Szobanövények gondozása. Aki tud segitsen! (beszélgetős fórum)
Sziasztok! Nemrég vettem szobanövényeket és tanács kellene a gondozásával kapcsolatban. Nézegettem neten, de annyira általánosak a leírások, hogy gondoltam inkább itt is rákérdezek, mert szeretném, ha jól gondoznám őket. Van Majomfám vagy más néven Pozsgafa. Broméliák, Yukka, Sivatagi rózsa, Kaktusz: notocactus scopa, Aloe vera. Elsősorban az öntözés érdekelne. Alulról, felülről? Hetente hányszor és mennyi vizet kell neki adni? Tápoldat? Bármilyen tanácsért nagyon hálás lennék.
és mibe jó ültetni cserépbe vagy müanyag cserépbe?..
nem penész, vízkő!
sztem lehet felülről öntözni. de pl ibolyát csak alulról. függ a növény fajtájától. ha sörrel kened a levelét fényes lesz és büdös :)
állítólag a szappanos víz a jó. ezt egy kertészetben kérdeztem meg mivel ápolják a lantlevelű fikuszt mert nagyon fényes volt a levele!
a föld tetején a fehér foltok ált. penész!
többféle növényem van és mindre rákerestem a neten, de a tapasztalat az mindig más,
van borostyánom, zamioculcas, pozsgások/ ami sehová nem halad inkább visszafelé nő/páfrányom, na meg egy pár aminek a nevét fejből nem tudom...
Azért nem árt azt se tudni h milyen növényről van szó ??
Nővényeket kedvelők klubja. Ott is fel lehet tenni a kérdést :)
és tud valaki valami nagyon jó tápoldatot amitől dúsan fejlődik a növény
Alulról öntözés a javasolt. Az eső víz is tartalmaz meszet, klórt és más egyéb dolgokat. A sör valóban jó egy ideig, de később idővel hátrányos. táp oldattal spriccelni nem minden esetben megfelelő. A növény a leveleken keresztül lélegzik és NEM ott veszi magához a szükséges táp értékeket.
Sörrel törlik át pl. a fikusz, filodendron leveleket, mert attól szép fényesek lesznek.
hát ez az, vagy esetleg a földnek van valami baja...
a sörröl még nem hallottam, de kipróbálom és milyen tápanyagot hazsnálsz a levelére?
ha jól tudom van egy lombtrágya a voldünger.. remélem jól irtam...
Én is úgy tudtam, hogy mész rakódik ki a föld tetejére. A "vicces" a dologban az, hogy én csak és kizárólag esővízzel öntözöm az összes szobanövényemet már évek óta, ennek ellenére nálam is fehér a föld teteje. Ezt magyarázza meg valaki.
Kemény a víz, ezért a mész egy idő után felszaporodik a virágföld tetején.
2-3 napos állott vízzel locsolj, vagy pedig összegyűjtött esővízzel.
A fehéres földet el kell távolítani!
Ez attól függ, hogy mennyire páraigényes a növényed.
De azért néha egy zuhany egyik növénynek sem árt, és megspórolsz vele egy öntözést + lemosod a lerakódott port a levelekről
Mindenképen alulról kell öntözni. Én a leveleket is szoktam spriccelni hol vízzel, hol a vízbe kevert táppal, hol sörrel. A sörtől nagyon szép csillogós lesz. Azért jó a tápot a levelére spriccelni, nem pedig azzal locsolni, mert a tápanyagokat úgy jobban fel tudja használni a növény. Nekem ezeket a virágos mondta :)
köszönöm...
te szoktad a levelét permetezni, vagy nem olyan fontos...
Szia!
A vízkő szokott kiülni a föld tetején és a virágcserép szélén.
Én az alulról locsolást javasolnám, így nem mosod ki a tápanyagokat a földből.
Szeretném megkérdezni, hogy ha általános virágföldbe átültettem a növényt, egy idő után miért kezd el fehéredni a föld? Talán valami gomba?
Melyik a legjobb locsolási mód, alulról a tálkába vagy locsolhatom felülről is a földjét?....köszönöm..
További ajánlott fórumok: