Receptek allergiásoknak (beszélgetés)
Kakaós csiga
(eredeti normál étrendes verziója, itt a hoxás receptek között található PnéVeronika receptjénél. Tojás és fruktóz mentesen magam készítettem, és annak írom receptjét)
Tojás- és fruktóz mentes!
Kategória:Sütemények, édességek
Hozzávalók:
40 dkg liszt
2 evőkanál tojáspótló por+40 ml víz
1 kocka élesztő
4 dkg vaj
4 dkg szőlőcukor
2,5dl tej + pici szőlőcukor
csipetnyi só
Töltelék:
20 dkg szőlőcukor
1 citrom (reszelék)
10-15 dkg vaj
2-3 evk. kakaó
Ha megsült:
2 dl meleg tejszín
5 dkg szőlőcukor
Elkészítés:
Az élesztőt kevés szőlőcukorral, meleg tejben felfuttatom. Egy tálba belerakom a lisztet, hozzáadom a felfuttatott élesztőt, a vajat, a szőlőcukrot, vízzel kikevert tojáspótló port, és a csipet sót. Ezeket hólyagosra jó alaposan kidolgozom (ha könnyedén elválik a táltól akkor jó), majd konyharuhával letakarva állni hagyom. A duplájára kelesztem. Ez kb fél óra, de a legjobb egy órát pihentetni a konyharuha alatt.
Közben a töltelékhez a vajat kikeverem a szőlőcukrokkal, kakaóval és 1 citrom reszelt héjával. Én megolvasztottam a vajat és úgy kevertem hozzá az összetevőket.
Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán vékonyra nyújtom, majd a kakaós vajat egyenletesen elkenem rajta. Vigyázni kell arra, hogy ne legyen híg a töltelék, mert az összetekerésnél gondok adódhatnak. Bejgliszerűen feltekerem és kb. 2cm-es darabokra vágom. A tepsit kivajazom, egymástól kis távolságra belerakom és kicsit (kb 15 perc) hagyom kelni. A sütőt előmelegítem és készre sütöm. A tejszínt felmelegítem, feloldom benne a szőlőcukrot és a megsült tészta tetejére öntöm és visszatolom egy kicsit a forró sütőbe. (Ettől lesz foszlós).
Aranygaluska Anikó módra (receptem)
Diétás jellemző: Zsírszegény, ha akarod tojásmentes
Kategória: Sütemények, édességek
Hozzávalók:
50 dkg liszt
20 dkg vaj
3 tojássárgája / 3 kanál tojáspótló por*60 ml víz
2,5 dkg élesztő
5 dkg cukor
4 dl tej
1 citrom reszelt héja
25 dkg darált dió+10 dkg cukor
só
Elkészítés:
Bögrében 1 dl langyos tejben belerakom a cukrot, élesztőt és felfuttatom. A vajat felolvasztom és beleteszem a tojássárgákat, amiket jól elkeverek. A lisztre ráöntöm a felfuttatott élesztőt és a többi tejet. Hozzárakom a sót, reszelt citromhéjat, kevés darált diót és az olvasztott vajas tojássárgákat. Hólyagosra kidolgozom. Kelesztő tálba belerakom, konyharuhával letakarom és legalább fél órát pihentetem, de a legjobb 1 órát (duplájára kell keleszteni).
Lisztezett gyúródeszkán 1 cm vastagságúra kinyújtom a tésztát. Lisztbe mártott pogácsaszaggatóval golyókat szaggatok belőle. Nagy tepsi alját bevajazom és sorba belehelyezem a kiszaggatott tésztát. Mikor kiraktam a tepsi alját, olvasztott vajjal meglocsolom és cukros dióval bőven megszórom. Majd jöhet a következő réteg tészta. Arra is olvasztott vaj és cukros darált dió. Mikor kész vagyok, berakom még a sütőbe 30 percre keleszteni, majd 180 fokon megsütöm. Mikor kezd pirulni, akkor zárom le. Nem veszem ki rögtön a sütőből, hisz kelt tésztáról van szó. Megvárom míg kihül a sütőben, akkor biztos nem esik össze.
Tanácsok: Tojásmentesen: tojássárga helyett tojáspotló porral ugyanolyan jól kidolgozható a tészta.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától, de nem folyós. Ha nagyon kemény, tejjel lazíthatunk rajta.
Darált diót szeretek beletenni a tésztába, mert akkor nem lesz száraz belül.
2 rétegnél többet ne tegyél a tepsibe, mert nem sül át és keletlen lesz a tészta. 2 réteg tökéletes. A szaggatott tésztákat szorosan rakd egymás mellé.
Sütés közben ne nyitogasd a sütő ajtaját, mert nem kel és sül meg a tészta.
Mellé ajánlott vaníliasodó:
Ez is tojásmentes!
Hozzávalók:
2 vaníliás pudingpor
1 l tej
2 vaniliás cukor
csipet só
Elkészítés: lásd a pudinpor hátulján
Elkészítési idő: 100 perc
innen a hoxáról recept:
Köszönet Timykének, akinek a receptje alapján ma elkészítettem a sajtkrémes sonkás tésztát. Nagyon finom durumtésztával.
Tojásmentes!
Sajtkrémes sonkás tészta
Kategória: Tésztafélék
Hozzávalók:
30 dkb tészta (penne durumtészta)
30-40 dkb sonka ( bármilyen)
1 tömlős sajtkrém
1 főzőtejszín
1 kis doboz tejföl
2 evőkanál olaj
2-3 gerezd fokhagyma
só,bors, petrezselyem
Elkészítés:
Felteszek egy lábas enyhén sós vizet a tésztának. A sonkát nagyon vékony és keskeny csíkokra vágom, majd kevés olajon megpirítom. Amíg pirul a hagyma, összekeverem egy tálban a sajtkrémet, tejfölt, tejszínt a zúzott fokhagymával, sóval, borssal. Ha a sonka megpirult,ráöntöm a tejszínes masszát, és kb 15 percig főzöm. A legvégén teszek bele (aki szereti) friss,apróra vágott petrezselymet, majd a leszűrt, lecsepegtetett tésztával összekeverem.
Tanácsok:
Tálaláskor kevés reszelt sajttal is meghinthetjük. Attól csak még finomabb lesz. :)
Ha az egészséged is nagyon fontos, akkor használj teljeskiörlésű vagy durum tésztát, oliva olajat és sovány sonkát.
Elkészítési idő: 30 perc
Felvitte: timyke26, 2009-05-29
*Csokoládés pitetorta*** (szeptemberre!)
Hozzávalók:
Tészta:
15 dkg Ráma margarin
kevés fehérbor
csipetnyi só
1 evőkanál tejföl
10 dkg cukor
1 db tojás /tojáspor 40 ml vízzel
1/2 csomag sütőpor
30 dkg liszt
Töltelék:
15 dkg pirított mogyoró / vagy dió
3 dl habtejszín
40 dkg étcsokoládé
25 dkg Mascarpone sajt
Elkészítés:
A margarint elmorzsoljuk a sütőporral kevert liszttel, hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a tejfölt, a sót és a fehérbort. Simára gyúrjuk a tésztát, s ha túl keménynek bizonyulna, akkor borral javítunk az állagán.
Kinyújtjuk, kerek sütőformába simítjuk, megszurkáljuk villával, és 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. Amikor megdermed, alufóliát terítünk rá, amelyre szárazbabot szórunk, hogy ne púposodjon föl a sütés során a tészta.
Előmelegített sütőben, 175 °C - on, kb. 25 perc alatt kisütjük. Ekkor eltávolítjuk a babot és a fóliát, hagyjuk kihűlni a tésztát, majd megtöltjük.
A töltelékhez a csokoládét kis lángon, folyamatos keveréssel, 1 dl tejszínnel fölolvasztjuk.
Időnként megkevergetve kihűtjük, hozzáadjuk a sajtot, jól elkeverjük, s beleforgatjuk a maradék tejszín felvert habját.
Pirított mogyoróval díszítjük, lehűtve kínáljuk.
Bejegyezte: Receptgyűjtő dátum: szombat, január 05, 2008
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése
A bejegyzésre mutató linkek
Link létrehozása
Újabb bejegyzés Régebbi bejegyzés Főoldal
Feliratkozás: Megjegyzések küldése (Atom)
Rendszeres olva
Tej, tojás és gluténmentes rizstorta
Rizstorta egyéveseknek
Hozzávalók: Negyed kiló rizs, alma, banán, cukor
Elkészítés: A rizst puhára főzzük vízben, majd belereszelünk egy fél almát és ízlés szerint cukrot, vaníliás cukrot teszünk bele. Egy kerek tálat kibélelünk banándarabokkal, majd belelapátoljuk a rizst és 1 napra a hűtőbe tesszük. Másnapra a rizs összeállt és az egészet kiboríthatjuk a kerek tálból.
Tej, tojás és gluténmentes gyümölcstorta
Hozzávalók: Tej, tojás és gluténmentes kekszpor (Fosfovit - nagyobb bababoltokban kapható), baracklé vagy körtelé, 1 db öszibarack vagy körte
Elkészítés: 1 csomag kekszport kevés gyümölcslével összegúrunk úgy, hogy nyújtható tésztát kapjunk. A tésztát kinyújtjuk és a feléből kerek tortát formázunk, majd a gyümölcsöt apró darabokra vágjuk és a felével díszítjük, utána pedig a tészta másik feléből ugyanolyan méretű lapot nyújtunk, ráterítjük és a tetejére a gyümölcs maradékát tesszük rá.
Tej és cukormentes torta
Hozzávalók: 25 dkg mazsola 2 közepes nagyságú alma 7 dkg finomliszt, 7 dkg grahamliszt, 1 teáskanál sütőpor, késhegynyi fahéj, 2 tojássárgája, 1 dl étolaj
Elkészítés: A mazsolát forró vízbe áztatjuk, majd ha megpuhult, lecsöpögtetjük és botmixerrel pépesítjük. Hozzákeverjük a kétféle lisztet, a sütőport és a fahéjat. Külön tálban krémesre keverjük a tojássárgáját és az étolajat, majd hozzáadjuk a reszelt almát. A kétféle keveréket a végén összekeverjük egymással.
Kikenjük a tortaformát (ez az adag egy 24 centis tortaformához elég), beleöntjük a keveréket, lesimítjuk a tetejét és kb. 30 percig 200 fokos sütőben sütjük. Tűpróbával nézzük meg, megsült-e már.
Diós rakott palacsinta.
H.Andi kedvenc receptje
Értékelés:
A dietetikus véleménye:
A palacsinta megkedveltetése nem a nehéz dolgok közé tartozik, már egyéves korban hozzáláthatunk. A rumaroma használatát feleslegesnek gondolom, bár elvileg veszélytelen.
Idő: 30 perc
Nehézség: könnyű
Hozzávalók:
Hozzávalók: 12 db palacsinta, 15 dkg darált dió, 15 dkg porcukor, fél dl tejszín, 2 evőkanál rum aroma.
Elkészítés:
A darált diót a porcukorral elvegyítjük, majd a tejszín hozzáadásával kb. 5 percig állandó keverés közben megfőzzük. A tűzről levéve rum aromával ízesítjük. A palacsintákat rétegesen helyezzük egymásra minden réteget megkenünk a töltelékkel. A felső palacsintát díszítjük olvasztott csokoládéval.
Típus: Édességek
Életkor: 12 hónapos kortól
Diétás javaslat: Lisztérzékenységre
Tápanyagtartalom egy adagban
Energia: 293 kcal (1225 kJ)
Fehérje: 7,68 g
Zsír: 13,4 g
Szénhidrát: 34,6 g
Koleszterin: 37,5 mg
Rost: 1,5 g
C-vitamin: 4,59 mg
B12-vitamin: 0,2 ug
Kalcium: 86,6 mg
Vas: 1,09 mg
Nátrium: 32,7 mg
Túrós meggygombóc.
H.Andi kedvenc receptje
Értékelés:
A dietetikus véleménye:
A túróban a kalcium felszívódásához a savanyú közeg nagyban hozzájárul, ezt a meggy biztosítja jelen esetben. Vigyázat, csak magozottat használjunk!
Idő: 30 perc
Nehézség: könnyű
Hozzávalók:
Hozzávalók: 25 dkg tehéntúró, 1 dl tejföl, 2 db tojás, 30 dkg Emese kenyérpor, 30 dkg meggy, 5 dkg kristálycukor, 5 dkg vaj, 20 dkg darált dió, pici só.
Elkészítés:
A túrót, a tejfölt, a tojásokat, a sót, és a kenyérport eldolgozzuk. Rizslisztezett deszkán fél cm vastagra kinyújtjuk, kockára vágjuk, és megtöltjük kimagozott meggyel. Forró, sós vízben megfőzzük, majd darált dióba forgatva tálaljuk.
Típus: Édességek
Életkor: 12 hónapos kortól
Diétás javaslat: Lisztérzékenységre
Tápanyagtartalom egy adagban
Energia: 141 kcal (589 kJ)
Fehérje: 3,7 g
Zsír: 7,17 g
Szénhidrát: 15,03 g
Koleszterin: 21,32 mg
Rost: 0,49 g
C-vitamin: 2,9 mg
B12-vitamin: 0,1 ug
Kalcium: 34,7 mg
Vas: 0,4 mg
Nátrium: 91,1 mg
Kedvenc palacsinta
Kontics Monika kedvenc receptje
Értékelés:
A dietetikus véleménye:
Még ebben a korban nem olyan fontos a rostbőség, de székrekedésnél sok folyadékkal igen jó hatása van.
Idő: 10 perc
Nehézség: könnyű
Hozzávalók:
1 db palacsintához: 2 púpozott tk grahamliszt, 1 tojássárgája, 60 ml HA tápszer, 1 kk Liga margarin, 1/2 banán, 1/2 őszibarack.
Elkészítés:
A lisztből, tojássárgájából és tápszerből elkészítem a tésztát. A margarint felolvasztom, de nem forrósítom. Ráöntöm a tésztát és erős lángon kisűtöm a palacsintát. A gyümölcsöket összetöröm, összekeverem és ebből készítem a tölteléket. Miután feltekertem kicsi darabokra vágom és így tálalom. Könnyen takarítható helyen ajánlom, hogy a gyermek kézzel is ehesse, nálunk a 8,5 hónapos fiamnak ez hatalmas élményt jelentett.
Típus: Édességek
Életkor: 12 hónapos kortól
Diétás javaslat: Tejérzékenységre
Tápanyagtartalom egy adagban
Energia: 176 kcal (736 kJ)
Fehérje: 11,7 g
Zsír: 5,7 g
Szénhidrát: 19,12 g
Koleszterin: 191 mg
Rost: 1,7 g
C-vitamin: 0,36 mg
B12-vitamin: 0,66 ug
Kalcium: 258,26 mg
Vas: 1,03 mg
Nátrium: 138,58 mg
babakeksz
Berenjiné kedvenc receptje
Értékelés:
A dietetikus véleménye:
Akinek van ideje, maga is elkészítheti gyermekének a babakekszet, ami egy kis gyülölccsel kiegészítve számos uzsonna "hozzávalója" lehet.
Idő: 30 perc
Nehézség: könnyű
Hozzávalók:
2 ek. Rama, 2-3 ek. cukor, 10 ek. kukoricaliszt, víz
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk, kukoricalisztes deszkán vékonyra nyújtjuk, óvatosan szaggatjuk, sütőpapíron 15 percig sütjük.
Típus: Édességek
Életkor: 8 hónapos kortól
Diétás javaslat: Lisztérzékenységre
Tápanyagtartalom egy adagban
Energia: 384 kcal (1605 kJ)
Fehérje: 6 g
Zsír: 8 g
Szénhidrát: 72 g
Koleszterin: 0 mg
Rost: 3 g
C-vitamin: 0 mg
B12-vitamin: 0 ug
Kalcium: 15 mg
Vas: 1 mg
Nátrium: 70 mg
Sült almás túrókrém
Csapó Mónika kedvenc receptje
Értékelés:
A dietetikus véleménye:
A túróban lévő fehérjét valóban könnyebben bontja a szervezet, mert az már végigment egy kicsapódási folyamaton, amely az emésztés feltétele. Sajnos sok gyermek és felnőtt gyomrából hiányzik az az enzim, mely a tej megalvadásáért felelős.
Idő: 20 perc
Nehézség: könnyű
Hozzávalók:
1 nagy alma
5 dkg túró
1 kk. méz
fahéj
Elkészítés:
Az almát megmosom, tepsire állítom és előmelegített sütőbe teszem. Addig sütöm, amíg a héja meg nem reped, és habos levet nem enged. A sütőből kivéve megvárom, míg egy kicsit kihűl, és megpuhult húsát kikanalazom a héjából. Összekeverem a túróval és a mézzel. Ízlés szerint fahéjat keverek bele és langyosan, vagy hűtőben lehűtve tálalom.
Úgy tudom, hogy a túróban lévő fehérjét a szervezet könnyebben bontja, ezért bizonyos tejérzékenységgel küszködő vagy hasmenéses babáknak is adható.
Típus: Egyéb
Életkor: 6 hónapos kortól
Diétás javaslat: Hasmenésre
Tápanyagtartalom egy adagban
Energia: 88 kcal (368 kJ)
Fehérje: 4,66 g
Zsír: 0,53 g
Szénhidrát: 15,6 g
Koleszterin: 0,24 mg
Rost: 2,9 g
C-vitamin: 4,49 mg
B12-vitamin: 0,19 ug
Kalcium: 63,57 mg
Vas: 1,15 mg
Nátrium: 10,3 mg
Tökös rizs
Bartal Mária kedvenc receptje
Értékelés:
A dietetikus véleménye:
Nagyon ízletes és változatosan elkészíthető köret. Helyes, hogy a sót és borsot kihagyjuk a baba részéből. Mindig friss, szezonális zöldségekkel készítsük.
Idő: 50 perc
Nehézség: könnyű
Hozzávalók:
1 ek olaj vagy vaj
1 bögre rizs
víz vagy húsleves
zöldségek: cukkini, padlizsán, tök, 2-3 paradicsom gerezdekre vágva, egy kis fej lila-, póré- vagy újhagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, de lehet bele tenni: sárgarépát, paprikát, zöldbabot, zöldborsót, karfiolt, brokkolit.
Zöldfűszerek ízlés szerint: petrezselyem, bazsalikom, kakukkfű vagy rozmaring, só, bors, őrölt kömény.
Elkészítés:
Egy tűzálló tálat kikenünk olajjal vagy vajjal. A zöldségeket megtisztítom, a tökfélék magját eltávolítom - padlizsánt kettévágva besózom, a kiengedett levét felitatom (elő lehet sütni) - felaprítom és beleszórom a tepsibe, majd megszórom a sóval és a fűszerekkel. Hozzáadok egy bögre alaposan megmosott rizst, összekeverem. Annyi alaplevet vagy vizet locsolok rá, hogy ellepje a hozzávalókat. A tálat lefedem, és előmelegített sütőbe teszem. Fél-háromnegyed óra alatt elkészül.
A kicsiét külön tálban készítem: nem sózom, borsozom, csak a zöldfűszerekkel, hagymával, fokhagymával ízesítem. Figyelek, hogy a padlizsán és a paradicsom magjai az ő ételébe ne kerüljenek.
Típus: Egész család
Életkor: 8 hónapos kortól
Diétás javaslat: Lisztérzékenységre
Tápanyagtartalom egy adagban
Energia: 1099 kcal (4594 kJ)
Fehérje: 23 g
Zsír: 16 g
Szénhidrát: 214 g
Koleszterin: 0 mg
Rost: 12 g
C-vitamin: 24 mg
B12-vitamin: 0 ug
Kalcium: 126 mg
Vas: 8 mg
Nátrium: 79 mg
Álom csokitorta
Palotainé Szalontai Éva kedvenc receptje
Értékelés:
A dietetikus véleménye:
Ez egy igazi kalóriabomba! Az étcsokoládé antioxidánsokban gazdag, míg a mandula rengeteg ásványi anyagot és értékes zsírsavakat tartalmaz. Mértékkel fogyasszuk ezt a finomságot!
Idő: 1 óra
Nehézség: könnyű
Hozzávalók:
300 g étcsoki (min. 75% kakaótartalom), 250 g vaj, 4 tojás, 200 g cukor, csipetnyi só, 80 g őrölt mandula
Elkészítés:
A csokit kockákra tördeljük, és vízgőz felett felolvasztjuk. Kicsit hagyjuk hűlni, majd hozzákeverjük a szobahőmérsékletű vajat. A tojásokat ketté szedjük. A tojások fehérjét habbá verjük a csipetnyi sóval, és 80 g cukorral. A tojások sárgáját fehéredésig keverjük a maradék cukorral. Ezt a csokihoz adjuk, majd hozzákeverjük a mandulát, illetve a tojásfehérje hab kb. 1/3-ad részét. Ezt lehet rendesen keverni. A maradék habot viszont csak óvatosan forgassuk a masszába. Egy tortaformát vajjal kikenünk, és kiszórjuk kristálycukorral. A masszát beletöltjük, és 180 fokos sütőben kb. 50 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt, a tortaszeleteket tányérokra téve, tejszínhabbal díszítve kínáljuk.
Típus: Egész család
Életkor: 12 hónapos kortól
Diétás javaslat: Lisztérzékenységre
Tápanyagtartalom egy adagban
Energia: 4983 kcal (20829 kJ)
Fehérje: 62 g
Zsír: 349 g
Szénhidrát: 393 g
Koleszterin: 1295 mg
Rost: 11 g
C-vitamin: 1 mg
B12-vitamin: 1 ug
Kalcium: 562 mg
Vas: 13 mg
Nátrium: 1084 mg
VASgyúrók ebédje
pancsiancsika kedvenc receptje
Értékelés:
A dietetikus véleménye:
Nagyon finom és egészséges étel, amiben sok vas, C vitamin és kalcium található!
Idő: 20 perc
Nehézség: könnyű
Hozzávalók:
4-5 rózsa brokkoli
1 kisebb krumpli
1 kocka főtt csirkemáj (vagy marhahús)
1 evőkanál főtt barna rizs
víz
1 teáskanál étolaj
Elkészítés:
A brokkolit és a krumplit alapos mosás ill. pucolás után feldarabolom, és kevés vízben vagy párolórácson megpárolom.
(A májat és a húsféléket főzés után le szoktam darálni, majd jégkockatartóba adagolom, a fagyasztóban tárolom, felhasználás előtt pedig felengedem. A rizsből egyszerre többet főzök, azt 2-3 napig a hűtőben tárolom.)
Amikor a zöldségek megpuhultak, kevés főzőlével, a májjal, rizzsel és olajjal összekeverem, és villával összenyomkodom (vagy turmixolom).
Típus: Apró falatok
Életkor: 8 hónapos kortól
Diétás javaslat: Normál étrend
Tápanyagtartalom egy adagban
Energia: 236 kcal (986 kJ)
Fehérje: 12 g
Zsír: 6 g
Szénhidrát: 34 g
Koleszterin: 139 mg
Rost: 7 g
C-vitamin: 106 mg
B12-vitamin: 5 ug
Kalcium: 117 mg
Vas: 3 mg
Nátrium: 34 mg
Mindentbele főzelék
Fodor Orsolya kedvenc receptje
Értékelés:
A dietetikus véleménye:
Kalciumban és vasban gazdag bébiétel! Puffadásra, hasfájásra hajlamos babáknak a karalábét és kelbimbót hagyjuk ki!
Idő: 1 óra
Nehézség: könnyű
Hozzávalók:
3 db közepes burgonya
2 db répa
2 db fehérrépa
zellergyökér (3 kockacukornyi)
karalábé (1 kockacukornyi)
1 kis fej vöröshagyma
1/2 gerezd fokhagyma
1/2 csirkemáj
4-5 rózsa brokkoli
6-8 db kelbimbó
csipet őrölt kömény
csipet nátrium szegény só
Elkészítés:
A sárgarépát, fehérrépát, zellert, karalábét, hagymát, fokhagymát, krumplit és májat felteszem főni annyi vízben, hogy ellepje. Félig megfőzöm és akkor hozzádobom a brokkolit és kelbimbót. Az egészet puhára főzöm és a turmixolás előtt kiveszem a hagymát, fokhagymát, karalábét és fehérrépát. A végén egy csipet sóval és őrölt köménnyel ízesítem. Főzővízzel együtt turmixolom és így nem megy kárba vitamin az állaga pedig pépes lesz.
A 7 hónapos lányomnak ez az egyik kedvence.
Típus: Apró falatok
Életkor: 8 hónapos kortól
Diétás javaslat: Normál étrend
Tápanyagtartalom egy adagban
Energia: 272 kcal (1137 kJ)
Fehérje: 19 g
Zsír: 3 g
Szénhidrát: 41 g
Koleszterin: 333 mg
Rost: 12 g
C-vitamin: 92 mg
B12-vitamin: 12 ug
Kalcium: 149 mg
Vas: 6 mg
Nátrium: 476 mg
Sütőtökös rizottó
pancsiancsika kedvenc receptje
Értékelés:
A dietetikus véleménye:
Kalciumban, B-vitaminokban és C-vitaminban gazdag ebéd! Jó étvágyat hozzá!
Idő: 30 perc
Nehézség: könnyű
Hozzávalók:
kb. 3-4 cm-es sütőtök darab
1 marék rizs
1 kk. petrezselyemzöld (friss vagy szárított)
1 kk. szárított bazsalikom
fél lilahagyma
1 tk. étolaj
ivóvíz
30 ml kész babatej vagy tehéntej
1 gyufásskatulya méretű trappista sajt (reszelve)
Elkészítés:
A sütőtököt hámozás után apró kockákra darabolom, és kevés vízben puhára párolom. A párolás utolsó 1-2 percében szórok rá bazsalikomot és petrezselyemzöldet.
A lilahagymát megpucolom, feldarabolom, és az olajon megfonnyasztom. Hozzáadom a rizst, megpárolom, majd felengedem vízzel. Addig főzöm így, amíg majdnem teljesen puha lesz, ekkor hozzáöntöm a petrezselymes-bazsalikomos sütőtököt. Pár percig lassú tűzön együtt főzöm őket, majd a tűzről levéve hozzáöntöm a tejet és az egészet jól összekeverem. Tálaláskor megszórom reszelt sajttal.
Finom, színes, édeskés ebéd, jó étvágyat!
Típus: Apró falatok
Életkor: 12 hónapos kortól
Diétás javaslat: Normál étrend
Tápanyagtartalom egy adagban
Energia: 539 kcal (2253 kJ)
Fehérje: 23 g
Zsír: 19 g
Szénhidrát: 68 g
Koleszterin: 52 mg
Rost: 6 g
C-vitamin: 30 mg
B12-vitamin: 1 ug
Kalcium: 606 mg
Vas: 7 mg
Nátrium: 518 mg
Vitaminbomba megfázásra
pancsiancsika kedvenc receptje
Értékelés:
A dietetikus véleménye:
A gesztenye C-, E vitaminban és káliumban gazdag, míg a citrusfélék (narancs, mandarin) főként C vitamint tartalmaznak. A gabonával és a marhahússal valóban igazi vitaminbombát kapunk!
Idő: 10 perc
Nehézség: könnyű
Hozzávalók:
5-6 db mélyhűtött gesztenye
1 db narancs
1 db mandarin
3/4 banán
1 kocka főtt marhahús
2-3 evőkanál kölespehely (vagy bármilyen más gabonapehely)
Elkészítés:
A gesztenyéket kevés vízben megfőzöm, a gyümölcsöket megmosom, megpucolom, és a gabonapehely kivételével minden hozzávalót turmixgépbe teszek. A végén megszórom a gabonapehellyel és frissen kínálom a (beteg) babának.
Pépes állagának köszönhetően könnyen nyelhető még a torokfájós csöppségeknek is, a széklettel pedig nem lesz gond...
Típus: Apró falatok
Életkor: 12 hónapos kortól
Diétás javaslat: Székrekedésre
Tápanyagtartalom egy adagban
Energia: 324 kcal (1354 kJ)
Fehérje: 10 g
Zsír: 3 g
Szénhidrát: 62 g
Koleszterin: 15 mg
Rost: 9 g
C-vitamin: 101 mg
B12-vitamin: 0 ug
Kalcium: 191 mg
Vas: 3 mg
Nátrium: 31 mg
Gyümölcsös rizs
Kósa Veronika kedvenc receptje
Értékelés:
A dietetikus véleménye:
Igazi finomság! Minél rövidebb ideig pároljuk a gyümölcsöket, annál kisebb lesz a vitaminveszteség. Jó étvágyat!
Idő: 20 perc
Nehézség: könnyű
Hozzávalók:
2 ek rizs
1 db kisebb alma
1/2 db körte
2 szem szilva
Elkészítés:
A rizst a szokásos módon megfőzzük. A gyümölcsöket megtisztítjuk, megpároljuk és a rizzsel összeturmixoljuk. Szükség esetén egy kevés forralt vízzel hígíthatjuk.
Típus: Apró falatok
Életkor: 8 hónapos kortól
Diétás javaslat: Normál étrend
Tápanyagtartalom egy adagban
Energia: 228 kcal (953 kJ)
Fehérje: 4 g
Zsír: 1 g
Szénhidrát: 50 g
Koleszterin: 0 mg
Rost: 5 g
C-vitamin: 9 mg
B12-vitamin: 0 ug
Kalcium: 31 mg
Vas: 1 mg
Nátrium: 9 mg
Hajdina főzelék
Ságody Nóra kedvenc receptje
Értékelés:
A dietetikus véleménye:
A hozzávalók között nem lelhető fel a tápszer, de feltételezhetően valamelyik hipoallergén típusra gondolt a kedves beküldő. Ilyennel készítve valóban allergénszegény étel.
Idő: 20 perc
Nehézség: könnyű
Hozzávalók:
1 teáskanál hajdina
3 dl babavíz
Elkészítés:
A hajdinát kb. 20 percre beáztatjuk, majd újabb 20 perc alatt puhára főzzük, a tűzről levéve 1 mérőkanál tápszert keverünk bele. Kisebbeknek turmixoljuk, de 6 hónapos kortól turmizolás nélkül is adható.
Típus: Pépek
Életkor: 4 hónapos kortól
Diétás javaslat: Allergiásoknak
Tápanyagtartalom egy adagban
Energia: 24 kcal (100 kJ)
Fehérje: 0,68 g
Zsír: 0,12 g
Szénhidrát: 4,9 g
Koleszterin: 0 mg
Rost: 0,25 g
C-vitamin: 0 mg
B12-vitamin: 0 ug
Kalcium: 1,47 mg
Vas: 0,2 mg
Nátrium: 0 mg
Fejessaláta főzelék
Molnárné Kriszta kedvenc receptje
Értékelés:
A dietetikus véleménye:
A salátalevelek tisztítására nagyon ügyeljünk, hogy az esetleges petéket, lárvákat eltávolítsuk belőle (zuhanyozzuk le őket). A főzit ízesíthetjük zöldfűszer-keverékkel.
Idő: 20 perc
Nehézség: könnyű
Hozzávalók:
1 fej saláta
1 közepes burgonya
Elkészítés:
A burgonyát feldarabolom és 10 percig fedő alatt félig puhára főzöm, majd a jól megtisztított saláta leveleket hozzáadom és szintén 10 percig együtt párolom. Lehet anyatejjel, tejpéppel vagy tápszerrel ízesíteni.
Típus: Főzelékek
Életkor: 6 hónapos kortól
Diétás javaslat: Allergiásoknak
Tápanyagtartalom egy adagban
Energia: 36 kcal (150 kJ)
Fehérje: 1,59 g
Zsír: 0,24 g
Szénhidrát: 6,72 g
Koleszterin: 0 mg
Rost: 1,66 g
C-vitamin: 16,2 mg
B12-vitamin: 0 ug
Kalcium: 19,05 mg
Vas: 0,21 mg
Nátrium: 207,43 mg
Burgonyapüré őszibarackkal
Babaszoba szerkesztőség kedvenc receptje
Értékelés:
A dietetikus véleménye:
Ez a pép villámgyorsan elkészül, ezért nagyszerű segítség a hozzátáplálás-elválasztódás során. Mivel allergénszegény, a mi babánk, még ha érzékeny is lenne bizonyos ételekre valószínűleg tolerálni fogja.
Idő: 10 perc
Nehézség: könnyű
Hozzávalók:
1 közepes nagyságú tisztított burgonya
1 őszibarack
1 dl víz
Elkészítés:
A megmosott, megtisztított, újra megmosott burgonyát felkockázzuk, a baba főzőedényébe tesszük annyi vízbe, hogy éppen ellepje. Fedő alatt puhára főzzük. A megtisztított, kimagozott őszibarackot leöblítjük. A főtt burgonyát, a darabolt őszibarackot és a főzőlevet összeturmixoljuk. Összemelegítjük és tálaljuk.
Típus: Pépek
Életkor: 6 hónapos kortól
Diétás javaslat: Allergiásoknak
Tápanyagtartalom egy adagban
Energia: 64 kcal (268 kJ)
Fehérje: 1,6 g
Zsír: 0,15 g
Szénhidrát: 13,7 g
Koleszterin: 0 mg
Rost: 2,09 g
C-vitamin: 12,15 mg
B12-vitamin: 0 ug
Kalcium: 7,9 mg
Vas: 0,3 mg
Nátrium: 4,05 mg
Szülinapi tortácska
Kondorné Novák Andrea kedvenc receptje
Értékelés:
A dietetikus véleménye:
Ötletes szülinapi meglepetés, amit a baba is megehet!
Idő: 30 perc
Nehézség: könnyű
Hozzávalók:
Tej, tojás és gluténmentes kekszpor (fosfovit - Brendonban, Baby outletben kapható)
Baracklé vagy körtelé
1 db öszibarack vagy körte
Elkészítés:
1 csomag kekszport (a dobozban 2 csomag van) kevés gyümölcslével összegyúrni, hogy ne túl nedves, de nyújtható tészta legyen. A tésztát kinyújtani kb 10 cm átmérőjű formával kiszúrni (nagyobb bögre, műanyag doboz, ami akad a háztartásban)
A gyümölcsöt meghámozni, kicsi falatokra vágni a sütilapokat a gyümölcsdarabkákkal megtölteni.
Kb 5 lapja lesz a tortácskának, ügyes anyukák díszíthetik, én rendeltem rá egy marcipántáblácskát, és természetesen gyertya is jár hozzá, ezzel ünnepeltük az 1. szülinapot
Típus: Édességek
Életkor: 6 hónapos kortól
Diétás javaslat: Allergiásoknak
Tápanyagtartalom egy adagban
Energia: 170 kcal (711 kJ)
Fehérje: 2,24 g
Zsír: 1,8 g
Szénhidrát: 24 g
Koleszterin: 0 mg
Rost: 5,6 g
C-vitamin: 3,1 mg
B12-vitamin: 0 ug
Kalcium: 16 mg
Vas: 0,14 mg
Nátrium: 80 mg
Mákos nudli (tejcukorérzékenyeknek ételallergia esetén)
Hozzávalók:
# 1 kg burgonya
# 20-30 dkg finomliszt
# 1 db tojás
# 3 ek étolaj
# ízlés szerint konyhasó, porcukor, mák
Elkészítés:
A héjában megfõzött burgonyát megtisztítjuk, és forrón áttörjük. Egy kevés lisztet félreteszünk a lisztezéshez, a többit a tojással és a kihûlt burgonyával összegyúrjuk. Lisztezett deszkán félujjnyi vastagra kinyújtjuk és kb. 3 cm széles csíkokra vágjuk, majd a csíkokat keresztben kb. egycentis metéltre darabolva, lisztes kézzel megsodorjuk. Forrásban lévõ sós vízben kifõzzük – célszerû a fõzõvízbe egy kevés étolajat tenni, hogy ne ragadjon össze a tészta – és leszûrve, a maradék felmelegített olajban átforgatjuk. Ledarált mákkal és porcukorral meghintve tálaljuk. Porcukor helyett enyhén megolvasztott mézzel is adhatjuk.
Tej- és tojásmentes!
Grizes derelye
A grizes derelyét pontosan úgy készítjük, mint a túrós vagy lekváros derelyét, azzal a különbséggel, hogy nem túrót vagy lekvárt teszünk bele, hanem előre elkészített grízt. Mondanám, hogy tejbegrízt, de tejallergiások ugye azt nem ehetik. Ezért a grízt csak enyhén sós vízben megfőzzük, esetleg pár szem mazsolát teszünk bele, és ha puhára főtt, megcukrozzuk. Aki szeretné, tehet bele néhány kanállal a hipoallergén tápszerből, utólag összekavarhatja pici fahéjjal, de ezek nélkül is nagyszerű töltelék. S, hogy ne legyen egyszerű dolgunk, a tésztát is készítsük mi házilag, akkor biztosak lehetünk benne, hogy nem lesz benne tojás.
Grizes derelye
Hozzávalók:
A tésztához:
* 20 dkg liszt
* 2 ek tojáspótló por
* 10 ek víz
* 1 csipet só
A töltelékhez:
* 2-3 ek gríz
* 1 csipet só
* 2 ek cukor
* esetleg fahéj, mazsola
* víz
A prézlihez:
* 2 megszárított vizes zsemle lereszelve
* 2 tk fahéj
* 2 ek cukor
* fél deci olaj.
Elkészítése:
Először el kell készíteni a grízt, ami töltelékként a tésztába kerül, hogy legyen bőven ideje hülni, mielőtt a tésztába csomagoljuk. A gríz hülési ideje alatt a tészta hozzávalóit egy tálba tesszük, és csomómentesen összedolgozzuk. Kemény tésztát kapunk. A tészta nyújtásához a legcélszerűbb eszköz a tésztanyújtó gép, viszont, ha nincs ilyened, akkor sodrófával is próbálkozhatsz. Nem biztos, hogy sikerül annyira vékony tésztát nyújtanod, mintha géppel dolgoznál, de nagyon finom lesz picit vastagabb tésztával is. A kinyújtott tésztára egyenlő távolságokra kicsi halmokat tegyél a grízből, majd hajtogasd rá a tésztát. Ha az ujjaddal kicsit bevizezed a tésztát a töltelék körül, akkor könnyebben összetapad. Derelyeszaggatóval vágd szét a kész, nyers derelyéket, és lobogó, enyhén sós vízben 5 perc alatt főzd készre. De amíg a főzővíz felmelegszik, érdemes elkészítened a prézlit is, hogy a kész tésztákat leszűrés után azonnal bele tudd forgatni.
A prézli elkészítése nagyon egyszerű: A hozzávalókat összekavarod, és serpenyőben aranybarnára pirítod. Nagyon kell vigyázni, mert lassan kezd barnulni, de aztán gyorsan odakozmálhat. Folyamatosan kevergesd, amíg a kívánt színt el nem éri.
A kifőtt tésztát csak bele kell forgatni a prézlibe, és már tálalható is.
Vicces, hogy nálunk pillanatok alatt elfogy a derelye - még lefotóznom sem sikerült. :)
Nem a leggyorsabban elkészíthető étel, de megéri a fáradtságot.
Kiskifli
Tej- és tojásmentes!
Hozzávalók:
* 35 dkg liszt
* 2,5 dkg élesztő
* 1 ek tojáspótló por
* 2 dl víz
* 1 csipet + 1 ek só
* 1 tk cukor
* 10 dkg tejmentes margarin
A tészta töltéséhez esetleg:
* párolt hagyma, ketchup, májkrém
Az elkészítés menete:
Az élesztőt 1,5 dl vízben az 1 tk cukorral felfuttatom. A tojáspótló port fél deciliter vízben feloldom, csomómentesre keverem. A liszthez egy csipet sót adok, majd hozzákeverem a feloldott tojáspótló port és a felfutott élesztőt. Az egészet lágy tésztává dagasztom, majd fél órát kelni hagyom. A megkelt tésztát ketté veszem, és 2 db 2-3 mm vastagságú korongra nyújtom. A margarint picit megolvasztom, 1 ek sóval összekeverem. Felét az egyik, másik felét a másik korongon egyenletesen szétoszlatom. A korongokat 8 - 8 cikkre vágom, és a szélesebb végénél kezdve feltekerem. Sütőpapírral kibélelt tepsiben 180 fokos sütőben 15 perc alatt ropogósra sül.
A sós margarin helyett mindenféle tölteléket használhatunk, ami ízt ad az amúgy tészta ízű kiflinek. Ízlés szerint ketchuppal, pizzakrémmel, májkrémmel vagy akár párolt hagymával is tölthetjük. (A visszajelzések szerint ez utóbbi változat sokak kedvence lett.)
Finom, sós ropogtatni-, rágcsálni való. Uzsonnára, tízóraira felvágottal is tökéletes.
Bögrés mákos:
Tej- és szójamentes!
Hozzávalók:
* 1 bögre liszt
* 1 bögre rizsital
* 1 bögre cukor
* 1 bögre darált mák
* 10 dkg tejmentes margarin
* 2 ek. tojáspótló por
* 8 ek víz
* 1 citrom reszelt héja
* 1 cs. sütőpor
* 1 kk. fahéj
* 1 cs. van. cukor
* baracklekvár
Az elkészítés menete:
A hozzávalókat közepes méretű keverőtálban simára kevertem. Egy nagy tepsit sütőpapírral béleltem, és arra öntöttem a kikevert masszát, majd egyenletesen eloszlattam rajta. 180 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt készre sütöm. Középen kettévágom, az egyik tetejét finom baracklekvárral megkenem, és a másikat óvatosan ráteszem. A tetejét porcukorral meghintem.
Csokis muffin
Tej- és tojásmentes!
Hozzávalók:
* 15 dkg liszt
* 15 dkg cukor
* 15 dkg tejmentes margarin
* 2 ek tojáspótló por
* 1,5 dl víz
* 1/2 cs sütőpor
* 2 ek kakaó
* fél tábla tejmentes étcsokoládé
Ízlés szerint rakható bele fahéj, őrölt gyömbér, aszalt meggy vagy másmilyen aszalt és friss gyümölcs.
Az elkészítés menete:
A száraz hozzávalókat (liszt, cukor, sütőpor, kakaó, fahéj, gyömbér) közepes méretű tálban elkeverem. A tojáspótló port 8 evőkanál vízzel simára keverem, és a száraz hozzávalókhoz öntöm a megolvasztott margarinnal és a maradék vízzel együtt. A masszához hozzáadom a feldarabolt étcsokoládét is. A lágy masszát muffinpapírokba, vagy kivajazott, kilisztezett muffinformákba töltöm. A hozzávalókat közepes méretű keverőtálban simára kevertem. Mindegyik forma közepébe aszalt vagy friss gyümölcsdarabot nyomok kézzel. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt elkészül. A tetejére csokoládémáz vagy cukormáz önthető.
Az őrölt gyömbérből csak keveset használjunk, mert a túl sok gyömbérpor keserűvé teszi
További ajánlott fórumok:
- Aki allergiás a háziporatkára annak milyen gyakran jelentkezhetnek a tünetek{fulladás, stb...}?
- Mire allergiásak az ekcémások? Mitől alakulhat ki az ekcéma?
- 2, 5 éves fiam valószínűleg allergiás, piros a szeme, fújja az orrát és egész nap ordít miatta!
- Tejfehérje allergiások segítenétek?
- Tápszeres babából allergiás gyerek?!
- Tudtok házi csokoládé-bonbon-praliné recepteket(szója és tojásallergiás gyereknek)