Nektek sem szokott röntgenezni a fogorvos, ha nem tudjátok melyik fogatok fáj? (beszélgetés)
Nekem is jó fogorvosom volt/van. Csak néha röntgeneznek, amikor nagyon fontos. Nekem már elég sok gyökérkezelésem volt, mindig meg tudta állapítani kocogtatással, ill. utoljára valami folyadékba belemártotta, és az tette a fogamra, ha hát attól egyértelművé vált, majdnem kiugrottam a székből.
...szóval nem mindig szükséges a röngten, de azért csak úgy ránézésre elég furcsa gyökérkezelni egy fogat.
Nekem egyébként a gyökérkezelés után már nem v. alig fájt a fogam.
Szívemből írtál! Mivel édesanyám imád sütni, mi szeretjük a sütikéit. Azt nem vettük figyelembe, hogy a "mutyis" piacon vásárol magának szemüveget. A dió héja is bekerült! S fogdoki közölte, "hogy nincs elrepedve, egy fantom fájdalmat érzek". Egész úton hazafelé azon gondolkodám, miért válik ketté a méretes fogam? Kezemmel is ellenőriztem és láss csodát, ketté vált, érezhetően. visszatértem a Sintér Úrhoz, az volt a kérdése, hogy mit keresek újra ott. Mondtam, hogy a fogam hosszában repedt, szétválik. Kértem, hogy hagy mutathassam meg, önkezűleg széthúzva a fogat. Rögrön szájsebészetre akart küldeni. Közöltem Vele, hogy amig ki nem bányássza, nem szállok ki a székből. Nem mintha ezren taposták volna a küszöbét az utánam következő fogász-éhes emberek. Nagy nehezen kibányászta (mellesleg kb. 2 méter magas, 95-105 kg között a súlya, az asszisztensével nagyon jókat nevetgélnek a betegeiken). Kikerült a fogam, természetesen mind a két fele. Másnaptól NEM Ő A FOGORVOSOM. Jelenleg egy olyan tündér fogszakorvoshoz kerültem, akitől még a gyerekek sem félnek. Én amúgy is rinyálós vagyok, hála a többszöri műtétemnek, a'la édesanya diós süteményei.
Amúgy egyszer elküldött röntgenre, de nem működött a röntgen. Kértem a fájdalomcsillapítót. Válasz: röntgen nélkül nem lehet, mivel nincs alátámasztva a kórtörténet.
Puszi, anyyád Habakuk!
egyszerűen el kellett volna küldenie a körzeti szakrendelő intézetbe egy egyszerű panoráma röntgenre, ami beutalóval ingyenes!
Utána a leletekkel visszamenni. Nem értem, hogy hogy lehetett ilyen.
Ez szerintem orvostól/felszereltségtől/ártól is függ. A régi fogorvosom kocogtatott, de neki nem is volt röntgenje, viszont ha nagyon kérdéses volt akkor elküldött egy másik rendelőbe röntgenre.
Aztán fogproblémáim lettek, váltottam egy méregdrága magánra, ott rögtön megnézték 3 irányból is gyökérkezelés előtt, majd közben, sőt még utána is :-)
Nagyon nem fáj, csak ha nyomkodom, vagy fogat mosok, meg picit feszít beszéd közben. Előtte is ennyire fájt, talán kicsit gyengébben. A hétvége miatt félek, nehogy jobban fájjon, vagy bedagadjon az arcom.
Egyébként TB alapon voltam és ez a doktornő nem röntgenezett 2 éve sem, mikor a jó fogamat gyökérkezelte, de utána a többi fogamat, vagy 4-et betömött és meg voltam vele elégedve. De zek szerint ha gyulladt a fog akkor nem áll a helyzet magaslatán. :(
Szia!
Sok esetben a doki látja melyik fog a bibis még ha te nem is tudod megmondani. De sztk-ban ingyen csinálnak röntgent azonnal szinte, magánnál 4ezer körül, ha nem tudja melyik a bajos. De ha ugyanez a doki kezelt félre a múltkor is akkor biztos nem mennék hozzá mégegyszer.
Egyébként ha gyökérkezelni kell egy fogat még utána 4-5 nap mire elmúlik a fájdalom. Legalábbis nálam így szokott:)
Gyökér kezelni, röntgen nélkül nem is szokás...nekem volt olyan gyökér kezelésem, hogy közben röntgeneztek...a röntgen az elengedhetetlen a jó eredmény eléréséhez.
Hosszú ideig jártam fogdokihoz, úgyhogy ebben van tapasztalatom:)
Röntgen nélkül, honan tudja megállapítani, hogy mi a bibi?
Ez szerintem alap...
Mert, a röntgen kimutatja a gyulladást, és egyéb problémákat.
Fáj a fogínyem és az orrom mellett az arcom. Elmentem dokihoz rögtön, ahogy észleltem a fájdalmat. Minden röntgen és kocogtatás nélkül nekiállt gyökérkezelni az egyik fogamat. Mondtam neki, hogy nem tudom melyik fáj. Ez 2 napja volt. Azóta ugyanúgy fáj. Írt fel doxycyclin-t és egy hét múlva menjek vissza.
Félek megint úgy jártam, mint 2 éve. Akkor sem röntgenezett és nekiállt egy jó fogamnak. 2 nap múlva mint egy lufi olyan volt a fejem. Visszamentem, megröntgenezett és kiderült a mellette lévő a gyulladt.
Ti is jártatok így, vagy csak nekem van ilyen szerencsém?
További ajánlott fórumok:
- Van itt olyan anyuka akit röntgeneztek (amikor még nem tudta hogy terhes) és egészséges babája született?
- Tudja e valaki PONTOSAN, hogy mennyibe kerül SZTK-s orvosi beutalóval, az SZTK-ban 1 db fog röntgenezése?
- Terhesség elején mennyire ártalmas a röntgenezés?mennyi esély van rá hogy a baba beteg lesz?
- 4 hónapos babát röntgeneztek a csípője miatt! 1 hónap múlva kontroll! Szerintetek akkor is megröntgenezik?
- Mennyire ártalmas a röntgenezés egy 2 év alatti gyermeket tekintve?
- Szegeden hol lehet vállat röntgeneztetni fizetős klinikán? Olyan kellene, ahol nem kérnek TB kártyát!