Mindennapjaink 60 év felett. (beszélgetés)
Sziasztok!
Sehol senki?
Sziasztok!
Én nagyon is ki tudom tölteni a mindennapokat! Igaz, hogy már 69 vagyok, lassabban megy minden, mint régebben.
A házi munka a nők feladata - most is - a férjem és fiam segít bevásárolni. Mivel a korral nálunk jöttek a betegségek, van, mikor kicsit pihenni is kell napközben. Sok idő megy el orvoshoz járással, kezeléssel, patikával (kész cirkusz a receptírás, rengeteg bogyó van, néha egyet elfelejtek felíratni, jönnek a 4 napos ünnepek, és alig várom, hogy menjek felíratni, ami nincs, persze várni kell). Kert van itt is, de közös, és van, aki gondozza, mert szereti csinálni - még szerencse, mert mi nem bírnánk. Aztán itt van a netezés, sok mindent meg lehet tanulni itt is. Este vacsi, a bogyók kiadagolása, egy kis TV-zés, olvasás. Nagyon szeretek mahjongg-ozni. alig tudom abbahagyni.Levelezek régi osztálytársakkal, ez épp elég.
SZENIOR ÖRÖMTÁNC
Egyre hosszabb ideig élünk, és egyre egészségesebbek vagyunk. Nem mindegy, hogy földi létünk utolsó harmadát hogyan éljük meg: szomorkodva, saját kis világunkba bezárkózva, átadva magunkat a fokozatos elbutulásnak vagy derűsen, életkorunknak megfelelő rendszeres mozgást végezve és barátokkal körülvéve.
A nyugati országokban már évtizedek óta „feltalálták” a Szeniortáncot. (Még világszövetségük is van, aminek 13 európai ország és Brazília a tagja.) A szenior örömtáncosok a táncolásra, mint kíméletes sporttevékenységre tekintenek. Még partnerről sem kell gondoskodni, bárki mehet egyedül is, ami azért előnyös, mert ebben a korban már sokan megözvegyültek, elváltak, a gyermekeik elkerültek a szülői házból.
Miért hasznos a Szenior Örömtánc? Dolgoznak az izmok, munkára van fogva a tüdő, a szív. Köztudott, hogy a csontritkulás egyik ellenszere a rendszeres mozgás. De mindezeknél is fontosabb, hogy a táncoktató rendre újabb és újabb tánckombinációkat tanít. Meg kell jegyezni azok sorrendjét, koncentrálni kell arra is, hogy melyik lábbal hova lépjünk, eközben milyen mozdulatot teszünk a kezünkkel stb. Az agyból kiindulnak a parancsok az idegpályákon át az izmokig, és ez sorozatosan ismétlődik. Könnyen belátható, hogy az ilyen gyakorlatok milyen jótékony hatással vannak az idősödő ember mentális karbantartására. És akkor még nem beszéltünk a muzsika lélekemelő voltáról! A vérpezsdítő ritmusok vagy az andalító zenék visszaröpítik az embert egykori fiatalságába.
További ajánlott fórumok:
- Találkozzunk mindennap
- Beszélgessünk a mindennapjainkról:)
- Hogyan lehet kitörni a mindennapok egyhangúságából?
- Egyedülálló anyák mindennapjai
- Ha nem edzek mindennap akkor kifogást gyártok?
- A melóhelyen belül miért nem érti meg két 60 év feletti ember, hogy egy 36 éves nő nem akar tőlük semmit? Miért kell mindennap menekülnöm?