Ha valakinek a macskája védett madarat öl le, a gazdi felelősségre vonható? (tudásbázis kérdés)
Komolyan mondom először azt hittem hogy viccelsz ezzel a kérdéssel :)
Felnőtt ember, hogy kérdezhet ilyet?
Nem tudom mennyi ismereted van a macskákról, de ragadozók.Szeretnek vadászni,mert ösztönösen teszik,és akkor is ha benti macska.
A macska szabadidejében nem ornitológus,és nem is követi egész nap a gazdája.
Amúgy az állatvilágban a ragadozók egymást eszik.
Sajnálom de a szavaidból úgy veszem ki hogy neked a macska gazdájával bajod :)
Nem tudok már több "okosat" mondani.
Ha a madarak élni akarnak és az ő ösztöneik is működnek, elköltöznek.
Nálunk már nem fészkelnek madarak, mert van annyi eszük, hogy ha egyszer porul jártak, akkor oda nem mennek vissza.
Tudom, hogy nem nekem címezted.
Én is azon a véleményen vagyok mint Te, a macska ragadozó állat és kész.
Elgondolkodtató.
Ismerősöm cicája belvárosi lakásban élt 5 évig, nem járhatott ki , ivartalanítva volt , ritka, török perzsa, gyerekek és gazdi által kényeztetett állatka, tehát nem éheztették, mégis amint vidékre költöztek, állandóan kiszökdösött és a gazdijaik nagy szomorúságára, bizony nem ritkán egy-egy madárkával tért haza.
Maga a hsz. nem Neked lett "címezve" azoknak, akik nem értik meg, hogy a macska ragadozó, és nem lehet ezt az ösztönt kiölni belőle, illetve gondolom nem kevés odafigyeléssel,büntetéssel talán igen, mert vidéken a kiscsibéket azért nem vadásszák le. De gondolom , illetve láttam ezért a madarakat csak becserkészik.
Na ja, az erdészeteket is akkor bírságolhatják, mert az erdő lakói, védett állatokat, madarakat esznek. A ragadózókat akkor ki kellene irtani.
ilyen okos gondolat miatt pusztultak ki a poszméhek, akik a kullancsok természetes ellenségei voltak, és most hány embert betegítenek vele, utána kell nézni,
Már bocsánat, de aki megtanítja a macskáját, h ne vadásszon, ne menjen ki az útra, ne menjen át a kerítésen a szomszédba, annak... (hú, ide most valami olyat írtam volna legszívesebben, ami miatt min. kitiltanak a Hoxáról). A macska attól macska, h öntörvényű, felmászik a kerítésre, bóklászik a környéken, és urambocsá egeret és/vagy madarakat vadászik. És igen, a jóllakott macska is. Az enyémek is hoztak már a lábtörlőnkre egy egész galambot, majd szívinfarktust kaptam, sikoltoztam, mondtam a páromnak, h tüntesse el. Pedig a macskáim inkább dagadtak, mint soványak. Egy biztos, nem éheznek. Vörösbegyet is kaptunk már. Lepkét, bogarat rendszeresen (azokat behozzák játszani), vakond és egér is volt már a "reggelink".
A macska az ilyen. A madarak elzavarni onnan szerintem könnyebb lesz. És kit akarsz te megbüntetni??? Felveszed kamerára a bizonyíték miatt, megfigyeled, h mi történik, jajjszegénymadárkák, fújjundorító macska, de arra nem gondolsz, h felvételezgetés és megfigyelés helyett egyszerűbb lett volna a macskát és vagy a madarakat elzavarni????
Komolyan mondom, most nagyon felment az agyvizem.
:DDD ez jó, karatézó macska, sok Tom és Jerryt nézel.
Most már kíváncsivá tettél, volt már ilyen eset?
Az lehet, hogy nem foglalkoznak vele. Én most csak a törvényből indultam ki, nem abból, hogy végül lesz-e bírósági eljárás vagy sem.
Ha lesz, és a mulasztást meg lehet állapítani, akkor kiszabható a bírság.
Ha a lepisilés miatt elpusztul a védett növény, akkor elméletileg igen, büntethető. Más kérdés, hogy gyakorlatilag ezt képtelenség bizonyítani.
Ha valakinek háziállata van, akkor felelős érte. Ha a macska szétkarmolja egy békés járókelő arcát, a tulaj felelős. Ugyanígy természetvédelmi mulasztásnál is felelős.
Ma Magyaroszrágon nincs normális állatvédelem. Nem hiszem, hogy ezzel fognak foglalkozni a hatóságook, amikor konkrét bizonyitott állatkínzásokra is, csak megrántják a vállukat.
Ezek a madarak nem azért lettek védettek, mert a macskák levadásztak párat, hanem az agyatlan emebrek miatt, akinek szórakozás, légpuskával lövöldözni....
Ketrec???
Nem egy csincsilláról van szó.
Ha elviszi valak ia kutyát sétáltani és az lepisili a védett növényt, akkor megbüntethető? Mert hát kárt okoz...Lehet ezt ragozni, de értelme nem sok van.
További ajánlott fórumok:
- Vállalom a felelősséget az életemért
- Fogbaleset - kinek a felelőssége szerintetek?
- Kisgyermekes anyák másképp - belépés csak saját felelősségre
- Leányanya, avagy a felelősségtelen anya?
- Kinek a felelőssége ez ilyen helyzetben? Részletek lent.
- 16 éves lány titokban tetováltatott. Felelősségre vonható a tetováló ha nem volt szülői bele egyezés?