Orchidea gondozása 1. (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Orchidea gondozása 1.
Sziasztok.
Májusban kaptam egy lepke orchideát 4 levéllel virágzó állapotban,majd elvirágzott,azóta nem virágzik,de már kilenc db levele van,a légzőgyökerek kezdenek száradni,pedig gondozom,mit tegyek?
Rendbejött a ráncos levelü orchideám. :)
Nagyon örülök mind a kettönek, hogy sikerült öket az üzletböl megmentenem attól, hogy kidobják. Elvirágzott már mind a kettö, az egyiknek nem vágtam le a szárát, mert jött rajta mellékhajtás és lassan már ki is nyílik és ugyanezen a virágon nö egy másik szár is. :)
A másiknak (amelyiknek ráncos volt a levele) teljesen levágtam a szárát az elvirágzás után és már annak is jön egy teljesen új szár.
És mind a kettö idököben levelet is hajtott. :)
Köszönöm a segítségedet!
Fényképezni sajnos nem tudom!
Virágzik,meg nő rendesen.Csak olyan magasra nőtt az egyik szár hogy elhúzza a súlya a cserepet!1-el nagyobba ültettem és átlátszóba,és mégis kicsinek tűnik.
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni!A virágomnak a levelei nőnek fölfelé,már jóval magasabb mint mikor kaptam.
Csak télen virágzik 1x,levélszárak közül nő ki a virágos szár.
Én szerintem túl sok a levélszár,nem mertem megnyesni,mert lehet hogy nem élné túl.
Nem tudom mi a neve,halványlila kb 4-5 cm virágai lesznek.
Anyám virágainak alig 3-4 levele van,és úgy virágzik neki.
Az enyém meg szinte bokor!Normális?
Köszi a válaszokat! A gyökerek mostmár szép zöldek és a levelek ráncai is kezdenek kisimulni. :-)
Remélem mostmár helyre ön és sikerült megmentenem. :-)
Szia!
Köszi szépen a választ. És a ráncos levélnek is a korábbi vízhiány lehet az oka?
Szia!
Vásároltam két Phalaenopsis Orchideat leárazva, mivel már kezdenek elvirágozni. Az egyik nagyon szép egészségesnek tünik, kemény levelekkel és zöld gyökerekkel.
A másik is szép, virágzik is még, csak két dolog nem tetszik rajta:
1. valamiért nem elég kemények és ráncosak a levelei
2. a gyökerei szürkés-fehérnek látszanak.
Túl és alul sincsen öntözve és párásítok is neki.
Mi okozza? Mit tudok vele csinálni? Hogy lehet helyrehozni?
akkor az lepkeorchidea (Phalaenopsis), van roluk egy masik cikkem (Orchidea ABC 2)
amugy amig zold a szar, nem kell vele semmi mast csinalnod, mint eddig
sziasztok!
nekem is van orchideam,lepotyogtak a virágok!
Mit kell tennem vele,vagy csak várjak??
Amikor megkaptam, 1,5 hétig nem látott vizet, nem bírt kiszáradni a földje, nekem már akkor gyanús volt, hogy a virágüzletben öntözhették túl. Szóval úgy jön ki, hogy kb. kéthetente beleállítottam vízbe fél órára, csak alulról szívta a vizet, lecsöpögtettem, máshogy nem öntöztem. Ezek szerint a levegő páratartalma is ideális, mert sokáig nem bírt kiszáradni a földje. Ezt könnyen tudtam ellenőrizni, amíg az átlátszó edényke fala nedves volt, nem adtam neki vizet.
Nem tudom, hogy még legyek-e türelmes, várjak vele, hátha fog még virágozni és hátha nem sárgul el a többi levele... vagy valamit kellene vele kezdenem. De mit?
Köszi a reagálást, már vártam, mikor jössz :)
2 hét alatt 2 levélsárgulás. Az egész levél elsárgult, megpuhult, levágtam, vagyishogy alig kellett hozzá érni, a kezemben maradt.
A szobában kb. 22 fok van, az talán nem túlzottan meleg.
Mit kezdjek a lepkémmel? Meg lehet még menteni? S ha igen, hogyan?
Sziasztok!
Az én lepkeorchideámnak szintén lepotyogtak a virágai és a bimbó is (nem voltak elszáradva), ezenkívül a levelei is fokozatosan sárgulnak. Már csak a csupasz szár van és egyelőre 3 levél. A gyökereit néztem, zöldek, de vannak barnás-szürkés színűek is. Kb. 5 hete van nálam ez a virágocska. Szobahőmérsékletű forrázott vízbe állítom fél órára, amikor már száraz a földje. Utána lecsöpögtetem, nem áll vízben. Az edényébe tettem kavicsokat kevés vízzel, nem éri víz. Ablak mellett van, kap fényt, nem tűz oda a nap.
Mit kezdjek vele?
Kérem a segítségeteket! Meg szeretném menteni. Köszi.
szia!
én még márciusban kaptam az orchideámat,nagyon szépen virgzott,de most lehullott az összes virágja:(mi lehet baja?!vagy ez normális?!bombói meg nincsneek,fényben van,de nem napban,sztem nem a helyével van baj,de nem tudom?!
További ajánlott fórumok:
- Orchidea gondozása 2. - Lepkeorchidea - Phalaenopsis
- Újszülött gondozása - avagy vihetjük-e kávéházba pici babánkat?
- Kinek, milyen tapasztalatai vannak a lepkeorchidea gondozásával kapcsolatban?
- Orchidea gondozása, személyes tapasztalat
- Tartós ápolásra szoruló beteg gondozása kinek a kötelessége?
- Az ékszerteknős gondozása