Szerintetek melyek a legtipikusabb magyar ételek? (tudásbázis)
A vaj meg a margarin milyen igaz, ugye?
Gondolkodom azon, hogy ki kellene iktatni a margarint, mert a habtejszínt lehet géppel addig verni, míg finom vaj lesz belőle.
Tényleg csak a kenhetősége az, ami kicsit aggaszt. Azaz a nem-kenhetősége. Tésztagyúráshoz még meglágyítom gőz felett, de a fiam, ha egy kenyeret akar kenni, akkor szentségelhet.
Nálam elég hűvös a lakás, télen meg pláne.
Én a Lidliben a zsírszegényet veszem, az is rögös, és jó. Pilos a neve.
Úgy tudom, leginkább a "Cottage cheese" hasonlít a mi túrónkra még a leginkább.
A tejföl még az, amit Németországban nem lehet beszerezni, talán esetleg a Creme Fraiche hasonló. De a kis szállodát régóta vezető hölgynek hiába magyaráztam a petrezselyemgyökeret, nem ismerte.
A szállásunk szakácsát megdumáltuk, hogy süssön bundás kenyeret, de ahhoz nem volt megfelelő állagú kenyér. Megkínlódott vele rendesen, de végül sikerült úgy-ahogy. (Mi nem mehettünk be a konyhába megmutatni, persze.)
A rögös túró magyar specialitás :)
Lidlben lehet venni vödrös túrót, ajánlották egy másik fórumon. Otthon megnézem, hát tök olyan, mintha sűrűbb tejföl lenne, hát ebből nemigen lesz tortakrém...
Németországban nem is láttam a mienkkel egyező túrót. A tejfölünk sem található meg ott.
Ezt az írást találtam a neten, sok érdekes dolog van benne!
Jaj, de jó, hogy megírtad!
Attól még a vendéglátás jól elrontotta, de akkor a neve innen van.
Ahogy elképzelem, így jó is lehet!
Ki gondolta volna, hogy a kaposztalevel helyes vagy helytelen hasznalata valook lehet! :)
Erdekes tortenet, koszi, hogy megosztottad. Es a linket is!
Hát képzeld el: a töltött káposzta miatt!
Az egyik úgy tudta, hogy savanyú káposzta levelébe kell csomagolni a tölteléket.
A másik úgy szokta meg, hogy édes káposzta levelében van a töltelék, amelyet előtte leforráztak, az erét kivágták.
És ha hiszed, ha nem, ez vidékenként változó.
Nagymama hogyan tanulta, azt nem tudom, de mikor már velünk lakott a pesti bérlakásban, és a piacra járt vásárolni, ott nem kapott savanyított káposztalevelet akkor sem, ha akart.
Néha sikerült vennie egész káposztafejeket savanyítva, de emlékszem, hogy bosszankodott miattuk. Kicsi és laza fejek voltak.
Maradt a sima káposztalevél, és nem is foglalkozott ezzel tovább.
Az ismerős házaspár...meg volt beszélve a közös program, de úgy ordítoztak, alig mertünk becsengetni. Kiderült aztán, hogy mi is volt az ok, és sikerült meg is magyarázni nekik. Tényleg jó messziről keveredtek össze.
Ettől persze még lehet szeretni a hússal töltött palacsintát, és az sem számít sokat, hogy mi a neve. Sokféle tésztás húsétel van a köztudatban.
Érdekes is ez az alakulás, mert amennyire én vissza tudok emlékezni, az 1960-as években jóval kevesebb tésztát evett az ember. Hússal nem is kombinálták, ez alól csak a nokedli volt a kivétel a csirkepaprikással.
A tészta, külön ételként volt szokásban, desszertféleségként, könnyebb második fogásként esetleg, tartalmasabb étel után. Én azért nem is lettem tésztakedvelő, mert egészen kamaszkoromig Nagymama főztjét ettem, aki parasztasszony volt, és Arad környékéről keveredett el Tolna megyébe, útközben innen is, onnan is "felcsipegetett", eltanult valami olyan ételt, ami megtetszett neki. A húsos palacsinta divatja ebbe nem esett bele. Tésztás rakott ételre sem emlékszem, a darált húsos tepsis dolgok zöldségesek voltak nála.
Kicsit utánanéztem a hortobágyi húsos palacsintának, mert otthon Nagymama sosem készített ilyet, étteremben találkoztam vele először, ráadásul egy rendezvényen, ki sem kerülhettem.
Megkóstoltam, de csak szószos darált hús volt a palacsintatésztában, semmi különös. Azaz nem szeretem.
Ahogy sejtettem, nem nagyon régi konyhai találmány,és azt is kitaláltam, hogy turistacsalogató, mert ilyen ételt semmilyen Rozika vagy Julcsa néne nem vitt az urának a mezei munkára...
Ezt elolvasgattam, és remekül szórakoztam rajta.
Én is!
Így akár tipikusan magyar, akár nem, mindjárt előkapom a túrógombóc-maradékomat, és ha megmelegedett, bevacsizok belőle! :))))
További ajánlott fórumok:
- Híres magyar emberek vezetéknevei és keresztnevei - Egészítsd ki, és add meg egy újabb híres személy/személyek egyik nevét!
- Melyek a lúgosító ételek, zöldségek, gyümölcsök?
- Irjatok olyan városokat, amelyek egykor Magyarországhoz tartoztak
- Egészségesen étkezzünk, de mit? Melyek az egészséges ételek?
- Szerinted mi a legtipikusabb magyar élemiszer?
- Melyek azok az ételek, amiket konyhai analfabéták is meg tudnak csinálni a ház felgyújtása nélkül?