Nyilászáró cserét szeretnék!!!! Tapasztalatokat olvasnék! :-) (tudásbázis)
nem csak az anyagtól függ, hanem hogy milyen minőségű nyílászárókat vettetek..
Sajnos vannak dolgok,amiket kispórolhatnak...
van nálunk is egy ilyen ablak, én nem szeretem hogy ilyen, most utólag.
be van műanyaggal burkolva a régi tok, és 4-5 év alatt kezdenek a műanyagok elválni.
néhány helyen - talán ott ahol a fa tok van - télen előfordul penész is, talán ott nem sikerült rendesen kifújni purhabbal.
és a nagyon vastag kerethez viszonlag kis üvegfelület társul.
igaz , ez a verzió alig jár koszolással.
de ha tudom,hogy ilyen lesz (nem csúnya egyébként) akkor inkább vállalom azt a kis extra koszt takarítást, és hagyományos módon csináltatom.
Nálunk a régi fa dupla ablakokat cserélték műanyagra. Az árban benne volt a javítás és a takarítás is (kicsit kellett csak porszívózni) és 1 nap alatt kompletten megcsinálták.
DE:
azóta ha esik az eső utána nehéz nyírkos a levegő a lakásban, hiába szellőztetek, a ruhák alíg akarnak beszáradni, a szobaajtók bedagadnak és nem lehet becsukni őket. Már megbántam a műanyagot, inkább fa kellett volna.
A kiválasztásnál nagyon fontos az üveg hőszigetelő képessége, mivel az a legnagyobb felület ugye az ablakból.
nálunk az emeleten olcsóbb, kisebb hőszigetelő képességű üveg van, télen folyik rajta a pára belülről, meg penész is volt már.
a földszinten már jobban figyeltünk erre, és drágább, nagyobb hőszigetelő képességű üvegűt kértünk. ez annyira fogja a hőt, hogy hajnalra képes KÍVÜLRŐL bepárásodni. tehát alig enged ki valamit a benti melegből, különben ugye nem párásodna, mert meleg lenne az üveg, nem tudna lecsapódni rá a pára.
én a műanyag ablakra esküszöm, mert az nem vetemedik, deformálódik,mert a faablak ha eső, víz, napfény nagyon intenzíven éri, a legjobb minőségűnek is évek múlva ugyan, de megárt. igaz, a műanyag nem olyan szép,mint egy faablak.
jól gondold át, hogy hova milyen nyílásút kérsz, nyíló, bukónyíló,(Pl konyhába ahol főzöl nagyon hálás a bukónyíló) esetleg vannak helyek ahova fixet is lehet - ha kívülről tudod pucolni, és mellette már van nyíló pl. terasznál. a fixel sok pénzt lehet spórolni.
a műanyag ablakokhoz kapható alukeretes üvegszálas szúnyogháló marha drága, viszont tényleg örök életű, egyszer kell megvenni. próbálkoztunk az öntapadóssal, de néhány hét után lejön. a műanyagot meg pár év után elérleli a nap.
kosszal jár, mint minden felújítás, de elég haladós munka, reggel kijönnek, kiveszik a régit, berakják az újat, pár óra alatt kész egy ablak. másnap lehet vakolni, javítani, aztán festeni, takarítani. - mondjuk attől függ hány ablakod van hány helyiségben...
mindenképp érdemes egy amúgy is ütemezett festéssel összekötni, mert azt nem nagyon úszod meg.
az ablakos cégnél külön kérdezz rá, hogy a kőművesmunkát is megcsinálják-e vagy azt külön kérni kell.
Nem olcsó móka, de ha elég vacakok az ablakaid, akkor hamar érzed a különbséget. Nálunk azonos fűtés mellett átlag 3-4 fokkal melegebb volt a lakásban. A földszinten, ahol a jobb ablakok vannak. És reggelre pedig 5-6 fokkal kevésbé hűlt le a lakás mint régebben.
ja, és az is nagyon fontos, hogy a házatok le van-e kívülről szigetelve? mert ha igen, akkor a műanyag ablakokkal és a műanyag külső szigeteléssel egy lég- és páramentesen zárt lakótered lesz, és sokkal többet kell szellőztetni, (ezzel kiengeded a megspórolt meleget) penészedhet, stb. családi háznál, pláne réginél, ahol alulrül nedvesedhet a fal, ez nagy baj tud lenni. panelnál annyira nem érdekes, ott amúgy is száraz a levegő.
remélem tudtam hasznosat is mondani.
Mi tavaly cseréltettük a régi duplaüveges faablakokat műanyagra. Hát készült fel a hatalmas koszra. Mi egy hétig szószerint a koszban jártunk, minden bútor letakarva. Mindennap takarítottam, de nem sok értelme volt.
És így utólag már bánom, hogy nem faablakokra cseréltük, mert télen a fal penészedett és hát tegnap pakolásztam a cipősszekrényben, és a téli bőrcipőm is tiszta penész lett. Pedig gyakran szellőztetek. Idáig egyáltalán nem penészedett semmi.
Ha nyitott égésterű gázkészülék van a lakásban, akkor figyelni kell rá hogy a levegő ellátása biztosított legyen a csere után is. Ezt legegyszerűbben az ablakkeretbe épített légbeeresztővel lehet megoldani.
A CO mérgezések egyik leggyakoribb oka a nyílászáró csere utáni hiányos légellátás.
További ajánlott fórumok:
- A műanyag nyílászáróknál miért vizesedik az ablak belülről?
- Műanyag nyílászáróról mik a tapasztalatok?
- Műanyag nyilászáróim vannak és állandóan belül vizes az ablakom miért?
- Mennyi kb. a távhő számla havonta télen illetve nyáron? A lakás 38 m2, fa nyílászáróval.
- Pályázni szeretnék fűtés és nyílászáró korszerűsítésre. Nem találom a kitöltendő űrlapot.Tudtok segíteni?
- Melyik a jobb a fa vagy a műanyag nyílászáró?