Oviban csapkodja társait 4 éves kislányom. Mitől lehet? (tudásbázis)
Figyelemhiány, féltékenység, nem akar oviba menni... sok oka lehet. Többször kell neki mondani, hogy nem szabad, de igazából ezt a gyerekek egymás között kell hogy leboltolják.
Az én kisfiam 3 éves, október óta bölcsis, de mai napig nem akar bemenni, az ajtóban hisztizik, hogy elmegy apa. Ha valami nem úgy van, ahogy akarja megint jön a hiszti. Akaratos, ráadásul testvérféltékenység is bezavar. Igaz ő nem verekszik, de őt pl már többször harapták/ütötték meg. Sajnos ezzel nem lehet mit kezdeni. A gondozónőknek kellene fokozottabban figyelni azokra a gyerekekre, akik hajlamosak ütni/harapni, mert valószínűleg a figyelemfelkeltés miatt csinálják (vagy gyógypedagógiai okból, de annak más jelei is lennének), ez viszont nem megoldható, mert túl sok a gyerek.
Törődj vele sokat, játsszatok, figyelj rá jobban oda. Később ő is türelmesebb lesz (ezt meg kell tanulniuk, hogy nem körülöttük forog az egész világ, csak anyáé és apáé, és ez bizony nem könnyű dolog), meg fogja tudni tanulni kezelni az indulatait. Magyarázd el neki hogy miért nem szabad ütni, az én 3 évesem pl tökéletesen tisztában van azzal, hogy mit miért nem szabad, mégis megcsinálja... függ sokban a gyerek természetétől is, hogy mennyire rugalmas, de szerintem a legtöbb 3-4 éves gyerek önző, főleg ha első gyerek, és ezzel nincs is semmi baj. Közösségbe kerülés után tanulják meg, hogy osztozni és alkalmazkodni tudni kell, de ez nem kevés idő.
Kitartás és türelem. Ezzel csak ennyit lehet tenni!
nagyon sok mindenfélétől..
ez az info túl kevés