Sertéskaraj töltött gombával nagyapó szerint. recept
100 perc
A Sertéskaraj töltött gombával nagyapó szerint. hozzávalói:
80 dkg
sertés rövidkaraj
16 db
nagyobb csiperkegomba
2 dkg
vaj (margarin)
2 dl
száraz fehér bor
1 nagy fej vöröshagyma
5-8 dkg
főtt sonka
5 dkg
reszelt kemény sajt
1 kiskanál őrölt fekete bors
só
1 késhegynyi őrölt zsálya (ha van)
1 nagy evőkanál sütőmargarin.
A Sertéskaraj töltött gombával nagyapó szerint. elkészítési módja:
A gombát megtisztítjuk, a szárát kitörjük és egészen apróra vágjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, a sonkát felkockázzuk. A leszárított gombafejeket kevés vajjal, borral és sóval alacsony hőmérsékleten megpároljuk, majd meleg helyen tároljuk.A húst felszeleteljük, majd a morzsolt zsályával, az őrölt borssal és a sóval beszórjuk és félre tesszük. A serpenyőben most nagyobb mennyiségű vajat olvasztunk, majd ebben előbb a vöröshagymát, majd a gombaszár vagdalékot pároljuk addig, amíg nem érezzük az illatát. Ekkor hozzáadjuk a sonkát és a reszelt sajtot is. Néhány perc pirítás után ízesítjük, majd hagyjuk lassú tűzön pár percig, hogy az ízek összeérjenek. Ekkor kimerjük és a gombafejeket megtöltjük (ha marad belőle, azt félre tesszük). A gombafejeket tűzálló tálba rakjuk és előmelegített sütőben kevés bort aláöntve pár perc alatt készre sütjük. Közben egy serpenyőben vajat melegítünk, majd a hússzeleteket előbb mindkét oldalán hirtelen megsütjük s végül közepes hőmérsékleten annyi bort öntünk alá, hogy kb. fél centiméter magasságban ellepje. Ekkor lassú tűzön lefedve kb. 20 perc alatt készre pároljuk. Ha kész, akkor személyenként egy szelet karajt, két töltött gombát tányérra teszünk, díszítjük apróra vágott petrezselyemzölddel, egy kanál forró maradék vagdalékkal, s végül enyhén sós vízben főtt burgonya körettel. Igazi vendégváró étel.
Kategória: Húsételek receptjei
A receptet beküldte: varbóc, 2010. jún. 23. 06:49
A sertéskaraj töltött gombával nagyapó szerint. elkészítési módja és hozzávalói.