Szeretnék kérni kipróbált és bevált túrós süteményrecepteket., saját tapasztalatokkal, tepsimérettel! (beszélgetés)
Szia!
Hogyne, klassz az oldal, és a receptek is, a kommentek alapján a hozzászólóknak remekül sikerült. Egy citromos tortát vettem onnan legutóbb, azóta többször csináltam, itthonra, más családnak is ajándékba, megunhatatlan. :)
Túrós krémes:
tészta: 25 dk liszt, 1 kávéskanál szalagáré, 2 csapott kávéskanál sütőpor, 5 dk vaj, 10 dk porcukor, 2 egész tojás. Ezt a tésztát elfelezzük, zsírozott lisztezett sütőlappon 2 lapot sütünk. Laposabb tepsiben süssük.. 1,5 mm vastagra nyújtjuk a lapokat.
töltelék: 1 margarin, 25 dk porcukor, 2 vaníliáscukor --->ezt habosra keverjük.
50 dk túrót krumplitörővel összetörjük nagyon finomra, majd a vajas krémmel törjük össze. Ízlés szerinte lehet bele mazsolát is keverni.
Végezetül a krémet 2 lap közé kenjük..
elkészítési idő: ~háromnegyed óra
Szerintem negyon finom sütemény, megéri kipróbálni! :)
Lusta asszony rétese (én csak Zsuzsisütinek hívom)
25 deka lisztet, 15-20deka cukrot (ízlés szerint) összekeversz egy sütőporral. Kicsit kevesebb, mint a felét beleszórod egy tepsibe (nem tudom pontosan a méretet, én egy magas falú, közepes méretű zománctepsibe szoktam csinálni, aminek két füle van, biztos tudod melyikre gondolok). Fél kiló túrót összekverek mazsolával és ráteszem. Rászórom a maradék lisztet. 10 deka margarint apróra kockázok, rászórom. Végül ráöntök fél liter tejet, amit összekevertem 3 tojással.
Igaz, hogy kicsit lisztes szokott az alja maradni, de nagyon finom. Csináltam már mazsola helyett aszalt szilvával is.
Receptjeim közt megtalálod: Málnás linzertorta, a végén leírtam a túrós változatot.
Sima piskóta is nagyon finom a tetején túrókrémmel és reszelt csokival.
Hamis túrós
Ha egyszer kipróbálod mindig megfogod sütni ( ja és ne mond meg a családnak, hogy nincs benne túró nem fogják észre venni)
1/2 kg fodros nagykockatészta
1L tej
1 nagy tejföl
1 nagy kefír
6 tojás
20 dk cukor 8én folyékony édesítővel csinálom)
10 dk mazsola
5 vaníliás cukor
3 ek étolaj
Ezt az egészet egy nagyobb tálba össze kevered
( nem kell a tésztát kifőzni)
olajozott gáztepsibe öntöd, egyenletesen eligazítod és 180 fokon alsó felső lángon pirosra sütöd. Gáz sütőbe közepes lángon.
Nagyon egyszerű és nagyon finom. Elkészítési idő 5 perc. Ha kipróbálod kérek vissza jelzést.
Túrótorta (mazsolás)
=========
4 db. tojássárgát habosra keverek
20 dkg. cukorral
13 dkg. vajjal
50 dkg. áttört tehéntúróval
10 dkg. mazsolával
2 és fél evőkanál búzadarával (gríz)
1-1 vaniliáscukorral és citromhéjával és végül a
4 tojásfehérje felvert habját keverem bele.
Zsírozott-lisztezett (normál méretű) tortaformába öntve úgy sütöm mint a piskótát. (lehet rá csokimázat tenni, de Én szeretem a túró ízét, ezért nem teszek rá, úgy is finom)
Túrós kifli
25 dkg túró, só, 1 dkg élesztő, annyi liszt amennyit felvesz.
Gyúrom-nyújtom. Kifliket formálok, 2 órát kelesztem, forró olajban sütöm, fahéjas porcukorral szórom.
Túró kifli
fél kg liszt, fél kg ráma, fél kg túró, pici só.
Jól összedolgozzuk, 2 órát pihentetjük, tepsiben kifliket sütünk.
Nyújtani nem kell, csak kézzek kiszaggatni.
Túrós perec
50 dkg túró, 12 dkg liszt, 2 tojás, só.
Jól összegyúrjuk, pereceket formálunk, zsírban kisütjük, vaniliás cukorba forgatjuk.
Túrós kifli
15 dkg tört túró, 15 dkg vaj, 15 dkg liszt, 1 tojássárga, só.
Összegyúrjuk, nyújtjuk, 1/4 órás pihentetéssel 3x hajtjuk. Végül kifliket formálunk, tojással megkenjük, forró sütőben sütjük.
Tútós kifli kifliből
5 db kiflit felkarikázunk, leóntjük cukros tejjel.
1/2 kg túrót összekeverünk vaniliás cukorral 3 tojássárgával és a felvert fehérjével.
Összekeverjük a kiflivel. Vajjal kikent edénybe teszük, tetejére tejfölt öntünk.
Úgy süssük, hogy ne barnuljon meg a teteje kb 15 perc.
Családunk kedvence ez a süti, és egyáltalán nem macerás.
KAKAÓS SZELET:
40 dkg finom lisztet, 25 dkg margarint, 15 dkg porcukrot 1 db tojássárgájával, 3 evőkanál kakaóval, 1/2 cs. sütőporral, és 1 cs. vaníliáscukorral összegyúrunk és két cipóra osztva hűtőszekrénybe rakjuk, hogy jól megkeményedjen. (A gyúrástól a tészta össze fog állni szépen, nem kell megijedni, a margarin majd összefogja.)
Töltelék: 1 kg áttört tehéntúrót 25 dkg porcukorral, 3 tojás sárgájával, 1 citrom reszelt héjával, 1 cs. vaníliáscukorral alaposan elkeverünk. 5 dkg finomra tört babapiskótát (vagy darált háztartási kekszet - felszívja a nedvességet) és 4 tojás keményre vert habját hozzáadunk.
Az egyik cipót a tepsi aljába a reszelő durva részével belereszeljük ( van aki csak kinyújtja a tésztát, és úgy teszi bele a tepsibe, nem reszeli), rákenjük a tölteléket, majd a másik cipót is ráreszeljük. Forró sütőbe rakjuk és 10 perc múlva a tüzet mérsékeljük. Én egyébként ezt a nagy gáztepsiben szoktam sütni, nem olyan óriási magas, de azért nem is nagyon lapos, szerintem pont jó.
További ajánlott fórumok:
- Ha a süteményrecept vajat ír a tésztába vagy a krémbe, akkor lehet margarinnal helyettesíteni szerintetek?
- Nagyon olcsó, kiadós süteményrecepteket keresek!
- Egyik ismerősöm mesélt egy édes süteményről, amit gyerekkorában evett. Annyi rémlik, hogy rímel a csalamádéra. Tudjátok mi lehet az?
- Hogy szoktad felolvasztani az étcsokit (nem a tortabevonót) süteményre úgy, hogy ne legyen csomós?
- Ki tud valami finom és egyszerű szalalkális süteményreceptet?
- Régi süteményreceptek