Pectus excavatum -- tartósan beteg? (beszélgetés)
Szia! Engem 15 évesen műtöttek pectus excavatummal, Pesten. Két évre rá vették ki a lemezt. Nem volt súlyos a deformitás, azt mondták az ortopédián, úszással korrigálható lenne. Mivel epilepsziás voltam, úszásra nem járhattam. (Egyébként az itteni ortopédia szerintem semmit sem ér. Gyógytorna, egy év múlva kontroll. Ezt játszottuk 3 éven keresztül, eredménytelenül.)
Nem számítottam tartós betegnek, mindent ugyanúgy csináltam, mint a többiek. A műtét után persze éltem a lehetőséggel, és könnyített felmentést kértem tesiből. De ez csak a lustaság miatt volt :)
Szia!
Köszönöm, hogy írtál. Nekünk a kötelező éves státuszon mondta a drnő, hogy gerincferdülése van a fiamnak, adott beutalót ortopédiára. Ott megállapították, hogy nincs gerincferdülése, minimális mellkasdeformitása van, se röntgen se semmi, fújjunk lufit aztán annyi. Tovább vittem egy másik orvoshoz, ő már középsúlyosnak mondta, össze is hasonlította másik kisgyerekkel, akinek normál mellkasa van és tényleg szembeötlő a különbség, még így laikusként is. Azt is mondta, hogy mivel ez egy fejlődési rendellenesség, így már születéskor is megvan, de kb egy éves korig, míg gömbölyűbb a baba, nem nagyon veszik észre a gyerekorvosok. Szóval szerintem Ti még bőven időben vagytok. Ha nyugtalanít a dolog, szerintem keress egy megbízható orvost és ha úgy érzed ne állj meg egynél, mert a korai fejlesztés viszont nagyon fontos lenne. Nagyon elkeseredtem én is, most ugyan nem okoz gondot a belső szerveknél és kitartó munkával talán nem is fog, de az én kisfiam nagyon mozgékony, imád sportolni, de sajnos nem biztos hogy bírni fogja a jelentősebb fizikai terhelést:((
További ajánlott fórumok:
- Tudja valaki miért vonták meg a tartósan beteg, állandó gyógyszerezésre szoruló asztmás gyerekektől a magasabb családi pótlékot?
- Mit lehet igényelni tartósan beteg gyereknek, emelt családiról tudok és a közgyógyról is, van még valami?
- Tartósan beteg gyermekek szüleitől is elveszik a gyest?
- Tartósan beteg gyermeknek mi alapján számíthatna?
- Gyes és tartósan beteg gyermekeket nevelő anyukáknak állás, tanácsadás
- Gyermekként tartósan beteg, felnőttként nincs egészségkárosodása. Hogy van ez?