Mit esznek az űrhajósok?
Mivel korlátozott hely áll rendelkezésre, így bizony az ételek térfogatát is csökkenteni kell, ám mégis törekedni kell arra, hogy a megfelelő tápértéket megtartsa. Ehhez különféle tartósítási eljárásokat vetnek be. Ez lehet dehidrálás, liofilizálás. A dehidrálás tulajdonképpen a szárítás, aszalás, míg a liofilizálás a fagyasztva szárítási eljárásnak a neve. Mindkét módszer lényege, hogy az alapanyagokból kivonják a vizet, amivel nő az eltarthatósága, megőrzi a tápanyagokat, és kevesebb helyet foglal.
Az ételeket az alapján válogatják össze, hogy egy felnőtt ember kalóriaszükségletét fedezze, vitaminban, nyomelemben és ásványi anyagban ne szűkölködjön. De pl. arra is külön figyelniük kell, hogy a súlytalanság során a vas nehezen épül be a szervezetbe, így vasszegényebb ételeket biztosítanak az űrhajósoknak, elkerülve a hányinger, fejfájás, rossz közérzet kialakulását. Vagy pl. kenyeret klasszikus formában nem lehet az űrben fogyasztani, hiszen az elszabaduló morzsák akár komoly problémát is okozhatnak.
Az űrhajósok egyébként még a földi bázison ki tudják maguknak választani a készételeket, erről természetesen van lehetőség kóstolás után dönteni, hogy melyik a legjobb, legízletesebb.
Az ételeket már kész formában, grammra kimért adagokba csomagolják, és legtöbbször a már fentebb említett liofilizálással tartósítják. Az űrhajós a fogyasztás előtt csak vizet enged hozzá, és megvárja míg az étele fogyaszthatóvá válik. Magát az ételeket klasszikus módon párosítják, tehát fehérjeként lehet húst fogyasztani, különböző köretekkel, zöldségekkel. Népszerűek az instant levesek, tésztával, vagy krémesített formában. Néha belefér a nassolás is, ám az ilyenfajta ételek száma erősen korlátozott az ellátmányban.
Manapság már arra is van lehetőség, hogy akár friss gyümölcsökhöz jussanak, persze azért ennek vannak korlátai is. Ez a korlát a szállítás, hiszen egy-egy ellátmány eljuttatása a bázisra, akár 1-2 hónapot is igénybe vehet.
A tudósoknak egyébként a táplálkozás során azt is figyelniük kell, hogy az ételek milyen élettani hatással vannak az űrhajósok anyagcseréjére.
Napjainkban számos cég végez kutatásokat, hogy az űrben milyen módon lehet élelmiszereket előállítani. Talán az egyik legérdekesebb, amikor egy gombából fehérjéket állítanak elő. A legnagyobb előnye, hogy fehérjetartalma 60% felett van, magas a rost-, vitamint-, és ásványi-anyag tartalma, íze nincs, és 3D nyomtatóba tölthető. A különböző ízesítések hozzáadásával pedig akár sült csirkemellet is lehet nyomtatni belőle.
Írta: Hogymikvannak!, 2024. július 14. 09:35
Fórumozz a témáról: Mit esznek az űrhajósok? fórum (eddig 3 hozzászólás)