Párosan szép az élet
Grillezett tonhal brokkolival
A cél: serkenti a szervezet rák elleni védekezését
A magyarázat: a halban lévő szelén és a növényben lévő méregtelenítő enzim 13szorosára növeli az étel rákmegelőző hatását. Fontos szelénforrások a szárnyasok is, az említett enzimből sok található a káposztában is.
Spenót avokádóval
Cél: védje szeme világát
A magyarázat: ha avókádót eszik a spenót mellé-ezzel nagyon jót tesz szemének! Az avokádó a zöld levelű zöldségekből felvehető lutein mennyiséget. Ez a kémiai anyag igen fontos a szembetegségek kivédése, például a makuladegeneráció ellen. Az időskori vakságok egy része e betegség miatt alakul ki.(Sok lutein van a zöldbabban is.)
Kesudió narancslével
A cél:megelőzi a vérszegénységet
A magyarázat: a kesudió igen jó vasforrás, és a vas elemi fontosságú vérszegénység ellen. Több szivódik fel vasból, ha valamilyen C-vitaminban gazdag élelmiszert is fogyaszt s kesudió mellé.Például narancslét! A C-vitamin olyan kémiai változásokat hoz létre létre, amelyek a zöldségfélékben lévő vasat könnyebben feldolgozhatóvá teszik a szervezet számára.
Párolt Lazac joghurttal
A cél: erősitse csontjait
A magyarázat: a kalcium alapvetően fontos az egészséges csontok miatt, de D-vitamin jelenlétére is szükség van ahhoz, hogy feltudjon szivódni a bélből. Mindkét anyag megtalálható a sajtban és a zsíros tejben, csakhogy ezek fogyasztása növelné koleszterinszintet. Egészségesebbb választás a D-vitaminban gazdag lazacot sovány joghurttal fogyasztani!
Répa vajjal
A cél: serkentse immunrendszerét
A magyarázat: a répa az egyik legjobb béta-karotin-forrás, az a növényi hatóanyag, amelyre elemi szükség van az erős immunrendszerhez. A párolt vagy főtt répa egy kis vajjal vagy egyéb zsiradékkal(pl:olivaolajjal) jobb, mint nyersen fogyasztaná. Az ebben a formában elfogyasztott répa zsírban oldódó béta-karotinjának 60-70 százalékát is felszivja a szervezet, míg a nyers répa esetén csak a hatóanyag 2-3(!) százaléka hasznosul.
Paradicsom kevés napraforgóolajjal
A cél: hogy karban tarsa a szívét
A magyarázat: a zsiradék kiséretében fogyasztott paradicsomból több zsirban oldódó lilkopén( ez is antioxidáns) hasznosul. A lilkopén a szivbetegség és a rák megelőzésére kiváló. A napraforgóolaj gazdag E-vitaminban. A lilkopén és az E-vitamin együtt sokkal hatásosabb a magas koleszterinszint okozta érelzáródások megelőzésére.
Írta: Eliske, 2007. április 24. 13:42
Fórumozz a témáról: Párosan szép az élet fórum (eddig 6 hozzászólás)