Mennyi héjas diót vihetek ki a piacra őstermelői nélkül? (tudásbázis)
Kis tévedés
"Nem kereskedelmi mennyiség" is ott van a NAV oldalán
A NAV akár 5-10kg-ot is minősithet kereskedelmi mennyiségnek
A kistermelő =őstermelővel, mert külön trv. nincs rás
Számla és nyugtatömböt csak adószámmal rendelkezőnek adnak el a boltban
Adószáma meg annak van aki valamilyen formában bejelentkezett a NAV-nál
Tételes elszámolásnál lehet, hogy másképp van, de ott mindent számlával kell igazolni.
Egyébként nem sok, de aki nem ebből él csak kiegészíti belőle a jövedelmét jó az.
Már a vállalkozói is ingyenes.
A 600e ft az a haszon vagy az összbevétel?
Nem egyszerű.Én hagynám ,hogy árulja mindenki a maga termését,de csakis azt,aki ilyen kis piaci kofa és nem cég vagy hivatalos eladó.Nem kell számla ,sosem kérek ilyesmit,nem értem minek kell csesztetni őket.
A nagy halak meg vígan csalnak.
A zöldség piacon sem adnak csak kevesen, de kiteszi mindenki magát annak, hogy megbüntethetik. Egyébként nem nehéz még ha be szeretné tartani a szabályokat akkor sem mert semmi nem egyértelmű. Nem is értem miért nem lehet egy egyértelmű egyszerű törvényt hozni az effajta tevékenységre. Ha valaki árulni szeretne, csak kimenne a piacra és elolvasna a hirdetőtáblán és tudná mi vonatkozik rá. Sokan azt sem tudták, hogy ha több láda zöldséget, gyümölcsöt árulnak, minden ládán meg kell jelölni a származási helyét, eredetét, osztályozását. Manapság már ritka aki azt írja ki, hogy 1 osztályú áru mert abban lehet hibát találni és akkor is büntethetik. Így kiírja, hogy 2 osztály, az ára meg annyi amennyi, de állítólag azt is ki kellene írni.
Maradjunk a diós példánál. Nem csak ennyi a probléma. Mivel méri meg az illető a diót? Csak hiteles mérleggel lehet mérni, amit 2 évente hitelesíttetni kell. Annak az ára pedig legalább 8 ezer forint vagy több.
Kit érdekel a nyugta ?Azt nem lehet megenni,igaz ?
Most nagyot szakítottak a kínaiakkal a NAV-osok a héten :) Ott szerintem senki nem ad nyugtát :)
A nyomtatvány boltban kérik a NAV által kiadott papírost. Azzal lehet nyugtatömböt vásárolni.
Elég hülye törvény az biztos mikor állandóan a kistermelők segítését emlegetik. Akinek van két diófája az meg miért ne tehetné pénzé a felesleget, nem értem. A sok okos kitalálta, hogy adjon mindenki nyugtát mert az neki jár.
Valóban a mezőgazdasági őstermelői igazolvány alapján nyugta-köteles, de a mezőgazdasági kistermelőként, csak bevétel-nyilvántartó kis füzetecske kell, és ha az éves adómentes értékhatárt túllépte a bevétele, akkor majd mind önadózó magánszemély szépen bevallja a teljes!!! jövedelmet és megadózik utána!!!
Ezek szerint az a piac, ahol kiírták, hogy csak őstermelői igazolvány birtokában árulhatnak, onnét a kistermelőket kizárták. Nekik marad az, hogy kiülnek a kapuba a kis termékükkel a ház elé, és ott árulják a portékát, vagy beviszik pékségbe, üzletbe, stb. egy-két tételben eladni adás-vételi szerződéssel!
További ajánlott fórumok:
- Piacon szeretnék gyümölcsöt árulni, kell hozzá őstermelői igazolvány?
- Mit takar az őstermelő fogalom?
- Városban élek, őstermelő a szomszédom... az állatai a kertemben és a bűz elűz...
- Az őstermelőknek van valami olyan költségük, amit akkor is fizetni kell, ha nincs forgalmuk?
- Kereső tevékenységnek számít-e az őstermelői igazolvány megléte?
- 50% rehabitácios leszázalékolás mellett mennyi lehet az éves jövedelem mert őstermelő vagyok.