Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Egyik ismerősöm mesélt egy édes süteményről, amit gyerekkorában evett. Annyi rémlik, hogy rímel a csalamádéra. Tudjátok mi lehet az? fórum

Egyik ismerősöm mesélt egy édes süteményről, amit gyerekkorában evett. Annyi rémlik, hogy rímel a csalamádéra. Tudjátok mi lehet az? (tudásbázis)


2015. dec. 17. 17:15
Édesanyám minden tavasszal, húsvét előtt készített csíramálét.Azt mondta, azt akkor kell.Elmondta, hogy ez a szegényemberek süteménye, mert csak búza és liszt kell hozzá. A gyerekek viszont nagyon kívánták tavasszal a vitaminokat az édességet így ez volt a csemege.Különleges az íze. Ezt valaki vagy nagyon szereti,vagy még a szagá/illatát sem bírja. Mi mindannyian szerettük ez a gyermekkor egyik íze. Mi a sűrű palacsinta tészta sűrűségű masszát tepsibe, lábasba öntöttük és úgy sült ki. Anyukám, ha nekiállt mindíg rengeteget készített, mert minden szomszéd, rokon kapott belőle egy tepsivel, vagy lábassal. Ezt kanállal kellett enni, mert viszonylag híg volt. Azóta is így szeretem.
26. syria (válaszként erre: 24. - Tejespite)
2015. dec. 15. 21:07

A sötétkék füzetcsomagoló papírra emlékszem. Eltettem néhány belecsomagolt, iskolás, míves füzetemet. (Az utókor majd nagy ívben kihajítja.)

A csíramáléval itt találkoztam először. Már csak ezért is megérte Hoxára regisztrálni. :)

2015. dec. 8. 11:48
Nem volt szabad hogy fény érje, azért kellett a sötét papír és a - viszonylag - sötét hely, meg ott melegebb is volt. A fényre hamarabb zöldült volna.
2015. dec. 8. 11:47
Nem bonyolult elkészíteni, csak türelem kell hozzá. Mi úgy csináltuk gyerekkoromban, hogy egy rajzáblára rászórtuk a nedves búzaszemeket, tettünk rá konyharuhát, arra (aki még emlékszik rá) sötétkék füzetcsomagoló papírt, és fel a konyhaszekrény tetejére, ott meleg volt. Minden nap levettük, átmozgattuk, megnedvesítettük. Amikor kellő hosszúságú volt a csíra (nem emlékszem a méretére) akkor darálta le nagymamám, de nem volt szabad zöldnek lenni a csírának mert akkor már kesernyés volt - mintha így emlékeznék. Utána pedig úgy ahogy a receptben le van írva. Mikor megsült, a ragacsos szaftja-nedve is nagyon jó volt. Feldaraboltuk és vittünk kóstolót a szomszédoknak, mint ahogy mi is kaptunk tőlük. Az volt az igazi, amikor szárízékkel fűtött kemencében sült. Teljesen más íze volt mint a mostaniaknak.Jó volt, szép volt, rég volt.....
2015. dec. 8. 11:39

Nagyon finom étel telistele vitaminnal, főleg E vitamin van benne. Régen az itteni orvosok, nőgyógyászok kifejeztten ajánlották. Aki nem szokott hozzá gyerekkorában, az általában nehezen barátkozik meg az ízével-állagával, de aki igen, az akárhová kerül, vágyik rá. :-)

[link]

22. grizus
2015. dec. 6. 00:01

Nekem a szalalkáli ugrott be. Hívják szalakárénak is.

Ez egy porszerű anyag, amit beletesznek a sütibe és ettől habos lesz a tészta. Nagyim ilyenből csinált aprósütit és krémmel bácskai krémest.

De valószínűleg a csiramáléról van szó.

21. zebracsikó (válaszként erre: 7. - 3b097083af)
2015. dec. 5. 22:07

nemrég láttam talán a Gasztroangyalban (?)


érdekes édesség, az biztos

20. Bettynkaa (válaszként erre: 19. - M0ncsa)
2015. dec. 5. 20:50
No, igen. Ez az édesség akkor nem Nektek lett kitalálva. :( Köszönjük szépen! :))
19. M0ncsa
2015. dec. 5. 20:47

Hinnye. Egy suti, ami KIZAROLAG buzabol van. Mit ki nem talaltak a csoro oseink :)))


Mondjuk a mi glutenerzekeny csaladunk aligha ertekelne. De nektek jo etvagyat hozza :))

18. Bettynkaa (válaszként erre: 17. - Katinkaboszi)
2015. dec. 5. 20:36
Nagyon szépen köszönöm! :) Kívánom, hogy legyen áldott és békés a karácsonyotok! :)
17. Katinkaboszi (válaszként erre: 2. - Bettynkaa)
2015. dec. 5. 20:29

Előre is gratulálok, ez nagyon körülményes lesz, de gatyát fel, biztosan örülni fog a nénikéd:)

Kívánom legyen szép karácsonyotok :)

Majd számolj be azért.

2015. dec. 5. 20:04
Szafaládé, kacsatányér, halastádé, almaszaké, barnadrazsé,
15. 3d787b167a (válaszként erre: 9. - Fiore)
2015. dec. 5. 19:36

Nem vagyok pesszimista. :)


Örülök neki! :)

2015. dec. 5. 19:33

Erre tippeltem, nálunk szalados a neve :)

Dédanyám készítette...

Köszi a receptet!

13. Bettynkaa (válaszként erre: 12. - Panda68)
2015. dec. 5. 19:33
Még sosem kóstoltam, picit körülményesnek tűnik az elkészítése és ez kissé megijesztett. A nagynénémnek szeretném ezt elkészíteni karácsonyra, hogy kicsit nosztalgiázhasson. :) Remélem ehető lesz a végeredmény. :)
2015. dec. 5. 19:15
Es milyen finom, ha jol keszitik el.
11. smudlaagi54 (válaszként erre: 6. - Bettynkaa)
2015. dec. 5. 19:14
Nincs mit!Neked is szép estét!
10. Bettynkaa (válaszként erre: 9. - Fiore)
2015. dec. 5. 18:59
Igen, nem gondoltam volna, hogy néhányan ilyen kevés információból rá fognak jönni. :)
9. fiore (válaszként erre: 3. - 3d787b167a)
2015. dec. 5. 18:57
Nagyon pesszimista voltál,vannak az oldalon égiek is! :)
8. Bettynkaa (válaszként erre: 7. - 3b097083af)
2015. dec. 5. 18:56
Köszönöm szépen! :)
2015. dec. 5. 18:54
2015. dec. 5. 18:52
Kedves Smudlaagi54! Igen, arra gondoltam.:) Nagyon-nagyon köszönöm, óriási segítség volt a válasz! Szép estét kívánok!
2015. dec. 5. 18:50
Nem a csiramálé volt?
2015. dec. 5. 18:47
Azért köszönöm!
2015. dec. 5. 18:46

Hát nem.



Lépjen kapcsolatba az égiekkel.

2015. dec. 5. 18:44
Ha valaki ennyiből rájön, és leírja a megfejtést, annak nagyon hálás leszek. Köszönöm előre is!
2015. dec. 5. 18:44
Egyik ismerősöm mesélt egy édes süteményről, amit gyerekkorában evett. Annyi rémlik, hogy rímel a csalamádéra. Tudjátok mi lehet az?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook