Rakott krumpli gazdagon, Zsolt módra recept
120 perc
Kitér
Kitérdekel
Kitérdekel
A Rakott krumpli gazdagon, Zsolt módra hozzávalói:
- 1,5 kg közepes méretű krumpli;
- 3~4 teáskanál só a krumpli főzővízébe;
- 9 db tojás (egy a szakácsé ellenőrzésnek);
~ 20 dkg sima főző, vagy lecsókolbász;
~ 20 dkg füstölt kolbász (most a puhább a jobb!);
- 3 vékony szelet fincsi sonka;
- 2 evőkanál zsír vagy olaj a hagyma dinszteléséhez;
- 1 nagyobbacska fej hagyma;
- 1 pohár (450 gr) tejföl;
~ 5 dkg feta sajt (bármilyen más krémsajt is jó lehet)
~ 5 dkg gyömbér (nem por, nyers!)
- kevés vaj a jénai kikenéséhez;
- ételízesítő (én a Delmát preferálom)
- több csipetnyi zsemlemorzsa
Ja!
Nagy adag türelem és jókedv, hogy beleálljak a főzésbe, majd egy csomó plusz lelkierő, hogy azonnal el is mosogassak, mert itt aztán képződik mosatlan!
A Rakott krumpli gazdagon, Zsolt módra elkészítési módja:
Felteszem sós vízbe főni a krumplit egy nagyobb lábosban, egy kisebben meg a 9 db tojást. A 9 db tojás nem szentírás, lehet több is, kevesebb is, ízlés/pénztárca dolga. Amíg ezek főnek szépen addig előkészítem a többit. Felkockázom a sonkát, lehúzom a bőrét a kolbászoknak. /Én azért teszek bele két fajta kolbászt, mert szerintem így adja ki mindegyik a maga ízvilágát jobban./ Ez idő alatt megfőtt a tojás és a helyére felteszem 2 evőkanál olajban az apróra vágott hagymát üvegesre párolni. Amikor kezdi elveszteni a hagyma a fehérségét, hozzá dobom a vékonyra szeletelt gyömbért és együtt párolom őket tovább. Mire ezek megüvegesednek, addigra megfő már a krumpli is. Közben elővettem egy edénykét, amibe beleteszem a tejfölt, egy csipet ételízesítőt és a feta sajtot, majd nekiállok megtisztítani a tojásokat. A következő mozdulatsor nagyon fontos és az egész alfája és ómegája! Az első tojást a szakácsnak meg kell kóstolnia, nehogy ne legyen jó! Tehát megtisztítottuk a tojásokat és a krumplit. Amíg ezzel szuttyogunk, az üvegesre pirított hagyma és gyömbér nagyjából kihűlt és lehet beletenni a tejfölbe, amibe már belekerült egy csipetnyi ételízesítő is, meg a feta sajt, és az egészet összeturmixoljuk. Ha ezzel is készen vagyunk, kezdhetjük az összeállítást! Kivajazzuk a jénait, megmutatjuk neki a zsemlemorzsát. Én a zsemlemorzsát magos toast kenyér maradékaiból készítem, gondolva a cukromra, amit most nemrégiben megfejelt a doktornénim egy szuper prosztatavizsgálat eshetőségével. Ezután jöhet egy alap kirakás vékony, alig fél cm-s krumpli karikákkal, amit vékonyan megkenek a megturmixolt tejföllel és erre teszem rá az első rétegben a felkockázott sonka darabokat, majd a kolbászkarikákat és végül a tojás karikákat. Ezután megint jöhet egy kis tejfölös öntet, amire jön a következő sor krumpli. Krumplira ételízesítő - de csak nagyon haloványan! - majd az egész műveletet addig folytatjuk, amíg minden összetevő elfogyott és már csak az üres tárolóedények maradnak mementóként a konyhában! Ilyenkor -is! - jönne jól egy kuktalány! Szakácsnőnek - gondolom - kuktafiú, de ugye ezt sosem lehet tudni, mert... ... Kinek a pap, kinek a papné! Tartja a mondás, de én kiegyeznék a lányukkal is. Amíg ezen el filózgattam, bekapcsolom a sütőt alsó-felső lángra és vagy 220 fokra, ráteszem a jénaira a tetőt és zsupsz be a sütőbe. Kb 45~50 perc alatt elég jól összesül, majd leveszem róla a tetőt és bepirítom az egészet. Ezután lehet tálalni.
Nyugodtan változtass az összetevők mennyiségén tetszésed szerint, itt ugyanis semmi sem szentírás.
Kategória: Egytálételek receptjei
A receptet beküldte: Hajnali madar, 2019. febr. 14. 18:26
A rakott krumpli gazdagon, zsolt módra elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.