Szegedi gulyás bográcsban recept


80 dkg marhalábszár
6-8 dkg sertészsír
2 nagy fej vöröshagyma (kb 25 dkg)
60-70 dkg burgonya
25 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller)
2 db. zöldpaprika
2 db. paradicsom
2-3 gerezd fokhagyma
1-1 kiskanál őrölt fekete bors
köménymag
morzsolt majoránna
só
1 evőkanál fűszerpaprika
A csipetkéhez:
6 dkg liszt,
l db tojás.
A Szegedi gulyás bográcsban elkészítési módja:
A jól megmosott húst kockára vágjuk, a vöröshagymát finoman felaprítjuk. Fazékba tesszük a sertészsír, hozzáadjuk a húst, a vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Meghintjük fűszerpaprikával, köménymaggal, majoránnával és sóval, majd az egészet jól összekeverjük. Kevés vizet öntünk alá és lefedve puhára pároljuk. Időnként pótoljuk az elpárolgó vizet, nehogy leégjen. Amikor a hús már majdnem puha, beleszeleteljük a zöldpaprikát, a paradicsomot és a kockára vágott burgonyát is. Lassú tűzön főzzük. Közben a zöldségeket felszeleteljük és hozzáadjuk az ételhez.Annyi vizet öntünk alá, hogy legalább 1-2 ujjnyival ellepje. Lassú tűzön készre főzzük. Közben csipetkét készítünk a lisztből, a tojásból és egy csipetnyi sóból és a gulyáshoz adva készre főzzük, de csak akkor, ha elegendő leve van, mert különben felveszi a gulyás levét. Kóstolás után utánaízesítjük szükség szerint és készre főzve tálaljuk friss kenyérrel, külön tányérkán felszeletelt csípős paprikával. (Én a zöldségeket még otthon kissé előfőzöm, és elkészítem, kifőzöm a csipetkét is. Így egyszerre puhulnak, főnek készre. A gulyáshoz utólag sohasem adok vizet, mert elveszíti az eredeti ízét.)
Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei
A receptet beküldte: varbóc, 2015. máj. 12. 12:45
A szegedi gulyás bográcsban elkészítési módja és hozzávalói.