Pizza/lepény/langalló/calzone tészta recept
45 perc
A Pizza/lepény/langalló/calzone tészta hozzávalói:
1 kg sima liszt (BL 55)
1 db tojás
5 dl langyos víz
1 dl olaj
só
az 5dkg-os élesztő 1/3 része
Pizza fűszerkeverék, esetleg oregano, bazsalikom, őrölt kömény.
A Pizza/lepény/langalló/calzone tészta elkészítési módja:
A tálba először a tojást, sót, élesztőt alaposan összekeverjük. Erre tesszük a lisztet, olajat, vizet. Kidolgozzuk - de csak annyira, hogy a tészta ruganyos legyen. Kb. 10-15 percet hagyjuk kelni. Gombócokat formázunk belőle, majd egy kis ideig ismét hagyjuk 10-15 percig kelni. A sütőformát kiolajozzuk a tésztát - akár kézzel - belenyomkodjuk, akármilyen feltétet tehetünk rá. A pizzához hasonlóan - előmelegített sütőben - sütjük.
Ha azt szeretnénk, hogy a tészta fűszeres legyen, akkor a tojásos keverékbe szórjuk bele a fűszer(eke)t, így biztosan egyenletesen el tudjuk oszlatni a tésztába.
Ha calzonét készítünk, akkor a tésztát vékonyabbra nyújtsuk, kenjük meg szósszal, de csak az egyik felére rakjuk a feltétet és a sajtot, majd hajtsuk félbe, széleit hajtogattuk fel, tetejék pár helyen szúrkodjuk ki.
Kategória: Tésztafélék receptjei
A receptet beküldte: belnea, 2009. okt. 20. 14:26
A pizza/lepény/langalló/calzone tészta elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.