Mit készítsek csülökből? (tudásbázis)
Már leírták korábban, de én pörköltöt vagy gulyást csinálnék.
Vagy krumplin megsütve is fincsi.
Ez csodásan hangzik. Hmmm ..éhes lettem,pedig ebéd után vagyok..
Ja és fogyózom..
Bableves padovai módra csülökkel
1 db kicsontozott csülök, 200g tarkabab, 200g spagetti, 50g vaj, 50g vöröshagyma, 1db babérlevél, egy csomó zöldpetrezselyem, egy szál zellerzöld, 30 g só, 5g törött bors, 100g reszelt sajt.
A babot előző este hideg vízben beáztatjuk, másnap leöblítjük, hozzáadjuk a csülköt, a babérlevelet, a sót, felöntjük vízzel, majd fedő alatt puhára főzzük. A vajon megfonnyasszuk a finomra vágott hagymát, beletesszük a felvágott zellerzöldet, és a leveshez adjuk. A csülköt kivesszük a főzőléből, kisebb darabokra vágjuk, aztán visszatesszük a levesbe, majd belefőzzük a tésztát. Amikor kész, eltávolítjuk a babérlevelet, ízlés szerint utána sózzuk, borsozzuk. Ezután 10 percig pihentetjük, s amikor besűrűsödött, tetejét megszórjuk vágott petrezselyem-zölddel. Reszelt sajtot adunk hozzá.
Egy jó kis bablevest pl. Ha marad a csülökből és nem unjátok, másnap lerakod tepsibe burgonyával, hagymával, paradicsommal, kolbásszal.. ízlés szerint. Mindent egyforma darabokra vágva.
Összesülnek az ízek, fini lesz.
Az én receptemnek nincsen neve, mert a fejemből vettem az ötletet! :)
Mázatlan Pataki tálban készítem, ha van sok időm, ha nincs akkor sütőzacskóban, de soha nem alufólia alatt! A pataki tálat beáztatom fél órára vízbe, és ebben a 2 kilós csülök kb 3 órán át süldögél.
A csülköt fűszerezem: só, bors, majoránna, bazsalikom, 5-6 gerezd fokhagyma és 2 nagy hagyma (utóbbi kettőt csak mellédobom, a fokhagymát kés pengével zúzva, a hagymát 4 felé vágva.) Megesik, hogy a só, bors majoránna ..... helyett, MR. Spice (PEnny Marketben kapható) sertéssült ízesítőtőt használok, az is nagyon finom. Kb. fél órán át álljon a fűszerekben a husi, aztán 180 fokon hűlégkeverésen nekiesek! Sütőzacsiban másfél óra alatt kész! Mielőtt kivesszük a sütőből, kenjük le mézzel, öntsük le sörrel és grillre állítva 200 fokon még 8-10 perc! Imádjuk és más húsokkal is így bánok el, ma éppen az oldalassal!
Ez nagyon finom, én is ezt javasoltam volna.
Én szoktam húsos káposztát készíteni belőle. Nekem mindig van itthon konzerv savanyúkáposztám.
Sörben sült csülköt!
A csülköt ujjnyi vastag szeletekre vágom,sózom,lisztben forgatom,és kevés zsiradékon hirtelen elősütöm.3dl sört,2 dl vizet,2-3 gerezd zúzott fokhagymát,1-2 kanál mustárt összekeverek.A csülök szeleteket tepsibe rakom,ráöntöm a sörös levet,alufóliával betakarom,és kb 1-1.5 órán át sütöm.Ennyi idő alatt olyan puha lesz a husi,hogy kenyérre lehet kenni.A fóliát levéve egy kicsit megpirítom.Párolt káposztával,és tört krumplival tálalom.
Mindenki isteníti. :-D
Kuktában párold meg jó sok fokhagymával,kissé sózva.
Aztán csontozd ,szeleteld és bármilyen zöldségágyra
burgonyára,stb pakolhatod -tepsibe,jénaiba. Fólia rá. Be a sütőbe..
Kb 3/4 óra után le a fólia és pirítsd fel.,
Gombás csülök római tálban.
A római tálat beáztatod 40 percre, ez alatt az idő alatt összekészíted a hozzávalókat.
Felkarikázol 5-6 fej vöröshagymát, 3-4 fehér paprikát, 3-4 paradicsomot, 3-4 gerezd fokhagymát és fél kiló gombát.
A csülköt ujjnyi szeletekre vágod és megforgatod paprikás, borsos lisztben.
A római tál aljára teszel egy réteg vöröshagymát, arra jön a lisztes csülök, rá a gomba,majd a paprika, fokhagyma, paradicsom. Ha van bőven hozzávalód, két rétegben is csinálhatod. A végén önts rá 1és 1/2 deci vizet, mert a szaftja isteni finom lesz!
Petrezselymes krumplinudlival tálald és a családod imába foglalja a neved! :)
Sült csülök dán módra, uborkamártással
1 db hátsó csülök, 2 db babérlevél, 2 g egész bors, 1 dl fehérbor, 20 g só. Az uborkamártáshoz: 50 g vaj, 50 g liszt, 4 dl tej, 1 dl tejföl, 150 g ecetes uborka, 2 cl tárkonyos ecet, 10 g só, 1 g törött fehér bors
Az előkészített-megtisztított és megmosott-csülök bőrös felületét 1×1 centiméteres kockákra bevagdossuk, majd annyi hideg vízben, amennyi éppen ellepi, feltesszük főni. Hozzáadjuk az egész borsot, a babérlevelet, és enyhén megsózzuk. Lassú forralás mellett addig főzzük, amíg a hús könnyen el nem távolítható a csontról. A kicsontozott húst tűzálló tálra helyezzük, aláöntjük a fehérbort, és előmelegített, forró sütőben-időnként meglocsolva- ropogósra sütjük. Amikor elkészült, a húst a sütőből kivesszük, majd kihűtjük, aztán éles késsel vékony szeletekre vágjuk. Amíg a hús hűl, elkészítjük az uborkamártást. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, majd fehér habzásig hevítjük. A tejjel felengedjük, aztán kiforraljuk. A tűzről levéve kihűtjük, majd belekeverjük az apró kockára vágott ecetes uborkát, ízesítjük a sóval a törött fehér borssal, a tárkonyecettel, és elkeverjük a tejföllel. A kész mártást a hűtőbe tesszük, és tálalásig hidegen tartjuk. A felszeletelt csülökhúst tálra rendezzük. Tálaláskor salátával és paradicsommal díszítjük. A mártást külön edényben adjuk.
Töltött csülök hidegen
Hozzávalók:
2db mellső csülök, 100g ecetes torma, 100 g jonatánalma, 150g sárgarépa, 20g só, 3g cukor.
A megtisztított és megmosott csülköket besózzuk, kevés folyadékot öntünk alá és puhára pároljuk. Amikor megpuhult a csülök egyik oldalát felvágjuk. A csontot óvatosan kiemeljük, ügyelve arra, hogy a hús szét ne essen. A kiemelt csont helyére a következő tölteléket töltjük: az ecetes tormába belereszeljük a meghámozott almát, sárgarépát, majd sóval, cukorral ízesítjük. A betöltött csülköket zsineggel átkötjük, tűzálló tálba helyezzük, kevés zsiradékot öntünk alá. Előmelegített forró sütőben – időnként meglocsolva – piros ropogósra sütjük. Amikor megsült a sütőből kivesszük, pihentetjük, majd a kötőzsineget eltávolítva éles késsel vékony szeletekre vágjuk.
További ajánlott fórumok:
- Milyen sütit készítsek most?
- Hogyan készítsek a saját lábamról láblenyomatot?
- Milyen babatermékeket készítsek, amit a kismamák/anyukák megvásárolnának interneten keresztül?
- Hogyan készítsek hurkát házilag?
- Vasárnap böjtölő ebédvendégem lesz. Mit készítsek neki, hogy meg tudja enni?
- Mit készitsek a megmaradt sonkából? Mire használhatom fel?