Mindent a szójáról!!! (tudásbázis)
eleg regi a forum, de en szoja erzekeny vagyok.
4 eve tudok rola es odafigyelek ra..bizony a szojaban nincs 575 E betu maga a szoja a sok esetben azE betu szinte mindenben beleteszik..mindenbe!
annak aki egeszseges nem hiszem hogy okoz kulonosebb bajt, nem hallottam meg. Esetleg azt hogy a sok beviteltol erzekennye valhat az illeto, de ez kb 1000emberbol 1.
Inkabb azok vigyazzannak vele akik erzekenyek ra mint en. Mert akkor nagyon alatomos tud lenni.
igen a tofut én is nagyon szeretem,de csökkenteni fogom heti 2 alkalomra...vagy még kevesebbre.végülis tényleg fő a változatosság...
a szójatejjel vagyok még egy kicsit tanácstalan..
megkérdezhetem,hogy milyen márkájú szójatermékeket használsz?
Milyen szójatejet?
Velem az van,hogy én minden nap kávézom és szójatejjel szoktam inni...
Ha 1-2 hétig sima tejet és utána szóját,szóval váltakozva iszok az baj??
Eheted a szóját nyugodtan, nem károsabb, mint bármilyen más élelmiszer!!!!
Nincs benne 757 "E-betű"!
éppen most láttam egy táblázatot,amely szerint a felsorolt aminosavak megtalálhatóak a szójában.
ne aggódj. én is sok szóját eszem, imádom a tofut meg az ízesített szójatej-italokat. teljesen egészséges vagyok, 34 hetes terhes egy teljesen egészséges babával, minden labor- és egyéb eredményem kiváló.
én ennyire nem értek hozzá és pont ezért riasztanak...mert a neten is mindenfélét irnak és fogalmam sincs kinek higyjek.
talán az igaz,hogy nem kell túlzásba vinni...
csak...én naponta iszom szójatejet,meg rágcsálok szójadolgokat(mint már irtam)
csökkentsem...vagy mit tegyek???
ki mennyi szóját eszik???
ezek az állítások nem igazán tudományosak. pl. ha ie. 1000 körül kezdték fogyasztani, akkor könnyű kiszámolni, hogy több ezer éve használják, tehát az állítás igaz.
a cisztin nem esszenciális aminosav.
stb.
:)
na ez az!:)
jó lenne tisztázni ezt a dolgot...bár nem egyszerű...
igen én is hallottam ezt!
azt hiszem unokatesóm is szójázik,majd tőle is kérdezősködöm!
köszi,hogy leirtad...
hát nem is tudom,ezek nem jó hirek,de...még mindig tanácstalan vagyok.
ezek szerint egyáltalán nem kéne szóját ennni?
Tévhitek listája
Tévedés: A szóját többezer éve használják, egyike a szent növényeknek
Tény: Időszámításuk előtt 1000 körül kezdték fogyasztani, csak azután, hogy a Kínaiak rájöttek, hogyan kell erjeszteni. Addig is nagy becsben tartották, hiszen gyökere a talaj nitrogénháztartásában játszott komoly szerepet, de a növényt nem ették.
Tévedés: A szója teljes értékű fehérje
Tény: Mint a többi hüvelyes, a szója sem biztosítja a kéntartalmú aminosavakat, mint a metionin és a cisztin. Ráadásul a feldolgozás a sérülékeny lizint is tönkreteszi benne.
Tévedés: Az erjesztett szójatermékekben elegendő B12 vitamin található.
Tény: Az az anyag, ami a B12-re hasonlít a szójában, nem hasznosítható az emberi szervezet által, ráadásul további B12-vitamin hiányt idéz elő.
Tévedés: A szójatej egészséges a gyerekek számára
Tény: A szójatermékek úgynevezett enzim-gátlókat tartalmaznak, amik gátolják a fehérje-emésztést. Rossz hatással van a hasnyálmirigy működésére, D-vitamin hiányt okoz, magas fitinsav-tartalma gátolja a vas és a cink beépülését, amelyekre az agy és az idegrendszer megfelelő fejlődéséhez lenne szükség.
Tévedés: A szója meggátolja a csontritkulást.
Tény: A szójatermékek kalcium- és D-vitamin hiányt okozhatnak. Az ázsiai népeket a csontleves, a tengeri állatok és algák valamint az állati zsiradék óvja a csontritkulástól, nem a szója.
Tévedés: A szójatermékek fogyasztása megóv a rák bizonyos fajtáitól.
Tény: A mellrák előfordulását bizonyos esetekben csökkentheti, már esetekben növeli, ugyanakkor a hasnyálmirigy-, pajzsmirigy és prosztatarák kialakulását elősegíti.
Tévedés: A szója fogyasztása kedvezően hat a menopauzás és az azutáni időszakban.
Tény: A szója elősegítheti az ösztrogén-függő rákos daganatok fejlődését, és gyakran okoznak pajzsmirigy-problémákat. A pajzsmirigy-elégtelenségben szenvedőknek kifejezetten tilos a szója bármilyen formában való fogyasztása (kenyérben, csokiban stb.), mert gátolja a gyógyszerük működését, fáradtsághoz, hízáshoz vezet.
elnézést...Kiben lehet megbizni???
:)
Sziasztok!Napi rendszerességgel ettem eddig szóját,viszont mindenfélét lehet olvasni a neten és fórumokon!Kinek lehet megbizni???
Kicsit össze vagyok zavarodva,mert én szeretem a szóját és naponta is ettem,szójatejet iszom,pörkölt szóját rágcsálok..stb.
lehet,hogy abba kéne hagyni???
Kérem segitsetek!!!!
További ajánlott fórumok:
- A magyar ember mindent tűr?!
- A szoptatásról mindent
- Miért van az, hogy az egyik ember könnyen megkap mindent az élettől, a másik pedig nem?
- Miert tudnak a ferfiak mindig mindent jobban?
- Segítsetek, nem tudom mit tegyek, mindig mindent elszúrok!
- Segítsetek Helga lányom hisztijét megszüntetnem!Én már mindent bevetettem!Mit csinálok rosszul?