Mit tegyek, hogy az 5 éves gyerekem ne beszéljen csúnyán? (beszélgetés)
pár hónapot járt a helyi oviba, de amikor az egyik kispajtásról kiderült, hogy rendszeresen késsel megy reggelente oviba, akkor elszakadt a cérna.
Tudom, hogy sok szülőnek nincs választási lehetősége, nekünk szerencsére volt. Sokszor az a gond, hogy háborognak a szülők, de nem mernek szólni, holott általában csak 1-2 gyerek a rendbontó és a többség szenved tőle. Illetve nincs férfi példa, nagyon elnőiesedett ez a pálya, az iskolában szintúgy, pedig nagy szükség lenne főleg az ilyen kezelhetetlen gyerekeknél egy férfire, legalább az óvodavezető lehetne férfi.
Hát az én fiam most 6 éves.Emlékszem,az oviban ő is elkezdte a csúnya beszédet,hiába beszéltem óvónénivel,azt mondta nem sokat tud tenni ellene.Én kitartóan büntettem érte.Ha csúnyát mondott,elmagyaráztam,hogy ilyet nem mondunk,és ezért nincs este kakaó.Minden gyereknél van valami,amivel meg lehet büntetni,nálunk a kakaó volt akkoriban a kedvenc.Esténként ilyenkor hisztizett,mert nem volt kakaó,de mindig elmondtam,azért nincs,mert csúnyán beszéltél.Talán hónapokba is beletelt,de kitartóan megbüntettem minden csúnya szóért,de megérte.Ma egyáltalán nem beszél csúnyán,csak annyit mond buta vagy anyám úristenit.Nekünk ez bevált.
Ja és még azt csináltam,amikor mondta pl.hogy hülye,vagy más csúnya szót,mindig próbáltam valami mással helyettesíteni,ami nem csúnya.Pl.mondtam neki,hogy ne mond azt,hogy hülye,hanem hogy butuska.És ez egy idő után megragadt benne.
A csúnya beszéd is olyan, mint egy járvány... csak tovább tart. Több év kell ahhoz, hogy tudja a gyermek, mi a jó vagy rossz, szép és csúnya.
És ezt mindenhol hallani: tv-ben, rádióban, utcán, iskolában; bárhol. Nem is a csúnya kifejezést használnám, hanem inkább már a mocskos szót...
Ki beszélt itt erről?
Akkor is hallhat a gyerek csúnya beszédet az oviban, ha kiváló óvónői vannak, akik odafigyelnek erre is, mert mint írtam, ez nem olyan probléma, ami azonnal megoldódik, főleg ha pl. otthon egyes gyerekek folyamatosan hallják a csúnya beszédet és ezt normálisnak veszik.
Annyit írt a fórumindító, hogy csúnyán beszél a gyereke és az oviban tanulta, erre olyan reakciók jöttek, hogy ez az óvónő hibája és nincs a helyzet magaslatán. Erre reagáltam.
Nyilván az óvónő is tesz valamit, de ez nem olyan dolog, ami egyik napról a másikra megoldódik. Miért gondolod, hogy az óvónő nem áll a helyzet magaslatán?
Az otthoni káromkodást pedig a szülőnek kell kezelni, nem az óvónőnek.
Ebben nagyon egyet értünk az ember életének a megrontója, ha avval foglalkozik, hogy más mit gondol.
Épp tegnap a boltban pattogott egy koma, hogy a gyerekek nem köszöntek neki. Felvilágosítottam, hogy idegeneknek nem is köszönnek csak akkor ha én is köszönök.
Úgy érzem hogy kicsit túlpörögtél ezen a témán és ezt a gyereked is észrevette....talán pihentesd kicsit a dolgot,nem látom értelmét ennyire sorozatban büntetni miatta főleg nem megverni, valószínű kiváltott egy erős daccot a dolog....
Együttalvósok vagyunk,de semmi baja nem lesz ha külön fektetted le most már légy következetes és ébredéskor próbáld nem agyonszeretgetni azért:)
Én igazán nem sok dolgot csináltam,általában odanéztem,egy jó erős hatásos nézéssel ,volt hogy mondtam hogy ugye nem jól hallottam,merthogy az én kisfiam nem szokott így beszélni...mi tudtuk kitől ered óvónénik is tudták próbálták kivonni a körből a kisfiamat és mással "játszatni" de imádta a csúnyán beszélő kisfiút pl....Átmeneti dolog volt és még suliban is nagyon ellene volt pl a nagy a csúnya beszédnek mindig feltünt neki ha valaki nem odaillőt mondott
Akkor ez nem jön be.
Büntesd meg a kedvenc maciját, vagy babáját, mert az "anyukája" csúnya beszédre tanította.
imád fogat mosni:)
napi többször megmossa.amint édeset eszik már mossa is.
nálunk úgy van,hogy:
először szépen finoman mondom
aztán erényesebben
majd felemelem a hangom
ha ez sem akkor a fenekére csapok.
Jó ötlet, hogy mossa ki a száját, egy kicsit felturbózva előtte mossa meg a fogát.
Ha nem szeret fogat mosni, előbb-utóbb leszokik a csúnya beszédről.
valamelyik tv csatornán ment egy időben egy olyan műsor, mikor zűrös gyerekeket neveltek meg. ott volt pl. olyan módszer, h volt egy "büntisarok"/"büntiszék"/mittomén, és oda kellett ülnie a gyerkőcnek annyi percig, ahány éves.
de sztem az alapszabály, h ne kiabálj vele, ne sírj, mert az a gyengeség jele. persze ezeket is csak elméletben tudom:)
További ajánlott fórumok:
- Alsó szomszéd nem bírja elviselni a gyerekemet, mit tegyek? bővebben lent
- Nem lehet már gyerekem, de ő szeretne, mit tegyek?
- Hasfájós a gyerekem. Mit tegyek?
- Lehet, hogy találkozni fogok egy pasival, aki nem tudja, hogy már van két gyerekem és férjem. A férjemmel már nincs szerelem. Mi tegyek?
- Mit tegyek nem tanul jól a gyerekem?
- Mit tegyek, ha nem veszik fel a területileg illetékes bölcsibe a gyerekemet és nekem vissza kell mennem dolgozni? Nagyszülők távol...