Mit csináljak, ha félek a rosszulléttől? (beszélgetős fórum)
Akkor bosszant igazán, amikor valaki tényleg viszonylag ritka vagy legalábbis nem köznapi témában indít fórumot, hogy a környezetében nem érti meg senki. Aztán jönnek a hsz-ok akikkel tudna erről beszélni, de bezár a bazár, meg sem nyikkan.
Azért mondom, az ilyen csak sipongani akar egyet meg 5 perc figyelemet. (ezt nem csak/kifejezetten erre a topikra értem, de ez is példája).
Úgy emlékszem, hogy régen volt a felhasználói szabályzatnak egy olyan része, melyben leírták, hogy fórumnyitó köteles a fórumát "gondozni".
Ez amúgy is gyenge lábakon áll, de az anonim lehetőség óta gyakorlatilag csak 1-2 indító hsz. után elhagyott fórumok vannak. De abból jó sok...
Nyugi, attól én is rettegek. Volt olyan, hogy átszálltam másik kocsiba, mikor láttam hogy valaki falfehér. És nem gonoszságból, hanem mert ha egy nyilvános rókázásnak szem/fül/egyéb tanúja vagyok, napokig szorongok miatta, és nem tudom kiverni a fejemből. Olyan pánik uralkodik el rajtam, ha valakiről feltételezem, hányni fog, hogy leírhatatlan. Karácsonykor volt egy ilyen eset, megérkeztünk a családi rendezvényre, bátyámék közölték, hogy a két kisgyerek éppen hányós-fosós vírusban szenved, szóval bármikor kijöhet a cucc...na utána csöndben gubbasztottam, és rettegtem, mikor történik ilyesmi. Másnap reggelig őrült módon rettegtem, vajon mi elkaptuk-e.
Pedig én nagyon ritkán hánytam (gyerekként is), de már akkor is tropára mentem lelkileg míg lezajlott...
Emetofóbia, így hívják, és különféle súlyosságú lehet. Nekem olyan középszar, és valószínűleg egy korai élményből fakadhat, mert semmit nem tudok/engedek felül távozni...és akkor most abba is hagyom :D
Ezt csak azért írtam le, hogy lásd, nem vagy egyedül. Hozzáteszem, hogy engem ez komolyabban semmiben nem gátolt meg, de azért egy hétköznapi "nünükénél" erősebb para.
De egyáltalán nincs is olyankor hányingered, csak ideges vagy?
Nem lehet hogy a járműtől vagy rosszul? Én tengeribeteg leszek pl. buszon, autóban, ha nem nézek ki az ablakon. Ha telefonozni vagy olvasni próbálok, pár másodperc után érzem, hogy liftezik a gyomrom. Néha előjön magától is, olyankor én is elkezdek jobb szó híján pánikolni, hogy mi van ha idehányok, amitől van hogy már úgy érzem magam, hogy mindjárt elájulok. Olyankor próbálok arra fókuszálni hogy rendesen vegyek levegőt, és az első adandó alkalommal leszállok, és megvárom a következő járművet vagy gyalog megyek egy darabon. Persze ez egy távolsági buszon vagy vonaton nem kifejezetten működik...
Amúgy létezik ilyen hogy fóbiád van a hányástól ( [link] ha úgy érzed hogy nem tudsz funkcionálni a szorongástól amit okoz, akkor lehet érdemes szakemberhez fordulni. De amúgy lehet hogy tényleg csak valami figyelemelterelésre lenne szükséged, lehet segítene ha pl. felhívnál valakit amikor ilyen gondolataid vannak. Vagy ha tudsz, nézz sorozatot/filmet a telefonodon menet közben. Vagy fantáziálj arról hogy egy jóillatú pasival smacizol. :D
Nem viccnek írom, de legyen nálad egy neylon zacsi. Ez némi biztonságot adhat, vész esetére.
És ha jön a gondolat, próbáld egyből hárítani, nem szabad beleélni magadat.
Én annó mikor a 9.-en laktam, simán el tudtam képzelni, hogy leomlik az összes emelet és akkor alkalmaztam ezt a terelő gondolatot.
Szia.
Ha rosszul leszel valaha is,akkor a legkevésbbé sem fog érdekelni a pánikbetegség.
További ajánlott fórumok:
- Mit csináljak? A szívemre hallgassak vagy az eszemre?
- Elváltam miatta. Várjak még? Mit csináljak?
- Mit csináljak, ha a párom szülei bejárkálnak a házba, amikor senki nincs otthon?
- Mit csináljak a kolléganőmmel, ha szórakozik velem?
- Mit csináljak, hogy ne érezzem magam rosszul?
- Nagyon félek a fogászaton. Szédülés, sírógörcs..stb. Mit csináljak? Ideje lenne elmennem fogat húzatni.