Pikáns sütõtök krémleves recept
200 kcal
7 gramm
28 gramm
1 nagy sütőtök (1-1,5 kg)
2 evőkanál olíva olaj
1 evőkanál vaj/margarin
1 fej apróra vágott vörös hagyma
kb. 1 liter erőleves (csirke, marha)
2 nagy, hámozott, felkockázott krumpli
2 teáskanál reszelt narancshéj
1 teáskanál curry por
Tabasco szósz vagy chilli szósz
csípős paprika ízlés szerint
só
szemes bors az ízesítéshez
2 evőkanál pirított tökmag
A Pikáns sütõtök krémleves elkészítési módja:
Vágjuk félbe a megmosott sütőtököt a közepénél, és szedjük ki kanállal a magokat és a magházat. Távolítsuk el a tök héját, majd vágjuk kockákra a tök-húst. Egy nagy serpenyőben, közepes lángon hevítsük fel az olíva-olajat és a vajat. Amikor a vaj teljesen elolvadt hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és megpirítjuk. 2-3 percig pirítjuk üvegesre, de vigyázni kell, hogy el ne égjen. Ha megpirult, akkor adjuk hozzá a sütőtököt, a húslevet és a krumplit, majd állítsuk nagy lángra a tűzhelyet. Miután felforrt a leves, állítsuk ismét alacsonyabb fokozatra a tűzhelyet, tegyünk fedőt a lábasra, és addig főzzük, míg a zöldségek teljesen megpuhulnak. Ez kb. 20-25 perc. Amikor megpuhultak a zöldségek szűrőkanállal szedjük át egy turmixgépbe egy kis lével, vagy merülő-mixerrel pépesítsük a levest. Adjuk hozzá a narancshéjat, a fűszereket, curry port, sót, borsot. A leves elkészül néhány perc folyamatos kavargatás közbeni forralás után. A pirított tökmagot rászórjuk és úgy tálaljuk.
Aki nem akarja nagyon krémesnek a levest, az rakjon bele max. 1 kg-ot.
Egy adag (kb. 2 dl):
Koleszterin: 5 mg
Nátrium: 147 mg
Fehérje: 9 g
Rostanyagok: 3 g
Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei
A receptet beküldte: 98a882c496, 2009. okt. 15. 17:23
A pikáns sütõtök krémleves elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.