Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Nagymamáink praktikái a háztartásban fórum

Nagymamáink praktikái a háztartásban (beszélgetés)


1 2 3 4 5
147. 9cf0020815 (válaszként erre: 146. - B4c06bc553)
2011. júl. 30. 20:06
Olyanom nincsen,de tudod az én családomat a mennyiség jobban érdekli,mint a külcsín:-)Egyébként szépen feltudtam tekerni,és a saját főzésű baracklekvárommal kentem meg.Büszke voltam magamra:-)))
146. b4c06bc553 (válaszként erre: 142. - 9cf0020815)
2011. júl. 30. 17:45
Legközelebb a kályhához kapott nagy tepsiben süsd, inkább legyen két tekercs, mint egy vastag, mert az már nem olyan csinos.
145. mgv88261 (válaszként erre: 144. - 9cf0020815)
2011. júl. 30. 17:41

Tudod, ebben az volt az érdekes, hogy Anyukám annak idején eljött és az én konyhámban, az én sütőmben megsütötte a saját maga hatalmasra nőtt piskótáját úgy, hagyományosan, ahogy mindenki ismeri. Tehát először a sárgáját kikeverni cukorral, stb.

Aztán elment, én is megpróbáltam és megint ujjnyi vastag, zöld, összeesős lett, ment a kukába. Aztán egyszer ezt a módszert meghallottam és azóta vidáman sütögetem a magam gyönyörűséges piskótáit, amiből most már nem csak tekercset mertem csinálni, sőt!!!

Az egyik kedvencünket ide is írom Nektek:

Az alap egy 8 vagy 10 tojásból készült piskóta,

erre jön 1,5 liter tejből és 3 cs. pudingból készült krém, amibe még melegen belekeverek 10 dkg vajat, vagy margarint. Rákenem a piskótalapra és sűrűn telenyomkodom valamilyen idény gyümölccsel, majd a tetejére csokimázat csinálok (kakaó, cukor, tej, margarin) és ezzel vonom be.

Amikor kihűl szép nagy kockákat lehet belőle vágni és nagyon finom, mindig sikere van.

A legfinomabb meggyel, de csináltam már télen befőtt cseresznye és kiwi keverékével, naranccsal vagy málnával, de az utóbbinál csoki helyett habot nyomtunk rá.

Remélem, mások nem veszik zokon, hogy ez nem egy sütemény receptes fórum, bocsika!

144. 9cf0020815 (válaszként erre: 143. - Mgv88261)
2011. júl. 30. 17:15
Úgy bizony!:-)Tényleg nagyon örülök a tanácsnak,rögtön tovább is adtam,nem kis meglepetésre , nem nagyon vagyok profi a sütésben,ám a piskótám nagyon alakul:-))))
2011. júl. 30. 16:57

Sziasztok!

De jó, nagyon örülök, hogy sikerült.

Ha tekercset akarunk, akkor ezután kevesebb tojásból kell sütnünk, mert bizony ezentúl mi már csak is ilyen magas piskótákat tudunk sütni!

Ugye, Lányok?!-:)))

142. 9cf0020815 (válaszként erre: 128. - Mgv88261)
2011. júl. 30. 15:52
Megsütöttem tényleg jó magas lett,alig tudtam összetekerni!:-) Köszönöm a tippet:-)
141. t.Ili (válaszként erre: 138. - Mgv88261)
2011. júl. 30. 14:33
Dettó így csinálom,csak egy kis lábasom megy tönkre miatta! De megéri :)
140. t.Ili (válaszként erre: 137. - Mgv88261)
2011. júl. 30. 14:31
oxi! megpróbálom:)
139. 9cf0020815 (válaszként erre: 136. - T.Ili)
2011. júl. 30. 12:32
Nem,mert utána ráültek:DDD Eleinte belestem,ellenőrzést tartottam:DDDD Muszáj volt...,aztán meg majd két méteresek lettek,képzelheted,hogy milyen zuhany lett volna....
2011. júl. 29. 21:53

Az jutott még eszembe a sütő kapcsán, hogy az egyik lakásunkban (mert össz-vissz két lakásban laktam, most pedig házban) nagyon égetett a sütő alja. Mindenféléket kipróbáltam, amit akkoriban mondtak: cserép, fólia, stb., de mindig az lett az eredménye, hogy alul egy égett réteg volt akár a süteményeimen, akár a sütőben sült ételeken.

Aztán egyszer egy balatoni strandon napozva - akarva akaratlanul - hallottam a mellettem trécselő barátnőket, akiktől kaptam egy nagyon jó ötletet.

Ők a sütő aljára egy tepsi vizet tettek és ki sem vették, minden azzal készült. A vizet csak utána töltötték és nem ártott semminek. Pedig az is kiderült, hogy mellékesként egy cukrászdának sütnek rendszeresen házi pogácsákat.

Ahogy haza értünk, kipróbáltam és minden gyönyörű lett, nem égett meg az alja. Az ajtót sem nyitogattam, a gőz sem ártott meg semminek. Csak a vizes tepsit nem tudtam másra használni, de nem is akartam. A lényeg, hogy gyönyörűen tudtam sütni.

Ezt is megosztom, hátha valakinek hasznos lesz.

137. mgv88261 (válaszként erre: 134. - T.Ili)
2011. júl. 29. 21:45

Szívesen Mindenkinek!

Régen gázsütőt használtam, rendes lakótelepi Karancs tűzhelyünk volt, most a sütőm villany. Mindkettőre érvényes, amit írtam, legalább is nálam bevált.

Igen, először a gázsütőt nem lehet lejjebb venni, de akkor még nem is melegít annyira, hogy gond legyen a hőmérséklettel.

136. t.Ili (válaszként erre: 135. - 9cf0020815)
2011. júl. 29. 21:38

Jajjj!:(

nem gondoltál a fiúk kicserélésére? :DDD

135. 9cf0020815 (válaszként erre: 133. - T.Ili)
2011. júl. 29. 21:32
Hát igen,ez nálunk is így volt a fiúkkal!:-)))) Vettem egyszer egy csoda szép bőr ülőkét...,egy hónap múlva ki kellett dobni,szétpisilték!:-)Ráültettem őket!:-)
134. t.Ili (válaszként erre: 128. - Mgv88261)
2011. júl. 29. 21:32

Ez nagyon jó!!!Megpróbálnám:)

Mond,csak,gázsütőt használsz?

Én úgy tudom,azért is kell azt előmelegíteni,mert először nem lehet lejjebb venni a nagy lángot.Ill. tekerheted,de a tűztérben csak 5-6 perc után áll be a sütési hőmérséklet,és ezért is égethet:)

133. t.Ili (válaszként erre: 131. - 4c07880d46)
2011. júl. 29. 21:26

Vagy a kanális szag jön vissza,akkor pedig nem jó a kagyló szigetelése,vagy a mellépisilés szagát érzed,ami nagyon jellegzetes illat egy nyilvános helyen.

Előfordulhat még,hogy nem húzzák le rendesen,és a vizeletnek már egy óra múlva is csúnya szaga van,ha nem veszed hamarabb észre,és rápisilsz. Míg kicsik voltak a gyerekek,én is többször éreztem :(

Ha előfordul mellépisilés,akkor teljesen szét kell csavarjaira szedni az ülőkét,mert takarításkor nem férsz hozzá másképp :(


Ezekben az esetekben nem segít az ecetes szódabikarbóna sem :)

132. 9cf0020815 (válaszként erre: 131. - 4c07880d46)
2011. júl. 29. 21:12
Az ecetet jó melegen öntsd bele,de jó a citrom lé is. Hagyományőrző vagyok,szeretem a hipót,én beleöntöm a kagylóba,kefével áthúzom,hetente 2x3szor nem marad meg a szag.
2011. júl. 29. 20:34
Wc-szag megszüntetése, ha már semmilyen tisztítószer nem használ: Szódabikarbóna + ecet a kagylóba öntve. Még nem próbáltam, de épp ma olvastam. Ugyanis bármivel súrolom a wc-kagylót, előbb-utóbb megjelenik a jellegzetes szag. Van még erre valakinek ötlete?
130. 9cf0020815 (válaszként erre: 128. - Mgv88261)
2011. júl. 29. 20:30
Ezt kipróbálom,a sütő is jó ötlet,nem fogom előmelegíteni:-)
129. 4c07880d46 (válaszként erre: 128. - Mgv88261)
2011. júl. 29. 20:30
Szia! Nagyon köszönöm, olvastam :-))
128. mgv88261 (válaszként erre: 30. - 4c07880d46)
2011. júl. 29. 19:25

A piskótával nekem is voltak gondjaim, amíg 1x a tv-ben meg nem láttam, hogy anno...Kudlik Juli hogyan csinálja!

Először a habot veri fel keményre, majd hozzákever annyi kanál kristálycukrot, ahány tojásból készül a piskóta. A kristálycukor azért fontos, mert nehezen oldódik, tovább kell vele dolgozni és a hab ellenállóbb lesz. Tehát a cukorral is addig veri, amíg a habverő már csíkot húz, a habba.

Ezután a tojássárgákat villával felveri, majd

lassan belekeveri a habba.

Ugyanígy belekeveri a liszttel elkevert sütőport,

annyi kanál lisztet, ahány tojásos a piskóta.

Ez egy sűrű, kenhető massza lesz, amit hideg sütőbe teszek és 180-190 fokon szépen megsütöm.

Egyébként én azért nem melegítem elő a sütőt, mert akkor a külső rétege kezd el sülni és a belseje híg maradhat. Ez vonatkozik minden süteményre, mert mindent hideg (vagy csak langyos) sütőben kezdek sütni.

A piskóta olyan magas lesz, amilyennek lennie kell és a többi süti, kelt tészta is mindig sikerül.

Remélem olvasod BuciIldi és hasznos a tanácsom!

2011. júl. 29. 19:08

Fésű-hajkefe tisztitásához borotvahabot egyikre rá

fujunk és a másikal dörzsöljük utánna vízzel leöblitjük.



Nylon harisnyát használat előtt jól beáztatunk, vízessen 24 óráig nylon zsákba mélyhűtőbe tesszük

tovább tart.


Minden apró magot, füszerpaprikát, grizt,babot,

rizst,mazsolát, sorolhatnám még 24 óráig megvétel után tedd a mélyhűtőbe nem fog meg molyosodni semmid.

2010. nov. 1. 20:35
Hogyan tudom eltávolítani a penészt a szódásüvegből?
125. t.Ili
2010. okt. 3. 22:58

A füstölt szalonna bőrét,többféle ételbe használom ízesítőnek.Még egy krumpli levest is nagyon feldob!

Sosem dobom ki,csak ha már megavasodott.

Csak a hűtőbe,vagy spájzba kell tárolni,mert a fagyasztóban,furcsamód,hamar avasodik.

124. sztolyka (válaszként erre: 122. - Jozsi.38)
2010. szept. 3. 16:54
a fülfájásra mi is ezt használjuk.
123. Mancipanci (válaszként erre: 122. - Jozsi.38)
2010. szept. 2. 11:08

Köszi!!!

Ha még tudsz ilyen kipróbált recepteket, ne fogd vissza magad és osszd meg velünk!

2010. szept. 2. 11:07
leégett lábasokra a nedves homok a legjobb súroló. fogfájásra a szegfűszeg kiváló, ráharapsz a fájó foggal, de őrölt szegfűszeggel bekened a legjobb! fülfájásra, kövirózsa legnagyobb, leghúsosabb levelét letépni és a levét a fülbe csepegtetni. kipróbált receptek :)
121. Mancipanci (válaszként erre: 117. - Andi972)
2010. szept. 2. 10:55

És műkődik!!!

Nagyon-nagyon köszönöm! Megmentetted a jelen pillanatban egyszem (mármint ami rámjön) "játszós" nadrágom!

120. t.Ili
2010. aug. 31. 06:58
Régen,a nagyon leégett zománcos edényeket,pl bográcsot,homokkal súroltuk.
119. hemej (válaszként erre: 115. - Fenife)
2010. aug. 29. 16:54
sütö porral bróbáld egy tasak sütöpor kis vízzel fözni szépen fel jönn az oda égett cucc.
118. t.Ili (válaszként erre: 112. - Mancipanci)
2010. aug. 29. 00:59

Esetleg tisztabenzin?

Úgy szoktam én,hogy (pl.póló)ott,ahol zsírfolt van ráhúzom az ujjamra,és bedugom a benzines üvegbe.

Csak a szabad levegőn csináld!

Vagy egy tiszta rongyra egy pici benzin,és azzal dörzsölöm meg a ruhát.

Csak akkor lehet kimosni utána,ha e benzin elpárolgott(megszáradt)

1 2 3 4 5

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook