Néhány tudnivaló és intéznivaló a születés körül (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Néhány tudnivaló és intéznivaló a születés körül
helló!Szeretném megjegyezni, igen maceráns az elintézése, Nekem munkahely intézi"de Pestre küldi a központba az anyasági támogatáshoz szóló papírokat, a pénzt csak a következő fizimmel kapom meg, AZ IGAZ,HOGY HA BEADOD A PAPÍROKAT 5 napon belül KÖTELESEK ELUTALNI?
ja,és mivel eredeti anyakönyvi kivonat kell minden hova a MÁK-tól kapom külön a családi pótlékot, ezért meg kell várnom,míg visszajön Pesdtről az anyakönyvi kivonat...-szép napot!:)
A tgyás és a gyed esetében, ha az anyuka munkahelye tb kifizetőhely, akkor a cégen keresztül kell intézni, ellenkező esetben a helyileg illetékes megyei egészségbiztosítási pénztárnál.
Az OEP-en ezzel kapcsolatban mindent (kinek jár, mekkora összeg stb.) mindent megtaláltok az oep honlapján.
A lap alján van a gyermekvállalás támogatása rész.
A legfrissebb állapot szerint (a kislányom 2 hetes) szükség van még a következőkre:
Pénzbeni juttatás:
1. Családi pótlék - Elintézhető az Államkincstárban (Lőportár u.), kell hozzá:
- újszülött TAJ száma
- anyuka TAJ száma
- eredeti születési anyakönyvi kivonat
2. GYÁS, GYES, én az utóbbiról nem tudok információkat, mert GYÁS-t igényeltem (folyamatosan legalább 180 nap megelőző munkaviszony esetén) amit szintén az EB Pénztárnál kell igényelni (TEVE u. )
- újszülött TAJ száma
- foglalkoztatói igazolás
- születési anyakönyvi kivonat
- terhes kiskönyv
Egyéb elintézendő:
1. Babának lakcímkártya (nekem a kórház intézte, elmenetelkor a kezembe adták a szül. anyakönyvi kivonattal együtt)
2. Adószám (!) Ezt bármelyik illetékes APEH kirendeltségen el lehet intézni. Tőlünk nem kértek semmit hozzá, csak be kellett diktálni a kislányunk adatait. SZÜKSÉGES A BABAKÖTVÉNY INTÉZÉSÉHEZ!
Az EB Pénztár és az Államkincstár 1 nap alatt elintézhető, de legyen ott az apukánál az anyuka személyi igazolványa és lakcím kártyája, különben mehet vissza mégegyszer.
Nem vészes a dolog, sok szerencsét mindenkinek.
Ugrás a teljes írásra: Néhány tudnivaló és intéznivaló a születés körül