Ribizli-fehércsokoládé pite (liszt nélkül) recept
A Ribizli-fehércsokoládé pite (liszt nélkül) hozzávalói:egy 24 cm átmérőjű, levehető aljú piteformához:
3 db közepes méretű egész tojás szétválasztva
25 dkg krémes ricotta (sovány, krémes tehéntúróval is helyettesíthető)
10 dkg porcukor
2 púpozott evőkanál kukoricakeményítő
5 dkg fehércsokoládé (csokolédécsepp formájában vagy nagyon apróra vágva)
10 dkg piros ribizli
1 teáskanál vanília-kivonat
1 csipet só
A tálaláshoz:
vaníliával kevert porcukor
A Ribizli-fehércsokoládé pite (liszt nélkül) elkészítési módja:
A ribizlit alapos mosást és szárítást követően leszemezgetem. A tojásokat szétválasztom. A fehérjéből kemény habot verek, a sárgáját a porcukorral fehéredésig keverem, majd folyamatos keverés mellett hozzáadom a vanília-kivonatot, a csipet sót, a ricottát és a keményítőt. Könnyű krémes állagú lesz a végeredmény. A sütőt 170 fokra előmelegítem, a piteforma aljára sütőpapírt helyezek. A fehérjehabot óvatosan a ricottás krémhez keverem, majd egy szűk maréknyi ribizli és csokoládécsepp kivételével az összeset beleforgatom a krémbe. Az egészet az előkészített piteformába halmozom, elsimítom. 25-30 perc alatt világosra sütöm – érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy megszilárdult-e a közepe, ugyanakkor túlsütni sem szabad, mert könnyen kiszárad. A még meleg pite tetejére ültetem a félretett csokoládécseppeket, amelyek a hő hatására szépen rátapadnak a tésztára, valamint a ribizliszemeket. Vaníliával kevert porcukorral meghintve, langyosan tálalom.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: MRG1, 2013. aug. 12. 21:34
A ribizli-fehércsokoládé pite (liszt nélkül) elkészítési módja és hozzávalói.