Mit tegyek,hogy gyermekem egyedül aludjon? (tudásbázis kérdés)
Az én nagyobbik fiam 7 éves lesz, de amióta megszületett a kis öccse, azóta köztünk alszik! Pedig külön szobában van 1 éves kora óta, a pici is vele van egy szobában, soha nem aludt velünk! Mégis a nagy költözik!!!A kicsi is fog, azt látja a tesójától!
Ezzel a helyzettel vajon mit lehet kezdeni???
Várom én is a tanácsokat, tippeket, ötleteket.
A mi kislányaink 9 hónaposak. Az első hónapban aludtak velünk egy szobában, utána átköltöztek a sajátjukba. 3 hónapos korukig cicin aludtak el és utána fektettük őket az ágyukba. Később már nem aludtak el evés közben, viszont szopi után egyből mennek lefeküdni. Mivel ketten vannak, így amíg az elsőt etetem, addig az apukája vigyáz a másikra. Evés után büfiztetés, majd egyből leteszem a kiságyba, simogatom, beszélek hozzá egy kicsit, majd mondom neki, hogy "Jó éjszakát, aludj jól.", kijövök és behajtom az ajtót. Majd ugyanezt megteszem a másodjára evő babával is. Mivel így szokták meg kicsi koruktól, így semmi gondunk nincs az éjszakai elalvással. Napközben is felviszem őket a szobájukba, a kiságyukba aludni. Ilyenkor is végigcsinálom a szertartást. Ekkor sincs gond az elalvással. Éjszaka 2x ébrednek szopizni. Ekkor átviszem a felébredő babát az ágyunkba, ott szoptatom meg, majd egy kis dédelgetés után visszamegy a helyére és jön a másik baba. Természetesen, ha éjjel felriadnak és sírni kezdenek, azonnal átmegyek/átmegyünk hozzájuk és ölbe vesszük őket, ringatjuk, simogatjuk, amíg meg nem nyugszik. Utána szépen visszaalszik.
A nagylányommal ugyanez volt a helyzet. Ő most 8 éves, neki sem gond a lefekvés.
Fehércica, igazgad van abban, hogy kell nekik a babusgatás és a testi kontaktus. A mi lányaink is odakúsznak az ölünkbe játék közben és odadörgölik a kis fejüket.
Én nem gondolom azt, hogy a külön szobában alvással kevesebb figyelmet kap a gyermek. Hiszen ha felébred, azonnal ott vagyunk mellette így is.
Álítólag egy ennyi idős babának csak "rossz szokása" az éjszakai evés. Próbáld meg szerintem, hogy mindig egy kicsivel kevesebbet kapjon éjjel enni.
Én is szoptatok még éjszaka, ezzel csak az a gond, hogy elég nehéz egyre kevesebbet adni, hiszen elég nehezen szabályozható a mennyisége.
Sok türelem kell, az biztos, de előbb utóbbmeghozza a gyümölcsét. És szerintem fontos, hogy követekzetes maradj, ha elindulsz egy irányban és látszik valami változás, akkor nem szabad feladni.
A kisfiam 8 hónapos múlt. Ő már el tud aludni egyedül-a delfinjével-, de éjszaka, amikor felébred, nem tud egyedül visszaaludni. Egyszer vagy kétszer eszik-nem szopizik-, aztán újra alszik. De amíg nem kap enni, sír. Az éjszakai etetés rossz szoktatás, vagy majd magától elhagyja?
Januárban beköltözik a szobájába.
Mit tegyek?
Nekem 13 hónapos múlt a kislányom és mivel elég sokáig nem aludt el egyedül, kaptam egy könyvet, az a címe, hogy Aludj velem! Magyar orvosok írták, akik ismerik a magyar szokásokat. Szerintem ez fontos. Nagyon bababarát módszereket ajánl az anyukáknak, ezért én nyugodt szívvel ajánlom minden kismamának. Korábban sokat kínlódtam, mert nekem sosem volt szívem sírni hagyni a lányomat, mások meg ezt javasolták, hogy majd akkor megtanulja :o
De miután elolvastam a könyvet, két éjszaka után el tudott aludni egyedül. Igaz, hogy még mindig felkel éjszaka, de már többször sikerült akkor is egyedül visszaaludnia.
Nagyobb gyerekeknél valóban sokkal problémásabb a helyzet.
Szerintem jó ötlet lenne akár pszichológust, akár alvásproblémákkal foglalkozó szakembert felkeresni.
Kedvesem fiával ugyanez volt a helyzet. Vitték pszichológushoz is, de nem segített.Akkor 8 éves volt, azt mondta a pszichológus, hogy már késő nem lehet a rögzült rossz szokásokat megváltoztatni.
14 éves múlt, amióta "rendesen" alszik.Most 24 éves és már el is felejtettük a rossz éjszakákat.
Szerintem is itt ennek a hátterében valami lelki trauma állhat, ha ennyi idősen nem akar aludni egyedül, vagyis nem érzi magát biztonságban.
Lehet hülyeség, de egy gyerek pszichológusról nem gondolkodtatok? Lehet tudna segíteni.
Hát így nem könnyű válaszolni, kérdznék egy-kettőt, ami szerintem fontos lehet.
Mennyi idős a gyerkőcöd?
Egy szobában alszik, veletek, vagy külön?
Szopzik?
Éjszaka is felébred?
Hogyan alszik el?
További ajánlott fórumok:
- Gyermekem szeptember óta egyedül jár óvodába, szerintetek felelőtlenség ez?
- Egyedül fogom felnevelni születendő gyermekem
- Dyslexia gyanús a gyermekem! Mit tegyek?
- El akarja venni a gyermekem, mit tegyek?
- Mit tegyek, ha a 15 hónaposs gyermekem még nem megy?
- Hogyan szoktassam a 2 éves gyermekemet egyedül elalvásra?