Egyik ismerősöm mesélt egy édes süteményről, amit gyerekkorában evett. Annyi rémlik, hogy rímel a csalamádéra. Tudjátok mi lehet az? (tudásbázis)
Édesanyám minden tavasszal, húsvét előtt készített csíramálét.Azt mondta, azt akkor kell.Elmondta, hogy ez a szegényemberek süteménye, mert csak búza és liszt kell hozzá. A gyerekek viszont nagyon kívánták tavasszal a vitaminokat az édességet így ez volt a csemege.Különleges az íze. Ezt valaki vagy nagyon szereti,vagy még a szagá/illatát sem bírja. Mi mindannyian szerettük ez a gyermekkor egyik íze. Mi a sűrű palacsinta tészta sűrűségű masszát tepsibe, lábasba öntöttük és úgy sült ki. Anyukám, ha nekiállt mindíg rengeteget készített, mert minden szomszéd, rokon kapott belőle egy tepsivel, vagy lábassal. Ezt kanállal kellett enni, mert viszonylag híg volt. Azóta is így szeretem.
A sötétkék füzetcsomagoló papírra emlékszem. Eltettem néhány belecsomagolt, iskolás, míves füzetemet. (Az utókor majd nagy ívben kihajítja.)
A csíramáléval itt találkoztam először. Már csak ezért is megérte Hoxára regisztrálni. :)
Nem volt szabad hogy fény érje, azért kellett a sötét papír és a - viszonylag - sötét hely, meg ott melegebb is volt. A fényre hamarabb zöldült volna.
Nem bonyolult elkészíteni, csak türelem kell hozzá. Mi úgy csináltuk gyerekkoromban, hogy egy rajzáblára rászórtuk a nedves búzaszemeket, tettünk rá konyharuhát, arra (aki még emlékszik rá) sötétkék füzetcsomagoló papírt, és fel a konyhaszekrény tetejére, ott meleg volt. Minden nap levettük, átmozgattuk, megnedvesítettük. Amikor kellő hosszúságú volt a csíra (nem emlékszem a méretére) akkor darálta le nagymamám, de nem volt szabad zöldnek lenni a csírának mert akkor már kesernyés volt - mintha így emlékeznék. Utána pedig úgy ahogy a receptben le van írva. Mikor megsült, a ragacsos szaftja-nedve is nagyon jó volt. Feldaraboltuk és vittünk kóstolót a szomszédoknak, mint ahogy mi is kaptunk tőlük. Az volt az igazi, amikor szárízékkel fűtött kemencében sült. Teljesen más íze volt mint a mostaniaknak.Jó volt, szép volt, rég volt.....
Nagyon finom étel telistele vitaminnal, főleg E vitamin van benne. Régen az itteni orvosok, nőgyógyászok kifejeztten ajánlották. Aki nem szokott hozzá gyerekkorában, az általában nehezen barátkozik meg az ízével-állagával, de aki igen, az akárhová kerül, vágyik rá. :-)
[link]
Nekem a szalalkáli ugrott be. Hívják szalakárénak is.
Ez egy porszerű anyag, amit beletesznek a sütibe és ettől habos lesz a tészta. Nagyim ilyenből csinált aprósütit és krémmel bácskai krémest.
De valószínűleg a csiramáléról van szó.
nemrég láttam talán a Gasztroangyalban (?)
érdekes édesség, az biztos
No, igen. Ez az édesség akkor nem Nektek lett kitalálva. :( Köszönjük szépen! :))
Hinnye. Egy suti, ami KIZAROLAG buzabol van. Mit ki nem talaltak a csoro oseink :)))
Mondjuk a mi glutenerzekeny csaladunk aligha ertekelne. De nektek jo etvagyat hozza :))
Nagyon szépen köszönöm! :) Kívánom, hogy legyen áldott és békés a karácsonyotok! :)
Előre is gratulálok, ez nagyon körülményes lesz, de gatyát fel, biztosan örülni fog a nénikéd:)
Kívánom legyen szép karácsonyotok :)
Majd számolj be azért.
Szafaládé, kacsatányér, halastádé, almaszaké, barnadrazsé,
Nem vagyok pesszimista. :)
Örülök neki! :)
Erre tippeltem, nálunk szalados a neve :)
Dédanyám készítette...
Köszi a receptet!
Még sosem kóstoltam, picit körülményesnek tűnik az elkészítése és ez kissé megijesztett. A nagynénémnek szeretném ezt elkészíteni karácsonyra, hogy kicsit nosztalgiázhasson. :) Remélem ehető lesz a végeredmény. :)
Es milyen finom, ha jol keszitik el.
Nincs mit!Neked is szép estét!
Igen, nem gondoltam volna, hogy néhányan ilyen kevés információból rá fognak jönni. :)
Nagyon pesszimista voltál,vannak az oldalon égiek is! :)
Kedves Smudlaagi54! Igen, arra gondoltam.:) Nagyon-nagyon köszönöm, óriási segítség volt a válasz! Szép estét kívánok!
Hát nem.
Lépjen kapcsolatba az égiekkel.
Ha valaki ennyiből rájön, és leírja a megfejtést, annak nagyon hálás leszek. Köszönöm előre is!
Egyik ismerősöm mesélt egy édes süteményről, amit gyerekkorában evett. Annyi rémlik, hogy rímel a csalamádéra. Tudjátok mi lehet az?
További ajánlott fórumok: