozom fordítással, 2011 óta ebből élek hol jobban, hol kevésbé jól - de még nemrég is majdnem beleszaladtam egy óriási hibába, szerencsére még időben utánanéztem.
A személyazonosságot igazoló iratok meglétén kívül egyedül anyagi feltétele van. A nyelvvizsga nem ingyenes.
Aztán már csak az egyes vizsagközpontok előírásaival kell megküzdeni. Valamikor 1980-ban a Rigó utcai felsőfokún használhattunk szótárt az írásbelin, ma ez már nem mindenütt van így:
Nem a semmiből.
Köszi a tanácsot!
Hát szerintem egyből felsőfok elég nehéz a semmiből.
Ezt hogy találtad ki? Vagy miért?
Én nem javasolnék nyelviskolát, annyi pénzből találsz tanárt is, aki veled foglalkozik, és az igényeihez igazodik.
??? Egy nyelvvizsgának mi köze volna érettségihez vagy diplomához?
Nyelvtudás kell és kalap...
Úgy értettem, hogy a képzés megkezdésének van-e valamilyen feltétele. :)
Érettségi, diploma nélkül megszerezhető?
Van olyan nyelviskola, ahol indítanak különböző szintű csoportos/kiscsoportos kurzusokat esetleg vehetsz magánórákat. Ezen általában célirányosan készítenek fel valamilyen államilag elismert nyelvvizsgára. Ha szerencséd van, maga a nyelviskola a vizsgahely is egyben.
Bár szerintem ez tok nem releváns, a lényeg inkább az, hogy ne kelljen 100 km-ket utaznod a vizsgahelyszínig, hanem lehetőleg közel legyen, ha már találtál szimpatikus típusú nyelvvizsgát.
Miért kellene c1? Nekem kB. 1 éves a komplex c1 nyv-m, ha gondolod, szívesen mrg osztom a tapasztalataim. (Angol)
Tekintve, hogy felsőfokú, nem árt némi nyelvtudás.:)
Mi lenne a konkrét kérdés?
További ajánlott fórumok:
- TELC középfokú nyelvvizsga
- "Zöld Út szaknyelvi angol nyelvvizsga"
- Írjatok bármilyen mondatot ami H-val kezdődik!!
- Májustól alapfokú nyelvvizsga szükséges a külföldi munkavállaláshoz?
- Német Origós (Rigó utcai) alapfokú nyelvvizsgához mennyi nyelvtantudás szükséges?
- BGF nyelvvizsgát tettem (angol üzleti C típusú) és nem feleltem meg, holott a szükséges 90 pontom meglett. Érdemes fellebbezni?