Mit takar az őstermelő fogalom? (tudásbázis)
Bocsánat, csak leírtam, hogy nekem "mit takar az őstermelő fogalom"!
További jó elmélkedést.
Valóban érdekes!
Ős "Átvitt értelemben: Első vagy korábbi változat, amely egy eszköz, gépezet, (kialakult) rendszer eredeti, egyszerű, kezdetleges alakja, amelyből a későbbi vagy a ma használt szerkezet, forma kifejlődött."
a termelő meg adja magát:-)
Kicsit szomorúan látom hogy van aki még ebből a kérdésből is képes kotozkodest csinalni.
Érdekes példányok vannak itt!:-)
Egyébként azért is kérdeztem rá, mert nem feltételezem látatlanban a másikról, hogy marhaságot kérdez. :D
No meg tényleg érdekes szó.
Nem baj, azt hiszem ez így logikus.
A hivatalos jogi, adó meghatarozasok helyett ez érdekelt.
Köszi!
Kicsit zavar, hogy senki nem olvasta vissza, mire is vonatkozik a kérdés.
De nem baj, lépjünk túl ezen. Mignon, te meg ne rongáld magadat mérgelődéssel, annyit nem ér meg az egész. :D
A nagy arc stimmel! Tényleg nincs jobb dolgod mint szėt barmolni egy!!! tudás bázis!!!!! kérdést?
Nem beszélgetős fórum, egy kérdés ! Örülök hogy ekkora agy vagy! Bár inkább csak egy beképzelt unatkozó nő.
Nézz körül hátha van még a hoxan ahová bekapcsolodva jókat lehet beszólogatni. Szegény te! Már csak ettől van egy kis öröm az életedben? Akkor csináld ha örömet ad!
Ugye boldog vagy, hisz tiéd a mennyek országa! Te lelki szegény:-)
Kérdezd már meg, hány óra? Az is van olyan bonyolult, mint amit itt feltettél.
A napom fénypontja nem ez volt.
Még egy unatkozó :-) jössz segíteni? Ez annyira szomorú! Neked is ez a napod fénypontja? Kíváncsi vagyok mikorra ér ide az egész slepp...
Na birka nyáj, sorakozó!!!!
Bárki lehet, ha kiváltja az őstermelői igazolványt. Lehet munkaviszony mellett is. Ha jól emlékszem (lehet hogy már változott!) amennyiben van napi 8 órás munkaviszony, akkor nem köteles az őstermelésnél havonta járulékot fizetni, ha a munkaviszony megszűnik, rögtön átmegy "főállású mezőgazdasági őstermelő" státusztba, és a havi járulékfizetési kötelezettség őrá is vonatkozik.
NAV szerint:
- mezőgazdasági őstermelő, aki (nem vállalkozói tevékenység formában) egyedül, vagy családtagokkal (közös őstermelő) saját vagy bérelt területen mezőgazdasági termelő tevékenységet folytat.
A mezőgazdasági vállalkozótól annyiban tér el, hogy önmaga után csak az előző évi bevallásában szereplő jövedelem 1 hóra jutó járulékot köteles fizetni, és nem a vállalkozók által fizetendő havi járulékot. Éppen ezért a majdani nyugdíj-számítást is a ténylegesen befizetett járulék alapján számolják a szolgálati időt és a nyugdíjat.
Az adózásuk is kedvezőbb, mint az egyéni vállalkozóké.
- Közös őstermelő: amikor az egy háztartásban élők egy közös őstermelői igazolvány alapján dolgoznak, a közösen megtermelt jövedelmet egymás között egyenlő arányban osztják, és így az adókat, járulékokat is, egyenlő arányban fizetik be.
- Mezőgazdasági kistermelő= akinek az éves bevétele az x összeget nem lépi túl, nincs bevallási kötelezettsége sem!
Köszi!:-) Ez érdekelt volna....
Miért nem kis termelő, vagy hasonló. Hogy jogilag hogy definiálják az egy kérdés. Nem volt világos a kérdés. Miért pont őstermelő az őstermelő?
További ajánlott fórumok:
- Mennyi héjas diót vihetek ki a piacra őstermelői nélkül?
- Piacon szeretnék gyümölcsöt árulni, kell hozzá őstermelői igazolvány?
- Városban élek, őstermelő a szomszédom... az állatai a kertemben és a bűz elűz...
- Az őstermelőknek van valami olyan költségük, amit akkor is fizetni kell, ha nincs forgalmuk?
- Kereső tevékenységnek számít-e az őstermelői igazolvány megléte?
- 50% rehabitácios leszázalékolás mellett mennyi lehet az éves jövedelem mert őstermelő vagyok.