Süket madár a siketfajd? (tudásbázis)
Nem süket madár! Az embereket, akik nem hallanak, azok a siketek. De ez a madár hall!
Mindenesetre érdekes a siketfajd elnevezése :) mert már hallottam róla. Egyszer részt vettem egy vételkedőn, aminek pont ez volt a kérdése. Sokan megzavarodtak, jómagam is. Innen tudom, hogy az elnevezés eléggé megtévesztő.
"Azt hitte a siketfajd, hogy arat nagy sikert majd. Belekezdett dürgésbe, az ég meg a dörgésbe. Dürgés, dörgés.. Hé, te fajd! Ettől leszek süket majd!" :DDD
Viccet félretéve, egyáltalán nem süket a siketfajd! :) Tavasszal, a szerelem idején éktelen nagy zajba kezdenek a siketfajd kakasok, mikor szívük hölgyeinek udvarolnak "dürögnek", és ilyenkor bizony valóban se nem látnak, se nem hallanak... Innen származik a nevük és szinte kizárólag dürgéskor tudják a vadászok is csak elejteni, mert amúgy meg kimondottan éleslátásúak, szaglásúak, hallásúak! Sok türelmet, kitartást kíván a vadászoktól az elejtése... Magyarországon különben védett madárfaj, eszmei értéke 50 ezer Ft. :))
Mindig meglep, ha a tudásbázisban egy ílyen égetően fontos kérdésre keresik a választ.
(bár lehet, hogy a kérdés feltevőjének tényleg lényegbevágó)
Alapjában véve nem süket a siketfajd, csak mikor fészekrakó időszak van, és a hím hívja a párját (dürög) ebbe annyira belefeledkezik, hogy észrevétlenül meg lehet közelíteni, mintha vak és süket lenne.:)
Úgy tudom az Őrségben és a Vend vidéken élnek ilyen madarak.
A siketfajd egy madár.
Miért hívják így ? Talán süket ? Nem hall ?
További ajánlott fórumok:
- A világ madarai
- Hogyan telnek a mindennapok idős, vak, süket kutyával?
- Téli madárélet
- Ha valakinek a macskája védett madarat öl le, a gazdi felelősségre vonható?
- A férjem egy "szőke nő" - avagy a szerelem nem csak vak, hanem süket is?
- Felemás szemű cicát kapok, tényleg lehetséges az, hogy részlegesen vagy teljesen süket?