Pacalpörkölt kuktában recept
240 perc
A Pacalpörkölt kuktában hozzávalói:
2 kg tisztított marhapacal
40 dkg vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 db zöldpaprika
2 fakanál disznózsír
vagy ízlés szerinti más zsiradék
2 evőkanál őrölt pirospaprika
1-1 kiskanál csípős őrölt paprika
frissen őrölt kömény
morzsolt majoránna
őrölt fekete bors
Aki szereti: 1 db cseresznyepaprika ízlés szerint.
A Pacalpörkölt kuktában elkészítési módja:
A tisztított pacalt többször váltott hideg vízben megmossuk, majd hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, a vizet leöntjük róla, és hideg vízben átmossuk, majd kuktába tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Lezárva puhára főzzük kb 2 óra alatt. (Normál edényben kb 4 óra). Amíg a pacal fő, megtisztítjuk a vöröshagymát és a paprikával együtt apróra vágjuk. A kuktából, kivéve a főtt pacalt ceruza vékonyságú csíkokra vágjuk. A disznózsírt egy nagyobb lábasban felmelegítjük, megfuttatjuk rajta a köményt, belerakjuk a vöröshagymát és a zöldpaprikát, majd meghintve sóval üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a pirospaprikát, felöntjük 2 dl lével a pacal főzőlevéből. Hozzáadjuk a pacalt, a zúzott fokhagymát, megszórjuk sóval, majoránnával, és aki szereti beleteszi a cseresznyepaprikát is. Lassú tűzön főzzük. Akkor jó, ha a leve besűrűsödik. Főzés közben kevergetjük, mert különben leégne. Ha szükséges öntünk hozzá a pacal főzőlevéből. Ha a pacal megpuhult, ízlés szerinti mennyiségű őrölt fekete borssal is megszórjuk. Petrezselymes burgonyával, friss házikenyérrel és idény szerinti valamint savanyúsággal kínáljuk
Ez a mennyiség 10 főre elegendő.
Kategória: Húsételek receptjei
A receptet beküldte: varbóc, 2017. ápr. 29. 05:13
A pacalpörkölt kuktában elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.