Norvégiában élők ide! Milyen az élet Norvégiában? (beszélgetős fórum)
Sziasztok.
Egy kis infóra lenne szükségem. Már évek óta Svédországban élek és jelenleg tanulok és lehetőségem lenne a gyakorlatom 3 hónapját Oslo-ban tölteni, de a lakhatást magamnak kell megoldani. 4000 SEK extrát kapnék. A kérdésem, hogy szerintetek ezért a pénzért mit lehet bérelni és hogy milyen netes oldalak vannak? Vannak diák szállások? Magánemberek, esetleg magyarok nem szoktak kiadni? Köszi
Köszönöm a választ.
Abban még tudnál segíteni, hogy milyen oldalon/oldalakon érdemes állást keresni?
Szia!
Az hogy elég-e az angol főleg attól függ, hogy mennyire speciális területen van tapasztalatotok és abból itt mennyire van hiány. A férjem pl. ipari automatizálásban dolgozik, villamos- és rakétamérnöki végzettséggel sok éves tapasztalattal hadiipar, hulladékhasznosítés, atomerőművek, könnyűipar területén jelenleg főleg olajipari hajókra fejleszt dolgokat, így neki 3 évvel ezelőtt bőven elég volt az angol kommunikációs szinten. Más mérnökök, pl. sok építész, építőmérnök a norvég hiánya miatt nehezebben kap állást, mert ott nagyobb a kínálat is. Érdemes otthonról keresni állást.
A lakhatásban való segítség is változó, vannak cégek ahol vannak céges lakások, vagy segítenek bérlakást találni, attól is függ, mennyire kell nekik az adott ember. Keresni elsősorban a finn.no-n tudtok de amíg nincs állásajnálat, nem nagyon tudtok lépni, mert a bérléshez bankszámla és D-number kell, az meg csak akkor van ha van munkaszerződés. És általában bérbe is csak leinformálható embernek adnak, nálunk pl. felhívták a férjem főnökeit is hogy leinformálják.
Ha nem valamilyen nagyon keresett szakterületen dolgoztok, akkor középszintű norvég kell, amivel a mindennapokban lehet boldogulni. Általában nem nyelvvizsgát kérnek a munkábaálláskor, hanem használható nyelvtudást, ill. sok helyen van saját nyelvi teszt, szóbeli és írásbeli is. Kb. az A2-B1-es szint a minimum ott ahol nem elég az angol.
Sziasztok.
Információra lenne szükségem.
Párommal tervezzük, hogy mind a ketten a jövőben Norvégiába költöznénk. Mind a ketten mérnökként dolgozunk itthon.
A kérdésem az lenne, hogy aki kimegy, az pl szállást hogyan tud intézni magának, illetve hol érdemes keresni.
A másik pedig az, hogy mennyire szükséges a norvég nyelvtudás és milyen szinten? Jelenleg mind a ketten csak angolul beszélünk.
Köszönöm a válazsokat előre is.
Én csak szimpatizáns vagyok, nem élek kint.
Levelezőként germanisztikát hallgatok az egyetemen, és tanultunk az önkéntes munkáról. Már Németországban is más a megbecsülése, mint nálunk. Sokan magasabb állásokban dolgozva is fontosnak tartják, hogy évente önkéntes munkát is végezzenek.
neten:D angolt is így tanultam (no meg a játékok)
most a norvégot úgy tanulom, hogy van ez a duolingo cucc+ az NRK-ról fordítom a híreket, hallásra meg az NRk P3-t és P1-et hallgatom:D
Remek!:D
Hogyan tanulod a nyelvet? Órára jársz, vagy a neten?
sziasztok!
minden álmom Norvégia. azt tervezem, hogy miután meg lett a CNC szakmám (még 2 év), 1 év önkénteskedésre kimegyek. 0 fizetés ugye, de nem kell költeni szállásra és kajára. ezalatt pedig tudom rendezni a dolgokat (rendes meló az önkénteskedés után, albérlet keresése stb.). a nyelvet tudni fogom, mire kimegyek:)
szerintetek ez így jól hangzik? Bergenbe, Trondheimbe (Nidaros:D) vagy északabbra szeretnék költözni majd.
Sziasztok! Szerintetek svéd és angol nyelvtudással mennyire lehet elhelyezkedni health care területen?
Gondolok itt ápoló,műtős asszisztens,live in care
Előre is köszönöm a választ/válaszokat :)
Szerintem az a realitás, ha a férjed fél-egy évig egyedül lenne kint, ha ezt tudjátok vállalni. Ebben az esetben nem kellene egy teljes lekást bérelni, elég lenne csak egy szobát (sok olyan lehetőség van ahol több embernek adnak ki egy laksát közö könyha-fürdő használattal).
Albérletet egyébként nem fogtok addig kapni amíg legalább egyikőtöknek nincs állása és regisztrációja, tehát a buszsofőr állást mindenképpen Mo-ról kellene intézni.
(Ha lakást szeretnél kivenni, ahhoz mindenképpen kell munkaszerződés hogy leinformálhassanak, bankszámla, ezekhez viszont kell itteni regisztráció, személy szám). A próbaidő általában 3 hónap a buszos cégeknél, addig semmiképpen nem szabad lakást bérelni, csak szobát szerintem.
Kb. 4-8.000kr/hó áron vannak ezek a lehetőségek, kb. 3-5.000kr kaucióval, míg egy lakás 10.000-12.000-nél kezdődik, 20-30.000kr kaucióval, persze eltérések lehetnek várostól és helytől függően.
Albérleteket itt tudsz nézni, ebből kb. kiderülnek az árak is:
(a "bolig til leie" a kiadó ingatlanok)
Szerintem reális lehet. Amit tanácsolnék: minél intenzívebb nyelvtanulás, így akár egy év alatt is el lehet jutni olyan szintre hogy próbálkozzon az állással, a buszsofőröknek kb. középfokú nyelvi teszt van. Nem mindig sikerül elsőre de lehet többször próbálkozni.
A ped. asszisztensi állás nem irreális sokszor már kevesebb nyelvtudással is, de általában már itt élőket alkalmaznak.
Amit tanácsolnék: több városban is próbálkozzatok, ne csak Stavangerben, pl. Bergenben is folyamatosan keresik a buszsofőröket.
Sziasztok fórumozók!
Szeretnék tőletek segítséget kérni egy kis információátadásban, hátha valakinek még friss az élmény vagy egyszerűen csak tudja! :) A férjem 1 éve dolgozik itt Bergenben (rendelkezik fix szerződéssel is), mi két hete költöztünk ki 2 fiúcskával, a kicsi 2 éves, a "nagy" 6 éves. A hivatalos ügyintézést még nem kezdtük meg. Az otthoni szociális juttatásokat lemondtam indulás előtt, hogy ne kavarja be az itt megigényeltet.
Egyik kedves barátunk segítene nekünk és szabad óráiban elkísérne az adott intézményekbe, csak hogy ne fussunk feleslegest kört, aki tudja a jelenlegi rendszer csínnyát-bínnyát, kérem ossza meg velünk az értékes infót! Köszönöjük előre is!
Sziasztok
Norvegiaban szeretnek elhelyezkedni valutapenztaroskent.
Van erre esely?
Europass-sal.
Koszi
A Facebook-on keresd meg a bergeni magyarok csoportot, hátha akad valaki.
A másik, a finn.no-n szoktak hirdetni rövid távra is kiadó szobákat.
Helló Mindenki!
Bergenben szeretnék szállást találni,kb egy hétre május végén,van valaki aki tudna segíteni, útbaigazítani vagy információval szolgálni? Hol keresgéljek?Hosteleket már néztem.Esetleg valakinél van egy szoba vagy ágy kiadó?
Köszönöm előre is
További ajánlott fórumok:
- A gyermekemmel, aki egy éves, nyáron(másfél éves lesz akkor) mennénk Norvégiába autóval+hajóval.Szerinted hogy bírná az utat?
- Kempingezés Norvégiában
- VÁCON élők ide! Milyen az élet Vácon?
- Mennyi ideig kell érvenyésnek lennie az útlevélnek, ha Norvégiába szeretnél utazni?
- Van a honlapon olyan, aki esetleg Norvégiában él?
- Ki él, élt Norvégiában!!? Kérlek segítsetek, meséljetek, stb...