Orchideákról (beszélgetős fórum)
Tehát a fakéreg a "földjük", amit ugye, mi is teszünk a kaspóba.
Akkor próbáld meg és meglátod.
Mert az eredeti élőhelyükön sincsenek földben. :)
Miért is nem teszel földet?
Köszönöm szépen, végül is eredeti élőhelyükön sincsenek semmilyen földben, csak a fákon kapaszkodnak, de nem élősködnek rajtuk.
Ha permetezéssel szeretnéd megoldani a vízpótlást, lágy vizet használj.
Tápoldat igen ritkán kell, eredeti élőhelyükön sem kapnak.
Igen, ráncosodni kezd a levele, sárgul, esetleg a léggyökerek száradnak el. Első időkben megpróbáltam a léggyökereket eldugdosni átültetéskor, aztán olvastam, hogy minél jobban kidugja őket, annál jobban érzi magát, ebből lehet következtetni :)
Szerintem kicsit kell, hogy valami tartsa a nedvességet. Megteheti, hogy időnként kiveszi és bemeríti ugyanúgy, mint mi, de ez hamar megszárad... epifita formában van moha, zuzmó, fakéreg, amibe kapaszkodik.
Gondolom jelezni fogja, ha nem lesz jó neki.
Teljesen felesleges szerintem, hogy kavicságyon álljon.
Most Globus elbizonytalanított, úgyhogy nem tudom, hogy jó-e, ha egyáltalán nincs a gyökerei között táptalaj.
Próbáld meg :) Gyökerek így nem tudnak felvenni nedvességet, talán a páratartalommal kellene játszadozni.
Így még nem tartottam, mert végül is az élőhelyükön sem földben vannak. Azért vagyok kíváncsi, hogy élne-e így is?
Nekem van egy olyan, amelynek alig van talaja, vagyis csupa gyökérzet az edény. De az olyan sűrű az átlátszó kaspóban, hogy megtámasztja a növényt. Gondolom, felélte, fogalmam sincs... szóval más, ha eleve így akarja elültetni, mint a növény alakítja magának.
Én is úgy locsolom, ahogyan írtad, heti 1x bemerítem, lecsepegtetem és megy a helyére. Szeretik.
Feltöltöttem, tehát most így néz ki. Élne ha így hagynám?
Nem szabad folyamatosan vízben állniuk! Hetente 1 locsolás doszt elég, az is úgy, hogy megöntözöd, aztán kiöntöd alóla a vizet.
Adarlapod. Új kép feltöltése.
Hogyan tudok képet feltölteni?
Nem, de én úgy kérdeztem, hogy kiszedtem a földből és csak cserépben van, az alátétben pedig kavicsok amely vizes. Így vajon meddig él? Képet próbálok feltenni róla
Van külön orchideknak való keverék, azzal elég jól elvannak. Az átlátszó cserép jó ötlet, mert a gyökerekkel is fotoszintetizál.
Csak a kinézet miatt akarsz kavicságyat?
Sziasztok! Szerintetek egy lepkeorchidea meddig élne föld nélkül átlátszó cserépben, úgy hogy vizes kavicságyon van?