Penész a lakásban és virágokon. Mit lehet ellene tenni? (tudásbázis kérdés)
Amit lejebb irtak
Gyakori szellőztetés, de inkább egy szellőzőrács beépitése, áttörve valahol a falat
1 ismerősömnél éppen most oldottuk igy meg, várom az eredményt
Régi ablak helyett műanyag lett betéve és nem hogy penész hanem szinte vízesedik
Nagyon sokszor a műanyag nyílászárók a hibásak, mert nem tud szellőzni a ház.
Itt a megoldás a nagyon gyakori szellőztetés.
Nem túl környezet,-és emberbarát, de a meglévő penész biztos eltávolítási módja, ha szivacsra hipót tesztek és azzal törlitek le a falat. Közben nyitott ablak, arcmaszk!!!!
Köszi a válaszodat.
Egyenlőre még gondolkodunk. Most van egy páramentesítő készülékünk, attól várjuk a csodát :-)))
De hosszú távon, ha kicseréltettem az ablakaimat, akkor valószínűleg ez a szellőző lesz a megoldás.
Szia!
Egyáltalán nem hűl ki tőle a lakás.Lehet,hogy picivel többet kell fűteni,de én még azt se vettem észre.Van egy icipici légmozgás,de nem olyan,hogy mozogjon a függöny,stb.Hanem nincs az a fullasztó,"álló"levegő,mint tavaly.Nekem pl. a fejem alváskor az ablak alatt van,de nem érzem a hideget.Tehát nagyon kis mennyiségben,és folyamatosan engedi be a levegőt,és biztos a hatás,mert idén nem jött ki penész.Míg reggelre a szomszédok ablakairól csorog a pára,nekem nem párásak az ablakok,csak az erkélyajtó egy kicsit.Szerintem megéri!
Szia!
Engem is érdekelne ez a szellőztető.
Olvasgattam róla a neten, de persze aki csinálja, csak jót ír.
Az érdekelne, hogy nem hűl-e le a lakás, ha állandóan szellőztetve van?
A másik kérdésem, hogy észrevehetően van-e "huzat" tőle, tehát érezni-e a légmozgást, vagy mozog-e a függöny?
Előre is köszi...
Én azt szeretném megkérdezni, hogy ha tegnap raktunk cerezitet a hálóba akkor miért lett totál penész pöttyös a fal, és 2x olyan vizes az ablak?
Ez a lényege, vagy miért?
És az igaz hogy ha cerezit van a szobában akkor nem szabad ablakot nyitni?
Valaki segítsen :(
A sok virág is lehet(egyrészt)ludas a dologban.Nekünk is rögtön azt tanácsolták még az elején,hogy csökkentsük a virágmennyiséget.Ja,és valamiért nem is szeretik nálunk a virágok,szenvednek.Lehet,hogy a sok pára nem használ nekik sem?Amúgy én nem érzem a párát,mikor belépek a lakásba.
Ami talán valamennyire hatásos volt nálunk(de még nem kiabálom el,hiszen penészszag van msot is,a falon azonban egyelőre nem látszik):az ablaktokokba szellőzőt építtettünk be tavasszal.Addig csuromvíz volt az ablak alsó része reggelente.Most megvártam a hideget,hogy nyilatkozhassak,ugyanis akkor lesz nagyon párás az ablak,ha kint hideg van.Eredmény:az ablakokon nincs,csak mikor főzök(de utána hatalmas szellőztetés),reggelre pedig icipicit a teraszajtón van,főleg,ha a vizes ruha bent szárad.Ha nem szárad bent,akkor nincs.tehát az agyonszigetelt lakásokba hasznos szellőzőt beépíteni,mert azon állandóan pici levegő áramlik be.
Jesszus, gratulálok...
Én is szeretnék :(
Fiaméknálk is a penész okoz gondot.+ éve vették a lakást, teljesen új,egy lakóparkban,a falak penészednek.Lehet, hogy náluk is a sok virág a hibás?
Rengeteg virág van benn a lakásban.Igaz, hogy sokat szellőztet, de akkor úgy látszik ennyi virághoz kevés
Nincs ágyneműtartónk. Onnan nem jöhet.
Az ágy meg a szekrénysor egyben van, ilyen áthidalos izé mizé :) tehát elvileg onnan sem jöhet. A penész ha jól tudom a plafontól jön lefele, a plafon meg nem penészes. Párom szerint nem penész szagot érzek, hanem hogy új a lakás és a fa szagot érzem... Hát nem tudom...
-gyakori szellőztetés
-lehetőleg fa bútorok a helységekben
{bár ne legyen minden oldala lakkozott,a fa szabályozza a páratartalmat}
-hypos lemosás,fürdőszobában töményebb oldatot használni
-szekrényeket nem szabad a falhoz szorosan odatolni,legyen hely a levegő áramlásának-bár 4 cm
-felesleges kacatokat eltávolitani a jobb levegőáramlás érdekében,mert penész főleg ott keletkezik,ahol pang a párás levegő
-páraelszivó használata stb.
-műanyag dolgok helyett természetes anyagok használata
Olvasom az ötleteket,hátha van valami,amit nem próbáltunk még.Nálunk a hálószobában volt-van a legnagyobb baj,a fal azon az oldalon,amely a leghidegebb(nincs szomszédos helyiség),és a bútorok háta is megpenészesedett már többször.
Szellőztetés nagy mértékben megy,a falat ecettel,Domestossal,penészölő sprayyal,és valami penészölő festékkel is kezeltük több ízben.A bútorokat ecettel,Domestossal lemostuk.Az ablaktokokba szellőzőt tetettünk,igyekszem délelőtt főzni,és jól kiszellőztetni,ruhát kint szárÍtani...nem tudom,még mit lehet?El vagyok keseredve,ráadásul kisgyermekünk is van,akinek nem tesz jót a penész.Ja,és a Ceresit páraelszívót is használtam,de alig gyűjtött valami kevés folyadékot össze,tehát szerintem nagy pára nincs is.
Jelenleg elvileg látható penész nincs,de én érzem a szagát.Mitől lehet?
Lehetséges,hogy a szigetelést kéne megnézni,a falat le kellene bontani?(új építésű társasház)
Nem tudom hogyan tudnám csökkenteni az ezer fokot a lakásban. Nem megy a fűtés, igy nem tudom... Szellőztetek amennyit csak bírok, törlöm az ablakot de a penész úgyanúgy jön. Rádásul érzem a penész szagot a hálóban...
Én azért nem hiszem hgy szívesen lemosnám a falat bármivel is. Főleg ecettel.
Nálunk a munkahelyen van 95%-os ecet :) Lehet az tuti kiölné őket :)
A penésztől megszabadulni kemény mérkőzés.
A hypo, ecet, stb. ideiglenes megoldást adhat, de nem öli ki a penészt, hosszabb távon eszi az anyagot (falat, ablakot, bútort, miegymás) és főleg nem szünteti meg az okot, tehát a penész úgy is visszatér!
Vegyél Merkur-F penészgátló lemosóoldatot (nagyobb festékbolt, OBI, BauMax és hasonló helyeken, kérd az eladótól) és a leírás szerint kend be vele a penészes felületet. Előtte ne nyúlj a penészhez. Ez öli a spórákat, így, ha szerencséd van, néhány évig béke lesz. Ha végképp meg akarsz szabadulni, meg kell keresni a kiváltó okot. A nagy párásság pl. helyből rossz, keresd meg mitől. (virágtól biztos nem, elhiheted - én egy hatalmas, növényekkel zsúfolt asztal mellett alszom, és csak jót tesz! - valami egyébnek kell ennie). Ha u.n. hőhíd van (rossz a szigetelés, bevezeti a kinti hideget, a lakásmeleg párája kicsapódik) akkor szigetelni kell, ami persze néha nem olcsó mulatság. Fő ok szokott lenni, ha nem mozog a levegő (szekény mögött) de ez nálad nem lehet. Nem tudom mitől van nálad ezer fok, de valahogy csökkenteni kéne valami normál állapotra.
Sok sikert a harchoz!
Az ecetes lemosásról itt a hoxa valamelyik fórumában olvastam talán a házi praktikákban . Azt mondják ha egyszer "lemosod" utána nincs többé véglegggg!!! eltűnik. Az hogy mennyire lesz hatásos még nem tudom de egy biztos a hétvégén az egész fertőzött részt áttörlöm.
Tömény hypotól kezdve a penészölőig mindent kipróbáltunk festéskor is olyan festéket vettünk ami alatt szellőzik a fal . Remélem most már tényleg fog használni pont mire elmegyünk :(
További ajánlott fórumok:
- Nálatok hány fok van a lakásban?
- Nektek szokott a mosógép mosópor-öblítőszer adagolója penészesedni? Mit lehet ellene tenni?
- Macska a lakásban - érvek és ellenérvek
- Csótány a bérházi lakásban! Mi a leghatékonyabb módszer ellene?
- Szabad-e a lakásban állatot tartani? Ebben a témában kellene érvelő kiselőadáshoz segítség!
- Miért penészedik a föld teteje a lakásban a virágok cserepében? Mit lehet tenni ellene?