Segítsetek: skizofréniás anyámnak nincs betegségtudata (beszélgetés)
Talán ez segít (olvasd át a törvényt, abban le vannak írva a lépések):
Gondnokság:
Az a pszichiátria problémával élő személy aki saját ügyeiben nem tud eljárni, a hozzátartozó vagy szakorvos kezdeményezésére bírósági eljárás keretében gondnokság alá kerülhet.
Mi a célja gondnokságnak?
A gondnokság alá helyezést a 2001. évi XV. Törvény tartalmazza.
A gondnokság intézménye arra hivatott, hogy a saját ügyében eljárni nem vagy csak részben tudó személy érdekképviseletét ellássa, gondoskodjon alapvető szükségleteiről, figyelemmel kísérje egészségi állapotát.
Gondnokul lehetőleg hozzátartozót kell kirendelni, ennek hiányában hivatásos gondnokot.
A gondnokságra vonatkozó szabályokat az 1959. évi IV. tv., illetve a 149/1997 (IX. 10.) kormányrendelet határozza meg!
Első pár körben fel lettek neki írva gyógyszerek. Ideig-óráig szedte, majd kitalált mindenfélét, hogy miért nem szedi. Pl. hízik tőle, kiütése lesz stb. Aztán a legutóbbi esetben megbeszéltük az akkori orvosával, hogy nem ír fel neki gyógyszert, hanem minden hónapban elmegyünk egy injekcióra.Arra sem volt hajlandó. Azt mondta ő nem beteg, és én dugtam be amúgy is a kórházba, hogy elvegyem a feje fölül a lakást. Én voltam a rossz.
Írtam egy doktornőnek, azt írta, hogy el kell indítani a gondnokság alá helyezést, a kérdés az, hogy én elindíthatom e pszichiáter nélkül. Mert mint említettem orvoshoz sem tudom elcsalni.
És egyáltalán nem erőltetem azt, hogy legyen betegségtudata. Mivel évek óta úgy kell vele beszélnem, hogy mindkettőnk számára jó legyen. Nem is azt akarom elérni, hogy vallja be, hogy ő beteg, hanem állandó felügyeletet szeretnék neki, tehát egy ilyen betegeket kezelő otthont.
A betegségről és a skizofrén emberek bizonyos meglátásairól írtam a szakdolgozatom...:D
Hiába az A-Z-ig tartó antipszichotikum, ha a beteg nem hajlandó együttmüködni...Mellesleg volt olyan esetem is, amikor állandó felügyelet alatt volt az illető, rendszeresen megkapta a gyógyszereit, ült a szoba egyik sarkában verseket mondott fel hibátlanul, majd egyik pillanatban felpattant, fogta a széket és elkezdte szétverni a helyet, négyen tudtuk lefogni úgy-ahogy...
A topicindító leírása alapján az édesanyja nincs állandó felügyelet alatt és egyedül lakik otthon, a gyógyszereit sem ellenőrzik, hogy szedi-e. Ebben az esetben, együttmükődés hiányában, nehéz megtenni a mindenki számára megfelelő lépéseket.
Ha jól állítják be a gyógyszert, akkor is vannak kilengések, jobb és rosszabb időszakok. Anyósomnál volt olyan, hogy a másik személyiségében, a másik világában apósom halott volt..ha akkor ment oda a párom, közölte is mindig vele, hogy "meghalt az apád"..aztán persze hiába volt ott apósom, szellemnek, meg mikor kinek gondolta és küzdött vele, és veszélyes is volt. Minden veszélyesnek talált dolgot el is tüntettek otthonról. Egy kés és olló maradt, az is eldugva kint a kerti lakattal zárt fészerben.
Utánakérdeztem: mivel ő rendszeres orvosi ellenőrzés alatt állt, így be lehetett volna adni speciális intézménybe is, de apósom azt nem akarta. Szóval sajnos ilyen esetben nem tudom mi a teendő, hogy őt nem vizsgálja orvos. Ha kezelt beteg és nyilvántartott beteg, akkor van mód elhelyezni, bár itt számolnod kell az esetleges több éves várólistával. Na és persze ezek nem is ingyenesek. A pszichiátriáról úgy tudom max fél év és hazaküldik őket.
Mivel skizofréniás, nincs betegségtudata.
Ez egy alapelv.
Háziorvosával tudnál konzultálni? Elmondanád, hogy mit észleltél, látogassa meg, amikor éppen otthon vagy. Hivatalból kell intézkednie.
Az más kérdés, hogy ehhez mit szól édesanyád...
Nagyjából el tudja magát látni. De csak hideg víz van otthon. Se világítás, se gáz. Nagyon le van fogyva. Van róla papírja persze, de azt nekem nem fogja ideadni. Volt kórházban párszor, ott gondolom benne van a rendszerben a zárója. Nekem azt mondta a pszichiáter, hogy csak ők tudják elindítani a gondnokság alá vételt.
Én nem akarok a gondnoka lenni, velem nem működik együtt.
A pszichiátert nem érdekli különösebben, hogy mi van, mivel csak tavaly kezelte 2 hónapig, és annyi. De kezelésre van szüksége az biztos. Állandó felügyeletre. Hogy ne legyen kifogás miért nem akarja bevenni a gyógyszert.
Szoros kapcsolatot nem tudok vele ápolni, az első hozzászólásomban írottak miatt. Vannak skizofrének, akik tudatosan szedik betegségükre a gyógyszert. Itt is van pl olyan fórum, ahol nyíltan beszélnek érzéseikről, tapasztalataikról. Na de mindegy, most nem ez a téma.
A megoldást nem találom a problémára.
A skizofréneknek alapból nincs betegségtudatuk, mivel öntudatlanságban szenvednek. Amikor már nem képesek fölvenni a valósággal a harcot, akkor a tudatalattijukba száműzik magukat, azaz csúnya szóval megőrülnek.
Gyógyszert nem hajlandóak beszedni, a vége mindig kórház, vagy hasonló.
Önmagukra és környezetükre veszélyes, fárasztó emberek.
Személyiségzavarok közül a skizofréniát úgy hívják hogy a "RÉM", ez is bizonyítja hogy nehezen gyógyítható, mert gyakran egy egész élet traumája jut el a csúcspontjára.
A siker akkor következne be, ha a beteggel szoros kapcsolatba tudnánk kerülni, érezné a törődést, és elérnénk hogy szét tudja választani a valóságot az illúziótól, a tudatost a tudattalantól. Újra érzékelnie kellene a valóságot olyannak, amilyen.
Nagyon nehéz út ez, az egyszer biztos...
Szia Szilviy,
te is kérheted a gondnokság alá vételét!Az illetékes gyámhatóságot hívd fel, elmondják, mit kell tenni.
További ajánlott fórumok:
- Azthiszem a gyerekem skizofrén! Van valaki hasonló helyzetben?
- Diagnózis: paranoid skizofrénia és ha nem az?
- Testvéremnél skizofréniát állapítottak meg, kapott rá gyógyszert, de nem akarja szedni, hogy értessem meg vele, hogy ezt neki szednie kell?
- Veszélyes egy skizofrén ember?
- Létezik ma Magyarországon olyan elvonó, ahol fogadnak egy skizofrén, Hepatitis B és C-vel fertőzött gyógyulni vágyó drogost?
- Mi lehet a baj? Édesanyámnak nagyon fáj a tüdeje és a lapocka körüli része. Lehet tüdő és mellhártya gyulladás, ha más panasza nincs?